Cene ogrevanja v Mariboru so astronomsko narasle. V zadnjih mesecih so nekateri za plačilo položnic ogrevanja morali odšteti celo polovico mesečne pokojnine.

Mestna občina Maribor je najranljivejšim ponudila vavčer za sofinanciranje ogrevanja v vrednosti 15 evrov, vendar mnogi menijo, da to nikakor ni dovolj. 

Največje zvišanje trenutno čutijo tisti, ki se ogrevajo s plinom. Za te so bile cene ob koncu minulega leta kar šestkrat višje v primerjavi z letom prej.

»Dobil sem tudi primer, ko je gospa dobila za enosobno stanovanje 165 evrov položnice, čeprav je bila v letu 2020 recimo 43 evrov,« pravi Miha Recek, mariborski mestni svetnik.

Huda stiska občanov

Mnogi občani so se zaradi dviga cen znašli v še hujši stiski. Nekateri ne vedo, kako bodo preživeli zimo.

»Ne vem, kako se bo to izšlo. Hvala Bogu, da je mila zima, da ni še hujše,« nam je dejal mimoidoči Dušan Kolnik.

»Penzije imam 385 evrov. Res, če ne bi imela otrok, ne vem, kako bi to šlo skozi,« pa razmišlja občanka Helena Serčič.

Primeren znesek vavčerjev?

Vavčerje za 15 evrov bo občina podelila socialno najšibkejšim. Bo to dovolj za plačilo visokih položnic ogrevanja?

Občani so enotnega mnenja.

Jože Čolnik pravi: »Premalo.«

Milena Rander dodaja: »15 evrov? To je res malo.«

Jasmina Granduč se strinja: »To se mi zdi premalo. Verjetno bi moralo biti procentualno na dvig posamezne položnice.«

O primerni vsoti razmišljajo tudi na Rdečem križu

V območnem združenju Rdečega križa Slovenije sicer pozdravljajo odločitev za pomoč najranljivejšim, a se sprašujejo o primerni vsoti vavčerja.

Pravijo, da se na njih obračajo s prošnjami po denarni pomoči, ki presegajo omenjen znesek.

»Meni ni jasno, kako bodo ti ljudje preživeli. Če vemo, da ima ta gospa minimalno pokojnino, se pravi 400 evrov, 165 evrov pa je dobila položnice. Ni mi jasno, kako bo takšen račun lahko plačala,« poudarja Recek.

Plinarna Maribor z individualnimi rešitvami

Na Plinarni Maribor, katere uporabniki niso upravičeni do vavčerja, pravijo, da stiske rešujejo individualno in pojasnjujejo, da se je cena zemeljskega plina na evropskem trgu v lanskem letu zvišala za več kot 900 odstotkov. 

Dodajajo, da se podražitve na svetovnem trgu niso v celoti prenesle na njihov maloprodajni cenik.

Mestna občina Maribor sicer uporabnikom Energetike Maribor že subvencionira 30 odstotkov zneska, pravijo pa, da Plinarna Maribor ni v lastništvu mestne občine ali javnega holdinga, kot je Energetika, zato subvencija v podobni meri ni mogoča.

Komentarji (2)

avokado (ni preverjeno)

Jaz sem dal že pred leti odzagat tri radijatorje v 36m2, so kotlovnico spremenili na plin, prej je bila poloznica na olje in kurjaca 85€ nato plinsko ogrevanje pa 163€.Kljub merilnikom. Sedaj so mi začeli pošiljati polonice za vzdrževanje kotlovnice 58€ na mesec. To je čisti kriminal. Ogrevam se na elektriko. Pod menoj so kleti brez radiatorjev in na hodniku ni radiatorjev. Banda pokvarjene!

SLO (ni preverjeno)

Sramota za Slovenijo. Sicer je poznano, da riba smrdi pri glavi.

Starejše novice