Maribor je že preplavil prijeten vonj po pečenih kostanjev. Ti so zaradi višjih cen prodajnih mest in surovin letos nekoliko dražji. Preverili smo, kako kaže z letošnjo sezono in koliko bomo odšteli za merico kostanjev?

Le kdo ne pozna kostanjepeka Zaima, ki že več kot 25 let vsako sezono skrbi, da nihče ne ostane brez okusnih pečenih kostanjev? Tudi letos ga lahko vidite na njegovi standardni lokaciji na Trgu svobode.

»Ko sem začel peči kostanje so sem prišli starši z otroci. Zdaj smo 2022, oni so že odrasli, imajo otroke. Tudi oni pripeljejo svoje otroke sem, tak da tradicija je kar,« nam pove Zaim Salija.

Kot pravi, se ni v tem času spremenilo skoraj nič in doda: »Spremenilo se je samo to, da imamo zdaj domačega kostanja zelo malo za peko.« Kostanje zato največ uvaža iz Italije, Portugalske in Španije. 

Cena lokacije tudi več kot tri tisoč evrov

Kot smo že poročali, so Mestne nepremičnine tudi letos določile štiri prodajna mesta za peko kostanjev. Kljub temu pa na osrednji mariborski tržnici do sedaj še niso dobili ponudnika.

»Na Trgu svobode pečemo kostanje že drugi teden, na Glavnem trgu so začeli prejšnji teden, na lokaciji pokopališča pa konec tedna, torej ta vikend,« nam pove Nataša Matijevič, vodja službe tržnic.

 So pa letos cene lokacij za peko kostanja za več kot 30 odstotkov dražje.

»Cene so se nekoliko zvišale od lanskega leta. Torej najdražja lokacija je že več kot tri tisoč evrov za obdobje dva pa pol meseca, koliko se pečejo kostanji. Ampak zaenkrat so to cene, ki so jih v Mariboru pripravljeni dati,« še dodaja Matijevič.

Koliko bomo letos odšteli za merico kostanjev?

Zvišale pa se niso samo cene lokacij, temveč tudi cene merice kostanjev.

»Cene so šle nenormalno gor, od najemnine, od oglja, od papirja, vse je šlo gor, tudi kostanji,« pove Zaim.

Če smo še lani za majhno merico plačali tri evre, je ta letos tri evre in pol. Podražila pa se je tudi velika pollitrska merica, ki letos stane šest evrov.

Kakšen je recept za najboljši kostanj?

Kljub nekoliko višjim cenam, so mariborski kostanjepeki zadovoljni z začetkom letošnje sezone. Ustavili smo se tudi na Glavnem trgu, kjer kostanje peče ponudnik Kostanj Bedrač. In kakšen je njihov recept najboljše kostanje?

»Najprej pa ga seveda ročno narežemo tukaj. Režemo ga pa čez trebušček. Nato napolnimo pečko, jo pokrijemo za kakšnih pet minut. Ko se kostanji odprejo, odpremo pokrov in važno je, da celi čas mešamo,« nam povedo.

Kostanje si lahko naročite tudi na dom

Tudi vsi mimoidoči, ki smo jih srečali pri kostanjepekih, pa so se strinjali, da so letošnji kostanji zelo okusni.

»Bili so zelo odlični, tu v Mariboru že tak en teden približno pečejo kostanje, tak da ja, je fajn,” nam zaupa ena izmed mimoidočih.

Če še jih niste poskusili, pa si jih lahko v Mariboru privoščite vse do konca decembra.  Iz Kostanja Bedrač pa so nam še povedali, da si lahko njihove kostanje z dostavo po novem naročite tudi na dom.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Najemnina dobrih 3.000eur!? Nekdo pod nujno potrebuje psihologa.

Trat (nepreverjen)

Očitno se splača, drugače ne bi plačal.

In reply to by SLO (nepreverjen)

janko špehsvinjski (nepreverjen)

Peka kostanjev izrazito onesnažuje oklje
Me zanima kdaj je zadnjikrat dimnikar
pregledal in izmeril kurilno napravo

pohorskisvizec

Me zanima, če bi pekel slovenski kostanj, ali bi tudi dvignil ceno?

Neviden (nepreverjen)

Ha,ha,ha,ne me jeb...t tudi kostanji so letos dražji zaradi Ukrajine.Hinavci pohlepni.Crkni......e.

Rola (nepreverjen)

Si mislim da je krivo podražitvi najema v elektriki saj talno gretje ful žere.

666 (nepreverjen)

daj šiptar spizdi papir se je podražo

Snezic (nepreverjen)

Jih bodopa kar sami žrli, prodali tak nič nebojo

Starejše novice