Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Nadškofijska karitas Maribor lani pomagala 2686 ljudem.

Nadškofijska karitas Maribor je lani preko humanitarnih in socialnih programov pomagala 2686 ljudem, kar je 15 odstotkov več kot leto prej.

V adventno-božični akciji Več luči več upanja - pomoč otrokom v stiski pa so zbrali skoraj 15.000 evrov, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik mariborske nadškofijske Karitas Branko Maček.

Dejal je tudi, da so z zbranimi sredstvi v okviru omenjene adventno božične akcije, ki je potekala od adventa do svečnice, pomagali družinam plačati položnice za šolsko prehrano, oskrbnino v vrtcih in druge stroške šolanja.

Z delom zbranih sredstev so omogočili tudi nadaljevanje izvajanja učne pomoči na mariborski Karitas, samo preko programov pomoči Nadškofijske karitas Maribor pa so lani pomagali 1681 otrokom, pravi Maček.

Cilj je bil pomagati 500 otrokom

Pomoč se je nanašala na plačilo šolske prehrane, šole v naravi, letovanj, šolskih potrebščin in delovnih zvezkov ter učbenikov, pomoč otrokom preko programa botrstvo, materinskega doma, ambulante, ljudske kuhinje, donirane hrane in učne pomoči.

»Naš namen je bil z adventno akcijo pomagati 500 otrokom, a če bomo blizu te številke, bomo tudi zadovoljni. Največ stiske doživljajo tisti ljudje, ki ne morejo poravnati položnic za najnujnejše življenjske stroške. Stroški energentov pa so v zadnjih mesecih precej narasli,« je dejal Maček.

Ocenil je tudi, da se vse več upokojencev obrača na Karitas, saj se s prejeto pokojnino težko preživljajo. Opozoril je, da imajo številni iskalci pomoči duševne in telesne zdravstvene težave, zato so se na Nadškofijski karitas Maribor odločili, da jim bodo zagotovili psihosocialno pomoč.

Opazne so tudi družine in posamezniki, ki do sedaj še niso potrebovali pomoči Karitas in so jih nenadna stiska, bolezen oziroma druge okoliščine pahnila v revščino, da ne morejo preživeti.

Ti so še posebej ranljivi, saj so se prvič znašli v brezizhodni situaciji in si sami ne znajo pomagati.

Na njihova vrata dnevno potrka do 250 oseb

Maček je postregel tudi s podatkom, da na njihova vrata dnevno potrka do 250 oseb, 24 osebam nudijo prenočišče, 40 do 45 pa toplo kosilo. Dnevno prav tako na različne načine v okviru projekta Donirana hrana pomagajo do 150 osebam, v materinskih domovih v Žalcu in Mozirju pa je bilo lani nastanjenih 22 žensk s 24 otroki.

Lani so razdelili 800 ton različne humanitarne pomoči, na področju župnijskih Karitas pa so pomagali skoraj 18.000 osebam. V okviru akcije Stiska 2021 so lani zbrali nekaj manj kot 16.000 evrov in z zbranimi sredstvi pomagali 477 družinskim članom, posameznikom in starejšim.

Po Mačkovih besedah vse več ljudi potrebuje pomoč, nekateri med njimi se ne spomnijo, kdaj so otroku kupili nova oblačila ali kakšen priboljšek. »Mi smo tukaj, da blažimo stisko ljudi,« je še dodal Maček.

Komentarji (1)

Milk (ni preverjeno)

Zakaj Karitas ne sprejema oblačil ? Sprejemajo samo denar .

Starejše novice