Odnos do živali se ji je zelo spremenil in pravi, da je marsikdo, ki jo je poznal desetletje nazaj, ne bi prepoznal (foto: Arh Photo team).
Ptujčanko Adriano Petrovič je ljubezen do turizma odpeljala na Obalo, a ji je ljubezen do psov odprla čisto novo poglavje v življenju.

Adriana Petrovič zase pravi, da je ponosna Ptujčanka. Zaradi ljubezni do jezikov, spoznavanja novih kultur in potovanj se je odločila za študij v turizmu in posledično že osem let živi na Obali.

A življenje so ji v novo smer zasukali prav psi.

Namreč kmalu za prihodom Bostončka Sonnyja, ki je prehitro umrl zaradi prirojene bolezni ter kasneje Bostončkov Cornija in Zoomyja je čutila, da je zmeraj bližje pasjemu svetu.

Hude vedenjske težave, ki jih je zaradi neznanja v prvih mesecih nakopičila psoma, jo pripeljale do Alfakana, kjer je čez čas dobila priložnost za mesto inštruktorja.

Sočasno z začetki inštruktorstva pa je marca 2019 začela pisati zgodbo prve ptujske družinske trgovinice Pet House SONNY.

Prva ptujska družinska trgovinica Pet House SONNY

»Že kakšni dve leti pred odprtjem prve trgovinice na Ptuju, sva z mami pogosto debatirali, kako Ptuj nima nobene prave ponudbe za male živali. Takšne, kjer bi te toplo sprejeli, morda celo ponudili kavico. Kjer bi bila na police umeščena izključno kakovostna ponudba, za katero lahko prodajalec ponosno stoji.

Napram večjim verigam, ki sem jih poznala, kjer si praktično le številka, na policah pa najdeš vse, kar pač ima najvišjo maržo, ne glede na kakovost ali poreklo,« pravi Adriana.

Ko se je uradno začelo govoriti, da se ena večjih trgovskih verig za male živali poslavlja po celotni Sloveniji, vključno s poslovalnico na Ptuju, je bila to zanjo priložnost, da sanje spremeni v resničnost.

In tako je nastala trgovinica, kjer je kvaliteta na prvem mestu in je izbrana ponudba skrbno in temeljito preučena. 

Družina je podprla poslovno idejo

»Trgovinice, kaj šele dveh, plus spletne trgovine, brez podpore mami Vanje, babi Jelke, partnerja Matica, sestrice Tjaše in dedija Francija ter še marsikoga drugega, danes zagotovo (več) ne bi bilo,« pravi Adriana in dodaja, da sta mama in partner tista, ki izbirata raje bolj varne poti.  

Še preden so imeli izbrano lokacijo, pa so bili enotni, da želijo biti drugačni. Skrbno izbrana ponudba, izdelki, ki čim manj vplivajo na okolje in podpora slovenskim ustvarjalcem, so ena izmed njihovih vodil.

Tako med njihovimi policami najdemo meddrugim priznane slovenske proizvajalce, kot so Loomp oprema, ki je prisotna in priljubljena na našem trgu že desetletje in je znana po barvitih, predvsem pa kakovostnih in udobnih oprsnicah, ovratnicah in povodcih.

Cvetka Zeliščno Posestvo, ki proizvaja lastne izdelke za pse in tako skrbijo za nego hišnih ljubljenčkov na naraven način, vsa zelišča pa so pridelana na ekološki način; Simsopaw, ki ustvarja mehke odejice za kosmatince in prikupne obeske pasjih kosmatincev. 

»Ko razviješ empatijo, imaš čisto drugačen odnos do živali«

Odnos do živali se ji je zelo spremenil in pravi, da je marsikdo, ki jo je poznal desetletje nazaj, ne bi prepoznal.

»Že, ko postaneš lastnik recimo psa ali mačke, se ti percepcija do teh krasnih bitij lahko neverjetno spremeni. Skrbiš za neko živo bitje, ki ti da nepopisno veliko. Kljub temu življenje s kosmatinci zahteva kar nekaj prilagajanja in ni zmeraj vse rožnato.

Ko pa se začneš izobraževati, globoko poglabljati v oskrbo (hrana, nega, oprema) živali in v psihologijo neke vrste, ko si večji del tedna v družbi različnih profilov kužkov, takrat razviješ neverjetno razumevanje, empatijo in čisto drugačen odnos do živali,« dodaja.

Leta 2018 je s partnerjem Maticem že imela razvito leseno, ročno narejeno interaktivno igračo za pse Treaty Box. Pravi, da cilj igrač sicer ni bila prodaja, ampak lastna raba za kravžljanje možgančkov njenih prebrisanih bostončkov.

Igrača je zasnovana na lesenem stojalu, v sredini pa ima umeščeno manjšo leseno škatlo z odprtino, kamor je možno usuti hrano ali priboljške. Pes se mora sam potruditi, da s tačkami vrti škatlo tako dolgo, dokler ne popadajo ven vse nagradice.

Posnetki vrtenja igrače so poželi veliko navdušenja na socialnih omrežjih in tako je nastala blagovna znamka Pet House SONNY, ki zraven Treaty box vsebuje še interaktivno igračo Pineapple ali po slovensko ananas in šnofl žoge.

Odprtje trgovine v Mariboru

Že v prvih mesecih obstoja trgovine na Ptuju se je peščica strank vozila iz Maribora in marsikdo se ji je potožil, da bi želeli tudi takšno trgovinico v Mariboru.

V zadnjih dveh letih so beležili vedno večji obisk fizičnih in spletnih strank iz Maribora in so se odločili tudi za ta podvig. 

»Nikakor se ne bi tega podviga lotila, če ne bi bilo praktično že sestavljene, zelo motivirane ekipe punc, s katerimi že nekaj časa delam tudi pri Alfakanu, jih poznam in jim zaupam.

Tukaj naj izpostavim predvsem Sanjo, ki je praktično skoraj od začetka leta 2021 močno navijala in nas vse spodbujala, da bi mariborska trgovinica postala resničnost,« pravi Adriana, ki je na novi lokaciji odprla drugo trgovinico za male živali.

V ponudbi imajo vrhunske blagovne znamke, med drugim tudi hrano nemškega porekla Platinum, čigar posebnost je način priprave. BecoPets iz Velike Britanije, ki so s svojimi izdelki, kot so posodice, igračke, drečke usmerjetni tudi k varovanju okolja.

Iz naravne ekološke smole pa je blagovna znamka Retorn izdelala domiselne igrače. 

Pripomoček, ki pomaga umiriti psa

Kako umiriti psa, ki je izpostavljen stresu, so se domislili pri izdelku Lickimat. To je iz posebne mase oblikovana podlaga, na katere lahko nanesemo različno hrano za male živali in s tem, ko pes liže to hrano, se tudi sprošča.

Zato se Lickimat posebej priporoča za kosmatince, ki so anksiozni, se težko umirijo, imajo strah pred kopanjem ali pa v času ognjemetov.

Uporaba se je odlično izkazala tudi za pse, ki se navajajo na boks in kot samozaposlitvena igrača, ki psa mentalno utrudi.

Komentarji (4)

ip (ni preverjeno)

Če ne boste začeli metat teh zverinic na roštilj.....kar je preveč je preveč. Pri nas že precej let nismo nič prinesli k hiši. Vse samo pride:(

rockandroll (ni preverjeno)

Hrana za pse do 5 kg ker sicer lahko bankrotiraš. Vam jaz povem kaj je najbolj prijazna hrana za pse ? Kupiš jim sveže meso, amlo pokuhaš ali pa tudi ne in je bistveno cenejše od vseh teh dragih briketov . Kilogram piščanca v akciji stane manj kot 3 €,z drobovino . Tukaj pa plačaš za 200 gramov 3.5 €.

Surfeiter (ni preverjeno)

Adriana Petrović ima pesutle po imenu Sonny, Corney in Zoomy ... staremu je ime Franc, starima pa Jelka in kajvemkojikrackako ... je vse v redu?

Danvid (ni preverjeno)

kar nekaj.

Starejše novice