Umrl je pomemben ptujski politik in gospodarstvenik.

Umrl je Franjo Gnilšek, ki se je, 13. marca, poslovil v 90. letu. Sicer iz Haloz je pustil pomemben vtis na širšem ptujskem. 

Izhajal je iz kmečke haloške družine v Cirkulanah. Zdelo se je, da mu je pot s prevzemom domače kmetije že zarisana, a je uspešno opravil sprejemni izpit in začel obiskovati ptujsko gimnazijo. 

Sledilo je šolanje na tehniški fakulteti v Ljubljani, na oddelku za kemijo. Študij mu je omogočila štipendije Tovarne glinice in aluminija v Kidričevem, zato se je kmalu po diplomi zaposlil prav v tem kidričevskem podjetju. Tam je delal kot vodja laboratorija, napredoval je do funkcije vodje obratno tehnične kontrole, nato je bil tehnični direktor. 

V 70. letih je bil imenovan za predsednika izvršnega sveta Skupščine občine Ptuj, v svojem delu pa je sodeloval pri uresničevanju pomembih projektov, kot so ptujske terme, srednješolski center, Osnovna šola Vitomarci, posodobitev ceste Borl-Cirkulane-Okič-Leskovec-Videm, sodeloval je pri projektu gradnje vodovodnega omrežja na Ptujskem polju, v Halozah in Slovenskih goricah. 

Pot ga je kmalu vodila nazaj v tovarno glinice, kjer je opravljal delo glavnega direktorja. Delal je tudi kot profesor kemije, pridobil je funkcijo podpredsednika Medobčinske gospodarske zbornice, katero delo je opravljal do upokojitve v 90. letih. 

Izdal je tudi svojo pesniško zbirko Življenja krog. 

Komentarji (1)

Pohorčan (ni preverjeno)

Pa kaj je tote kuj zgnila???

Starejše novice