Na vzhodu države se je zaradi obilnega deževja ponoči sprožilo več kot 70 plazov. V občini Šentilj je ogroženih najmanj 12 hiš, štiri družine so evakuirali, številne ceste so še vedno zaprte. Na pomoč je priskočila tudi Slovenska vojska.

Severovzhod Slovenije se spopada s težavami, ki jih povzroča obilno deževje. Več območij so zajele hude poplave, sprožilo se je več kot 70 plazov. Na terenu je bilo že od noči skupno kar 187 enot, na območju Šentilja pa so danes na pomoč priskočili tudi pripadniki Slovenske vojske.

Nekatera območja so kljub hitrim intervencijam še vedno močno ogrožena, v vsaj treh primerah grozi, da lahko plaz odnese celo hišo. 

»Celo blato, to je šlo vse dol, kak se je to vse ftrgalo«

Tereziji Pitner iz Selnice ob Muri se je včeraj zvečer zemeljski plaz zrušil tik ob hiši.

»Skoraj cela okna je zasipana ne, celo blato, to je šlo vse dol, kak se je to vse vtrgalo,« je s solzami v očeh povedala Terezija.

Zemlja je zasipala okna in ogrozila njeno hišo, voda pa je poplavila notranje prostore zato so Terezijo in moža nemudoma evakuirali in namestili pri sosedih.

»Niso pustili, da bi midva z možem doma ostala, da ni varno, ker je reko oni gospod, da se še bo bolj pozno vse plazilo, tepa gremo k sosedi tja, nisi mogo nič spati prav,« je dodala.

Preberite še:

V Šentilju ogroženih najmanj 12 hiš

Taka usoda pa ni doletela samo njiju, v občini Šentilj je ogroženih še najmanj 12 hiš, nekaterim so plazovi odnesli dvorišča, spet drugim vinsko trto in sadovnjake.

Skorajda ni naselja, v katerem se ne bi pojavil plaz ali manjši usad. Zaradi zemlje in podrtih dreves so zaprte tudi številne ceste.

»Tukaj v občini Šentilj imamo tri primere, ki so zelo kritični. Ti ljudje so že morali biti izseljeni in to je kar velika količina zemlje, katere je odneslo in pa tudi seveda grozi neposredno, da bo odneslo celo hišo,« je pojasnil Andrej Kmetič, poveljnik Gasilske zveze Slovenske gorice, ki trenutno vodi gasilske enote na terenu.

»Smo mogli štiri družine izseliti in jim omogočiti bivanje na drugih lokacijah«

V kolikor se stanje ne bo umirilo, se pripadniki civilne zaščite in gasilske enote na terenu bojijo, da se lahko kaj kmalu zgodi, da bo ponekod odneslo tudi cele hiše.

Nekaj družin so zato že izselili in jim omogočili začasna prenočišča, na terenu pa se že pripravljajo tudi zabojniki za bivanje.

»Smo mogli štiri družine izseliti in jim omogočiti bivanje na drugih lokacijah, kajti ti plazovi so toliko ogrožujoči, da bi lahko ogrozilo stanovanjske hiše in jih odneslo v dolino,« je dejal Štefan Žvab, župan občine Šentilj.

»Z eno besedo katastrofa«

Da bi plazove v čim večji meri ustavili, se je že ponoči aktiviralo okrog 187 gasilskih enot na različnih območjih. Gasilci so plazišča prekrivali s folijo in urejali odvodnjavanje.

»Včeraj smo bili celo noč zunaj in upamo, pač molimo k bogu, bom rekel tako rekoč ne, da bo prišlo bolj sušno obdobje, da ne bi bilo padavin in potem smo zmagali,« je še pojasnil Kmetič.

Terenske ekipe pa so se organizirale tudi znotraj posameznih občin.

»Na terenu je 160 ljudi, rešujejo posledice te nesreče. Z eno besedo katastrofa,« je dodal šentiljski župan.

Na pomoč priskočilo 79 pripadnikov Slovenske vojske

V najbolj ogroženih naseljih na območju Šentilja danes pomagajo celo pripadniki Slovenske vojske, ki odvažajo zemljo, usmerjajo zastalo vodo ter pomagajo pri sanaciji hiš in cest.

»Trenutno je na terenu 79 pripadnikov, poleg tega pa zagotavljamo še enoto, ki je v pripravljenosti in zagotavlja rotacijo enot na terenu. Poleg moštva imamo še tri delovne stroje, dogovarjamo pa se, da bi iz drugih delov Slovenije pripeljali še dodatne stroje, ker so ti tu najbolj potrebni,« je pojasnil Marko Močnik, koordinator enot vojske na terenu.

»Ključni cilj je zaščititi objekte in preprečiti, da bi plazovi prišli do njih ter zaščititi človeška življenja«

Hude posledice obilnega deževja pa sta si na območju Šentilja danes ogledala tudi minister za obrambo Marjan Šarec ter minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan

»Na terenu so enote civilne zaščite, gasilcev in Slovenske vojske. Ključni cilj je zaščititi objekte in preprečiti, da bi plazovi prišli do njih ter zaščititi človeška življenja,« je dejal minister za obrambo Marjan Šarec.

Voda se sicer zdaj počasi umirja, ker pa je območje premočeno, zemljina še vedno drsi zato  pripadniki civilne zaščite menijo, da bo sanacija območij zagotovo trajala še nekaj dni.

Komentarji (1)

DENIS1234 (ni preverjeno)

S to čepico zgleda kot tabornik Murko.....

Starejše novice