Z balkonov kulturnih institucij in mestnih znamenitosti bo v četrtek zazvenela glasba, se zaslišala živa beseda slovenskih pesnikov in dramatikov, oživele bodo lutke, mimoidoče bodo razveselila likovna dela.

Kulturniki opozarjajo, da smo še dolgo nazaj imeli obiskovanje kulturnih prireditev za nekaj samoumevnega, epidemija koronavirusa in ukrepi pa so kulturni sektor potisnili na rob preživetja. 

Narodni dom Maribor zato poziva vse kulturne institucije, umetnike, ustvarjalce in druge posameznike, ki delujejo v kulturnem sektorju, da se v tem boju združijo.

Le tako bodo namreč lahko pritegnili pozornost javnosti in dali odločevalcem vedeti, da jih je treba jemati resno, pravijo.

V četrtek, 29. aprila, pet pred dvanajsto uro - 11.55, bodo nase opozorili s kratkimi kulturnimi nastopi na balkonih.

Čas je za vrnitev prireditev z občinstvom

Varno in brez kršenja odlokov bodo mimoidočim ponudili vsaj trenutek užitka ob kulturi – v živo. »Javnosti in odločevalcem pa pošljimo jasno sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja,« sporočajo v mariborskem narodnem domu. 

Dodajajo, da ne zanikajo obstoja virusa in ne nasprotujejo strokovno utemeljenim ukrepom, a tudi ne sprejemajo odgovora, da se ne da. 

»Želimo vedeti, kako se da, čeprav le za 50, deset ali pet ljudi, vendar v živo. Na odprtih prizoriščih in v dvoranah. Zahtevamo sogovornika, ki nam bo povedal, ozirajoč se na dobre prakse, kako in pod katerimi pogoji smemo,« so zapisali. 

Kulturne prireditve je mogoče izvesti na varen način

Kot pravijo, so z lanskim Festivalom Lent, Festivalom Maribor, Festivalom Ljubljana in številnimi drugimi kulturnimi dogodki dokazali, da se da.

Za te prireditve so kulturniki pripravili skrbno premišljene in učinkovite rešitve ter jih ob tesnem sodelovanju s stroko in ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov ter strogem inšpekcijskem nadzoru izvedli brez vsakršnega povečanja števila okužb.

»Dokazano je torej, da je ob upoštevanju premišljenih, smiselnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe izvajanje in obiskovanje kulturnih prireditev, predvsem na prostem, pa tudi v zaprtih prostorih, varno,« sporoča vodstvo Narodnega doma Maribor. 

Menijo, da je vztrajanje pri prepovedi prireditev ni več mogoče razumeti drugače kot povsem politično odločitev in popolno brezbrižnost do tega segmenta javnega življenja. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide (nepreverjen)

Jebeš tako kulturo.

božidar (nepreverjen)

hočemo ALELUJO

Starejše novice