Vinska klet Vinag, največja klasična vinska klet v srednji Evropi, ki je bila pred 174 leti zgrajena ročno, za obiskovalce ponovno odpira svoja vrata. Ogledi potekajo vsak dan.

Pred dvema letoma je podjetje Metalka Commerce prevzelo Vinagovo klet. V prvem letu so se posvetili obnavljanju vinogradov, čas epidemije pa so izkoristili za čiščenje kleti.

»Klet ima 16.000 kvadratnih metrov. V spodnjem delu kleti je deset dolgih predorov in čiščenje je vzelo veliko časa,« za Mariborinfo pojasnjuje turistična vodnica Petra Arnuš

Vinag je 174 let stara vinska klet. V teh letih se je zvrstilo več lastnikov, prvi pa je bil Alojz Kriehuber Plemeniti. Ta je v času gradnje južne železnice od Dunaja do Trsta dobil poslovno idejo o gradnji vinske kleti. Kasneje se je zamenjalo več lastnikov. Eden izmed lastnikov je bilo podjetje Vinag d. d., po katerem je klet še danes znana.

V svojih najboljših časih so v kleti letno proizvedli 16 milijonov litrov vina. Klet je danes v lasti podjetja Metalka Commerce. Ustanovili so družbo Vinag d. o. o. in tako ohranili tradicijo imena. 

V čistilni akciji so za javnost na novo uredili in odprli devet hodnikov. Arhivski del ostaja za javnost zaprt. Obiskovalci si bodo lahko ogledali lesene vinske sode, betonske cisterne, inoks cisterne in še mnogo drugih zanimivosti. 

Vinagova klet se spreminja v vinski muzej

Voden ogled kleti traja uro do uro in pol. V tem času obiskovalcem predstavijo kulturno dediščino in jih popeljejo po kleti. Ob tem lahko poskusite tudi vzorec vina.

»V kleti je še zmeraj možno videti različna obdobja vinarstva. Vse je ohranjeno tako, kot je bilo. Nekaj posebnega je dejstvo, da je celotna klet bila zgrajena ročno,« opomni Petra Arnuš. 

Ogledi za individualne goste so dvakrat dnevno: 

  • od ponedeljka do petka ob 16.00 in 17.30,
  • v soboto in nedeljo pa ob 11.00 in 15.00.

Od leta 2019 Vinag ponovno proizvaja vino. Stalnemu mariborčanu se je pridružila še slajša mariborčanka. V kleti nastajajo tudi buteljčna vina: sauvignon, chardonnay, rumeni muškat in rosé. 

»Pričakujemo čim več radovednih ljudi. Predvsem si želimo, da si Mariborčani in Mariborčanke ogledajo to izjemno kulturno dediščino v centru mesta – največjo klasično vinsko klet v srednji Evropi,« zaključi Arnuševa. 

Komentarji (1)

pohorskisvizec (ni preverjeno)

Samo, da so se rešili ivanjčeka mlajšega...pogojna kazen...premilo!

Starejše novice