V nekdanjem zabaviščnem parku za otroke bo kmalu stekla proizvodnja slaščic in čokolade. Na mestu propadlega Bumbar parka namreč nastaja tovarna čokolade Teta Frida.

Kavarne so že dolgo zaprte, a lastnik blagovne znamke Teta Frida Uroš Mlakar je sodelavcem obljubil, da bodo iz krize izšli močnejši. Svojo energijo so v tem nepredvidljivem letu namenili v širitev in razvoj produktov. 

Mlakar je med drugim odkupil prostore nekdanjega Bumbar parka. Delavci zdaj tam urejajo prostore, da bo še pred poletjem tovarna čokolade zaživela na novi lokaciji. V Limbušu pa bo na mestu sedanje tovarne čokolade nastala prestižna restavracija.

»Pred letom dni, ko smo se vsi znašli v neki novi situaciji, sem sodelavcem obljubil, da bomo iz krize izšli močnejši, da nihče ne bo izgubil službe in da nikogar ne bomo v tej situaciji pozabili – tako profesionalno, kot v morebitni osebni stiski,« je dejal Mlakar, ki pojasnjuje, da z nakup Bumbar parka uresničujejo svojo dolgoročno strategijo. 

Novi prostor je priložnost za nadaljnji razvoj 

Gre za vizijo, da ob gostinski vzpostavijo še močno proizvodno divizijo. Poleg Tete Fride uvajajo še dve novi blagovni znamki v novih produktnih kategorijah, ob tem tudi posodabljajo blagovno znamko in podjetju spreminjajo ime »saj trenutno ne sporoča več tega, kje danes je, kaj počne in v kar se razvija,« razkriva Mlakar.

V lanskem letu so se na krizo odzvali z vlaganjem v novo tehnološko opremo in povečanjem proizvodnje čokoladnih izdelkov, po katerih je Teta Frida najbolj znana. V času epidemije so tako razvili več kot 50 novih produktov. Nekatere izmed njih že lahko najdete na prodajalnih policah, večina jih še prihaja. 

Na mestu stare proizvodnje odslej obogatena kulinarična ponudba

»Prostor ob Dravi, kjer smo sedaj imeli centralno proizvodnjo, bomo prepustili turistični dejavnosti, ki tja sodi,« pojasnjuje Mlakar.

Ob čokoladni vasi, glampingu in kavarni bo tam namreč zaživela še restavracija, kar bo zagotovo še bolj obogatilo doživetje: »Prepričan sem, da bodo nad obogateno kulinarično ponudbo navdušeni tudi naši obiskovalci, tako Mariborčani, kot tisti od drugod.«

Mlakar je izrazil svoj ponos nad tem, da se je njihova čokoladna vas pojavila v številnih tujih medijih. Tik pred lanskim popolnim zaprtjem države jih je obiskala celo ekipa 'Paramount Pictures' in posnela oddajo, ki je že bila na sporedu v Angliji, predvideno pa je predvajanje še v ZDA, na Nizozemskem in v Avstraliji.

»To se že pozna v povpraševanju, postajamo svetovna znana lokacija in vesel sem, ko vidim, da so na nas ponosni Mariborčani,« je dejal Mlakar. 

S selitvijo na novo lokacijo bodo pridobili prostore, v skupni velikosti skoraj 3000 kvadratnih metrov, kar jim bo omogočilo proizvodnjo na višjem nivoju, za nadaljnji razvoj in prodor na večje trge v tujini.

Na novi lokaciji se bo proizvodnja čokolade združila z upravo in distribucijo. 

Mlakar ob tem dodaja, da mu je kljub vsemu žal, da je epidemija odnesla Bumbar park, a je prepričan, da se bo kmalu našla nova tovrstna ponudba v mestu. »Torej, grobarji Bumbar parka nismo mi, mi smo objekt kupili že brez igral, namenjen novim zgodbam,« je povedal. 

Zaradi širitve iščejo nove sodelavce

Mlakar pojasnjuje, da so zgradbe, tehnologija in dobički pomembni, a na prvo mesto daje sodelavce. Tem je obljubil nadpovprečne plače in da bodo postali najbolj zaželen delodajalec v njihovi branži v regiji. 

»Korona nas je od slednjega cilja nekoliko oddaljila, a nikakor ne ustavila,« je povedal Mlakar in dodal: »V naše vrste vabimo nove pozitivne sodelavce. Trenutno smo začeli iskati slaščičarje, pomočnike v proizvodnji, tehnika-skladiščnika in živilskega tehnologa.«

V Teti Fridi so čas epidemije izkoristili tudi širitev njihove mreže lokalov. Tej se pridružuje lokal v BTC-ju v Ljubljani. 

Mlakar verjame v ponovni zagon gostinske in turistične panoge

Po besedah Mlakarja je situacija v gostinstvu zahtevna, a ostaja optimističen: »Osebno verjamem v ponovni vzpon gostinstva, ki sicer ne bo enostaven.« 

Na eni strani verjame v hitro okrevanje, a meni, da izzivov ne bo manjkalo in da je breme vsak dan večje: »Mnogi ga ne bodo zmogli in država mora razmisliti o bolj izdatni pomoči najbolj prizadetim panogam, ki jim je prepovedano delovanje.«

Tudi v Teti Fridi je peščica zaposlenih poiskala delo drugje, saj je bilo čakanje v brezdelju velik psihični napor. Dodaja, da bo preusmerjanje gostinskih delavcev zaradi covida v druge branže, deficitarnost gostinskih poklicev le še povečalo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice