Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Številni Mariborčani opozarjajo na hrup, ki se skoraj vsak dan ob različnih urah dneva pojavlja nad Mariborom. Preverili smo, ali gre za morebitne vojaške vaje ali pa za prelete letal, ki so povezana z vojno v Ukrajini.

V uredništvo smo prejeli več pozivov in vprašanj, ki se nanašajo na hrup nad Mariborom. Občani tako poročajo, da je skoraj dnevno ob različnih urah dneva slišati zvoke, ki jih po njihovem mnenju povzročajo letala, saj hrup po nekaj minutah izgine. Preverili smo, kaj se dogaja.

Ugotovili smo, da ne gre za vojaška letala ali letala povezana s Slovensko vojsko, saj nam je polkovnik Marjan Sirk z generalštaba Slovenske vojske razložil, da vojska ne izvaja vsakodnevnih letov z vojaškimi zrakoplovi.

»O večjih aktivnostih letalstva Slovenske vojske, med drugim vojaških vajah, javnost vnaprej obveščamo,« nam je še odgovoril Sirk.

Z več informacijami o dogajanju pa so nam postregli na ministrstvu za obrambo.

Hrup zavezniških letal povezana z aktivnostmi na vzhodnem krilu Nata

Na ministrstvu za obrambo so nam potrdili, da hrup povzročajo zavezniška letala, ki so povezana z vojnim stanjem v Ukrajini. Pri tem dodajajo, da lahko tudi v prihodnjih dneh pričakujemo še več takšnih preletov.

»V teh in naslednjih dneh bo verjetno kar nekaj zavezniških vojaških letal letal preletelo zračni prostor Republike Slovenije v povezavi z rusko agresijo v Ukrajini in zavezniškimi aktivnostmi na vzhodnem krilu Nata,« so razložili na ministrstvu za obrambo.

Vlada je namreč 25. februarja na izredni seji o aktualnih razmerah glede ruske vojaške agresije v Ukrajini sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru.

Z njimi je tako vojaškim letalom zavezniških držav omogočila poenostavljeno uporabo zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata.

»Gre za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata, pri čemer je zagotovljena ustrezna koordinacija s civilno kontrolo zračnega prometa,« še dodajajo na ministrstvu.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tisnikar (nepreverjen)

G. Klemen: hrup se slisi, se ne opazi. Verjetno so klicali/ vprasevali iz Avstralije, saj je vsakomur jasno kaj se dogaja nedalec vstran..

Igory (nepreverjen)

"Občani tako poročajo, da je skoraj dnevno ob različnih urah dneva slišati zvoke, ki jih po njihovem mnenju povzročajo letala, saj hrup po nekaj minutah izgine."

No shit! Jaz pa sem mislil, da ta hrup delajo ladje.

Neviden (nepreverjen)

Ha,ha,ha++,😀

In reply to by Igory (nepreverjen)

Igorpu (nepreverjen)

Dokler je samo hrup letal ki preletijo nas zracni prostor... super me zanima ce po se kdo klical ali se spraseval ko bodod tanki vozili mimo..

Starejše novice