V Mariboru bodo podelili spominska priznanja generala Rudolfa Maistra.

V dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo nocoj potekala slovesnost ob dnevu generala Rudolfa Maistra in 30. obletnici 72. brigade Slovenske vojske. 

Na njej bodo podelili spominska priznanja generala Rudolfa Maistra, ki jih Mestna občina Maribor podarja skupaj z Občino Kamnik in Zvezo društev general Maister.

Na slovesnost vabita župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in poveljnik 72. brigade Slovenske vojske ter Vojašnice generala Maistra brigadir Boštjan Baš.

Slavnostni govornik bo državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.

Kdo bo prejel priznanja? 

Spominska priznanja bodo po napovedih prejeli Orkester Slovenske vojske, upokojeni brigadir in podpredsednik Društva generala Rudolfa Maistra Maribor Ernest Anželj, podpredsednica Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota Irma Benko in Aljaž Verhovnik iz Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj.

Dan generala Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. To je tudi eden od štirih spominskih dni Mestne občine Maribor.

Obeležuje se v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister (1874-1934) s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. S tem je dosegel, da je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice