Slika je simbolična.
Lani je bilo na meji s Hrvaško manj ilegalnih migracij, na meji z Madžarsko pa več.

Lani so slovenski policisti obravnavali 14.592 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za dobrih deset odstotkov manj kot v letu 2019, kažejo podatki, ki so jih pridobili pri STA.

Najpogosteje so obravnavali državljane Pakistana, Afganistana in Maroka. Na policiji sicer ugotavljajo, da se sezonski padec števila ilegalnih prehodov nadaljuje tudi v letošnjem letu.

Policijska uprava Maribor: Kar 30,7-odstotni padec ilegalnih migracij

Na Policijski upravi Maribor za Mariborinfo pojasnjujejo, da so lani na območju policijske uprave obravnavali 1004 primere ilegalnih migracij.

V primerjavi z leto 2019 opažajo kar 30,7-odstotni padec ilegalnih migracij, pojasnjuje Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor. Predlani so namreč obravnavali 1449 primerov nelegalnih prehodov meja.

Najpogosteje so pri nelegalnem prečkanju meja mariborski policisti zalotili državljane Afganistana, in sicer 168 ljudi, takoj za tem so državljani Bangladeša, ki so jih ujeli 160. Na območju pod pristojnostjo mariborske policijske uprave je bilo najdenih še precej ilegalnih prebežnikov iz Pakistana, ujeli so jih 121, iz Sirije 73, iz Egipt pa je do Štajerske nelegalno prišlo 59 ljudi.

Na vprašanje, ali padec ilegalnih prehodov meja leta 2020 pripisujejo tudi ukrepom za preprečevanje širjenja okužb, na Policijski upravi Maribor zanikajo. »Po našem mnenju ukrepi za preprečevanje širjenja okužb niso vplivali na to,« je jasen Šadl.

Upad ilegalnih migracij tudi na območju soboške policijske uprave

Na Policijski upravi Murska Sobota so pojasnili, da so lani na meji s Hrvaško in Madžarsko skupaj obravnavali 514 ilegalnih migracij, leto prej pa 609. 

Na meji s Hrvaško so obravnavali 449 tujcev, leto prej 591 tujcev, na meji z Madžarsko pa so v letu 2020 obravnavali 65 tujcev, predlani pa 18, pojasnjuje Suzana Rauš, tiskovna predstavnica soboških policistov.

Tudi ukrepi vplivali na zmanjšanje ilegalnih migracij

Državljane Ukrajine, Moldavije, Maroka, Bangladeša in Afganistana so najpogosteje obravnavali na meji z Madžarsko, na meji s Hrvaško pa državljane Iraka, Maroka, Irana, Afganistana in Egipta.

»Zmanjšanje primerov ilegalnih migracij na meji s Hrvaško dejansko pripisujemo ukrepom za preprečevanje širjenja okužb, ki so jih na svojih mejah izvajale predvsem sosednje države in Slovenija. Povečanje ilegalnih migracij na meji z Madžarsko pa je povezano s povečanim pritiskom migrantov na srbsko-madžarski in romunsko-madžarski meji, kar je posledica stalnih preusmeritev migrantskih tokov,« je še pojasnila Rauševa.

Starejše novice