1. decembra se je na Ptuju odprl nov urgentni center Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj. Na urgentni center so tam čakali kar dvanajst let, da so pokrili finančni primanjkljaj pa so izdatno pomagale tudi podravske občine.

Od 1. decembra imajo bolniki in bolnišnično osebje nov urgentni center na Ptuju, ki so ga čakali celih 12 let. Denarnico pa so morale odpreti tudi občine.

»Nekaj čez 300.000 evrov je zbrala lokalna skupnost, pomeni občine Spodnjega Podravja, prav tako pa nekaj čez 300.000 evrov gospodarstvo in zaposleni Splošne bolnišnice Ptuj, prav tako pa smo seveda odprodali deset stanovanj, katerih je bila lastnica država,« je danes na otvoritvi dejal Aleksander Voda, v. d. direktorja bolnišnice.

»V urgentnem centru zraven sprejemne sobe, triaže in oddelka za reanimacijo, ki je namenjen najhuje poškodovanim bolnikom, najdemo tudi enoto za hitre preglede, ki je v domeni Zdravstvenega doma Ptuj, torej prejšnja dežurna ambulanta v zdravstvenem domu, potem urgentna kirurška ambulanta in pa internistična ambulanta. V sklopu urgentnega centra je tudi opazovalnica,«  je dodal Voda.

V tem trenutku je v nujni ambulanti zaposlenih 21 medicinskih sester, 18 diplomiranih in tri srednje.

»Večina so se te sestre že prej izobraževale, tako da smo jih pobrali iz prejšnjih oddelkov, pa smo jih zdaj tam nadomestili z novimi. Je pa res, da smo začeli in številke so kar velike, visoke, tako da bomo videli, verjetno bomo morali še sproti kaj dodatno jih zaposlit,« je dejala Anita Vršič, pomočnica direktorja za zdravstveno nego.

Zagotovo bodo dodatno zaposlovali tudi urgentne zdravnike.

»Mamo en prihod zdravnika, ki se ukvarja predvsem z urgentno medicino od drugod, ki bo januarja začel v hiši. Imamo kandidate, ki se bodo na prihodnje možne razpise prijavili. Razpis smo že imeli, tako da bo to permanentno, želimo tudi svoje educirati, se pravi specializacije,« je povedal Teodor Pevec, strokovni direktor. 

Zgornje nadstropje je v tem trenutku še prazno. Zato so v oktobru na ministrstvo za zdravje že dostavili projektno dokumentacijo.

»Nove štiri operacijske dvorane, prepotrebne vitalnega pomena, potem se stari del adaptira se konstrukcija opravi, dobimo novo sodobno anestezijo intenzivno terapijo in pa potem v kleti nova sterilizacija,« je povedal Voda.

Ta investicija bo stala 18 milijonov evrov in bo zagotovo še dodatna okrepitev že zdaj delujočega urgentnega centra, za katerega se je dolga leta borila vsa regija. 

Komentarji (1)

Če ne (ni preverjeno)

Bravo!

Starejše novice