Foto: Jure Banfi
Višje cene zemeljskega plina in s tem ogrevanja so prizadele proračun marsikaterega gospodinjstva. Pri Plinarni Maribor smo preverili, za koliko so se povečale cene ogrevanja in kako rešujejo stiske odjemalcev.

V Plinarni Maribor za Mariborinfo pojasnjujejo, da so se v zadnjem obdobju kot kupec in dobavitelj soočali z velikimi spremembami nabavnih cen zemeljskega plina. 

Dnevna nabavna cena zemeljskega plina se je na evropskem referenčnem trgu od januarja do decembra 2021 povišala celo za več kot 900 odstotkov. 

V Plinarni Maribor pojasnjujejo, da se podražitve na svetovnem trgu niso v celoti prenesle na njihov cenik zemeljskega plina.

»Dejstvo je, da smo kljub 'rekordnemu' povišanju nabavnih cen, z ustrezno nabavno strategijo v prvi vrsti poskrbeli, da se podražitve niso v celoti prenesle na maloprodajni splošni cenik zemeljskega plina,« pravijo in dodajajo, da so te za njihove odjemalce ostale bistveno nižje, kot bi bile sicer. 

Kako se višja nabavna cena pozna na računih odjemalcev?

Na Plinarni Maribor pojasnjujejo, kako se je cena ogrevanja spreminjala za gospodinjskega odjemalca, ki ga po splošnem ceniku uvrščamo v odjemno skupino CDK3 (letna predvidena oziroma dobavljena količina zemeljskega plina od 5001 do 15.000 kilovatnih ur).

Iz primerjav splošnih cenikov v obdobju od 1. oktobra 2021 do vključno 1. januarja 2022 je cena zemeljskega plina (kot energenta brez dajatev) v januarju 2022 v povprečju višja za približno 63 odstotkov, strošek na računu omenjenega odjemalca pa višji za dobrih 37 odstotkov.

V kolikor primerjamo splošna cenika v obdobju od 1. decembra 2021 do vključno 1. januarja 2022 je cena zemeljskega plina višja za štiri odstotke, strošek na računu pa za tri odstotke.

Vse večja stiska odjemalcev pri plačevanju položnic

Na naše uredništvo so se obrnili bralci, ki so jih višje cene plina udarile po žepih. Nekateri navajajo, da zaradi visokih stroškov ogrevanja ne vedo, kako bodo preživeli zimo. 

Pri Plinarni Maribor smo zato preverili, ali obstajajo kakšna dogovarjanja o reševanju stiske odjemalcev plina. 

Povedali so, da v primerjavi s preteklim letom, v službi za odnose z uporabniki Plinarne Maribor že zaznavajo povečanje stiske odjemalcev pri plačilih računov za ogrevanje. Kot pravijo, stiske rešujejo individualno. 

»Te težave rešujemo izključno individualno in z vsakim odjemalcem poskušamo najti sprejemljiv dogovor glede plačila,« razlagajo.

Bralci se ob tem sprašujejo, zakaj je mariborska občina z subvencijami poskrbela le za uporabnike Energetike Maribor. 

Na mariborski občini pojasnjujejo, da Plinarna Maribor ni v lastništvu Mestne občine Maribor ali Javnega holdinga Maribor, kot je recimo Energetika Maribor, ki je v 100-odstotnem lastništvu holdinga.

Prav iz teh razlogov so mestni svetniki na eni izmed zadnjih sej Mestnega sveta Mestne občine Maribor sprejeli sklep, da se uvedejo energetski vavčerji. 

»Kriteriji in metodologija za podelitev energetskih vavčerjev, ki jih bodo izdajala humanitarna društva (Rdeči križ in Karitas) se v tem trenutku še pripravljajo,« so povedali.

Komentarji (5)

Milan iz Maribora (ni preverjeno)

V Mariboru plačujemo najdražji zemeljski plin za gospodinjski odvzem v Sloveniji vsaj tisti, ki imamo za dobavitelja Mariborsko Plinarno ali Energijo plus . "Skrb Plinarne " za potrošnike res ne razumem. Na strani ZPS sem namreč povzel podatek, da je cena zemeljskega plina Mariborske plinarne (0,057EUR) za 219% dražja od GEN-I (0,026EUR) in 185% dražja od Petrola (0,03075EUR). (stanje 14.1.2022). Menjava dobavitelja v skupnih kotlovnicah pa ni tako enostavna.

gostja (ni preverjeno)

Stiske rešujemo individualno, bo potrebno malo pospraviti v gozdu !

In reply to by Milan iz Maribora (ni preverjeno)

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Oderuhi.

Žalost (ni preverjeno)

Sami nesposobneži.

Surfeiter (ni preverjeno)

Plinsko omrežje v MB smo Mariborčani plačali s samoprispevkom ... in zdaj poglejte na položnico, koliko stane "distribuiranje" plina ... če bi me kdo vprašal ... Goli otok, majmuni ...

Starejše novice