Mariborčane se bodo morali v prihodnjih tednih zraven podražitev cen vrtcev, vozovnic javnega potniškega prometa, soočiti tudi z enormnimi podražitvami cen vozovnic gondole na Mariborskem Pohorju.

Mariborski mestni svetniki bodo na prihajajoči 3. redni seji obravnavali gradiva, ki zadevajo tudi nekatere uskladitve cen javnih storitev.

Mariborska občina pojasnjuje razloge za predlagane uskladitve cen.

Kot navajajo, bo Mestna Maribor zaradi rasti stroškov delovanja javnih vrtcev (dvig cen materialnih stroškov, živil za otroke in stroškov dela), ki so se med letoma 2019 in 2022 povišali za 3,5 milijona evrov, v letošnjem letu pa se bodo povišali še za 4,1 milijona evrov, primorana uskladiti cene tudi za starše.

»Naj poudarimo, da bo Mestna občina Maribor po uskladitvi cen z dejanskimi stroški še vedno zagotavljala največje subvencije staršem predšolskih otrok,« pojasnjujejo na občini. 

Višji stroški tudi v javnem prometu 

Tudi v javnem mestnem potniškem prometu je v zadnjem obdobju prišlo do občutnega porasta skupnih stroškov delovanja.

Ta je predvsem posledica dviga cen goriv, energentov, materiala in storitev, povečanja stroškov dela, najemnin za opremo in vozila ter investicijskih vlaganj.

Kot pravijo na občini, vse to posledično narekuje spremembo cenika javnega mestnega potniškega prometa, pri čemer predlog predvideva korekcijo sedanje cene osnovne enkratne vozovnice v predprodaji z enega evra na 1,30 evrov.

Glede na to pa še manjšo prilagoditev cen terminskih vozovnic, osnovne mesečne s 30 na 36 evrov.

»Sprememba cenika s 1. aprilom 2023 bo zagotovila vzdržnost in stabilnost financiranja ter izvajanja gospodarske javne službe javnega mestnega potniškega prometa,« razlagajo: »Ob tem so med cilji še dvig deleža vozovnic, kupljenih v predprodaji, in števila kupljenih vozovnic za več voženj ter poenostavitev sistema.«

»Ob tem so med cilji še dvig deleža vozovnic, kupljenih v predprodaji, in števila kupljenih vozovnic za več voženj ter poenostavitev sistema,« dodajajo na občini. 

Predlog namreč vključuje ukinitev nekaterih vozovnic, ki so se v preteklosti izkazale za nepotrebne. So pa vanj vključeni novi produkti, kot je denimo kombinirana mesečna vozovnica in določena parkirišča, ki bo omogočala ugodno uporabo obeh storitev (parkiranje, javni prevoz).

Novost je še podaljšanje veljave enkratne vozovnice oziroma časa, ko omogoča prestopanje med linijami s 60 na 75 minut. Predlagana korekcija cenika upošteva tudi socialni vidik, saj ceni vozovnic za 1 in 10 voženj za otroke ostajata nespremenjeni.

Povišanje stroškov tudi pri obratovanju krožne kabinske žičnice

Z izjemnim povišanjem stroškov obratovanja so soočeni tudi pri krožni kabinski žičnici na Mariborskem Pohorju, za katero je bil sedanji cenik sprejet konec leta 2016.

Od takrat se cene vozovnic niso spremenile, pred tem pa so bile celo za več kot 50 odstotkov višje od sedanjih (leta 2009 enosmerna za odrasle osem evrov in povratna deset evrov). 

Zaradi drastičnega dviga cen električne energije, amortizacije, materialov za žičniške naprave in povečanja stroškov dela se ni več mogoče izogniti spremembi obstoječega cenika vozovnic krožne kabinske žičnice.

V skladu s predlogom bo enosmerna vozovnica za odrasle po novem stala 10,50 evrov, povratna pa 19,90 evrov.

»Z namenom promoviranja rekreacije, športa in mobilnosti z javnim prevozom smo se za določene vozovnice odločili, da jih cenovno približamo Mariborčanom,« navajajo na občini: »Tako predlog cenika vključuje zelo ugodne cene terminskih vozovnic.«

Nova predvidena cena letne vozovnice (smer dol) za odrasle je 196 evrov, tako da bo kupca stala 0,54 evra na dan, če bo Pohorje obiskal vsak dan v mesecu.

Novost je tudi, da bo imetnikom vozovnic za javni mestni potniški promet priznan dodatni 20-odstotni popust pri nakupu vozovnice za krožno kabinsko žičnico enake kategorije.

»Kljub povišanju bodo cene vozovnic za prevoz s krožno kabinsko žičnico na Mariborskem Pohorju še vedno nižje (najnižje v Sloveniji za enosmerno odraslo vozovnico) ali primerljive s cenami vozovnic za ostale kabinske žičnice v Sloveniji in tujini,« dodajajo na občini.

Kot pravijo na občini, bo sprememba cenika s 1. aprilom 2023 omogočila nadaljnje kakovostno upravljanje s krožno kabinsko žičnico. 

Komentarji (6)

Leka (ni preverjeno)

Sezonske karte za smučanje in biciklBIKE bodo plačali dnevni uporabniki .

Fischer (ni preverjeno)

In kaj nam nucajo taka pojasnila??? Na koncu je vseeno treba plačati dosti več.

Sv Igor (ni preverjeno)

Sram nas je lahko, kako poceni vrtec imamo. Vidimo da sploh ni prišlo do podražitve, ampak le manjše prilagoditve cen, pri gondoli za borih 150%.

sarikaz (ni preverjeno)

Vi kar'posledice so jasne'prazne gondole in propad,ha ha,ha,'odgovorni vi ste res potegjeni in ZATEGJENI v nulo ha ha,danes se je začel vaš pohorski_gondolski propad.Adijo .

Politik (ni preverjeno)

Prej se je familija zapeljala gor za 15e zdaj pa rabi 45e 'hvala grem raje peš pa če tudi samo do tričetrt'pa še bolj zdravi bomo.

brezdelnez Simon

Bojkotirajmo gondolo smrdljivo.. mamo noge.. tetraplegike pa z avtom gor peljemo za ta denar vse se da zrihtat.. bojo ze vidli noben bedak nebo placal tolko za gondolo na toti mali hribcek kaj ste bolani ni to dubaj

Starejše novice