Slika je simbolična.
To soboto bo v Mariboru pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor potekala akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom. Tudi tokrat se bodo prebivalci Maribora in okolice lahko v času akcije cepili po znižani ceni.

Zaradi želje po zvišanju stopnje precepljenosti bo to soboto, 16. oktobra, med 8. in 13. uro v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor potekala akcija zaščite proti klopnemu meningoencefalitisu

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena. 

»Kljub visoki verjetnosti okužbe se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni,« poudarjajo v mariborskem zdravstvenem domu.

Cena cepiva znaša 20 evrov

Cena cepiva bo na ta dan znašala 20 evrov, občani pa lahko strošek cepljenja plačajo samo s plačilno kartico. Prav tako v zdravstvenem domu naprošajo vse, ki imajo rumeno cepilno knjižico, da jo prinesejo s seboj na cepljenje. 

Priporočljiv presledek med cepljenjem proti covidu-19 in ostalimi cepljenji je 14 dni, predvsem iz razloga, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov. Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva.

Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva, drugi odmerek sledi od enega do treh mesecev po prvem, tretji pa od petih do 12 mesecev po drugem odmerku. Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri osebah starih 60 let ali več so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice