Vir: Posnetek zaslona Dars
Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji je na družbenih omrežjih delila video, ki prikazuje, kako po požaru poteka obnova pokritega vkopa Malečnik.

Malo pred 7. uro je 26. junija v pokritem vkopu Malečnik na štajerski avtocesti prišlo do naleta štirih tovornih vozil, posledično je izbruhnil požar, nastala pa je ogromna materialna škoda.

Zaradi temperatur, ki so dosegle več kot 1000 stopinj Celzija so zagorele elektrostrojne inštalacije. Začel je odstopati površinski sloj betona na oboku, poškodovana je bila tudi prometna oprema. 

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji je na družbenih omrežjih delila posnetek, ki prikazuje, kako poteka obsežna obnova. 

Kot je povedal delovodja Mitja Sitar, so po nesreči takoj začeli z demontažo službenih prehodov, da so lahko promet preusmerili skozi sosednjo cev, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje. 

Nato so se lotili demontaže uničenih elektrostrojnih inštalacij. Hkrati so očistili obok z visokotlačnimi napravami, pregledali in očistili so kanalizacijo ter izpraznili bazene za odvodnjavanje. Prav tako so zamenjali jaške meteorne kanalizacije.

Sitar je dodal, da je sedaj na vrsti obnova oboka. Tomaž Weingerl, projektant pokritega vkopa, je pojasnil, da se je najprej izvedlo 3D skeniranje notranje površine oboka, na podlagi katerega se je ugotovila stopnja poškodovanosti betonske površine.

»Istočasno so se vzeli vzorci betona in armature. Zatem se je pristopilo k rezkanju površine betona, da se je zagotovila ustrezna debelina za namestitev armaturnih mrež in fine rabitz mreže,« je razložil. 

Zdaj so začeli z brizganjem torkretnega obrizga, vzporedno pa poteka tudi montaža elektro in strojne opreme. Ko bo sanacija oboka zaključena, bodo na koncu preplastili cestišče in zamenjali uničeno opremo z novo.

Načrtujejo, da bodo v začetku avgusta že lahko sprostili promet skozi obnovljeno cev.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Vsa čast hitri obnovi. Upam, da se Nigrad kaj nauči. Oni bi to nekaj let delali, ko pa za 100m ceste rabijo pol leta.

Simon alfa (ni preverjeno)

Pohvalno, ko bi se vsepovsod tako delalo.

Starejše novice