Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Zanimanje za vpis v mednarodno šolo, ki jo nameravajo jeseni vzpostaviti v Mariboru, je zadovoljivo. Prijave so sicer zbirali do 1. marca, a njihovega števila zaenkrat ne razkrivajo.

»V Mestni občini Maribor smo glede na trenutno prejete vloge za učence in prijave za učitelje zadovoljni z vpisom in izkazanim interesom,« so danes za STA povedali na občini.

Točnega števila prejetih vlog zaenkrat ne razkrivajo. »Smo v fazi pregledovanja prejetih vlog in preverjanja ustreznosti. Ob temu pa poudarjamo, da kljub zaključenemu vpisu še sprejemamo vloge zainteresiranih staršev in potencialnih učiteljev, še vedno tudi potekajo pogovori in usklajevanja s starši, ki se zanimajo za vpis,«  pravijo na občini.

Izobraževanje v angleškem jeziku po mednarodnem programu International Baccalaureate (IB) bodo izvajali za otroke od 3. do 19. leta starosti na Osnovni šoli Leona Štuklja in II. gimnaziji Maribor.

Ciljajo predvsem na otroke tujih gospodarskih, diplomatskih in drugih predstavnikov različnih organizacij ter otroke slovenskih državljanov, ki bivajo ali bodo prebivali v tujini.

Občina bo skušala pridobiti dodatno financiranje

Po besedah podžupanje Alenke Iskra je Mestna občina Maribor poskrbela za vse potrebno za zagon šole, ima pa tudi soglasje za državno sofinanciranje programa.

»Naš naslednji pomemben korak je sestanek na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport naslednji teden, kjer bomo obravnavali odprto vprašanje dodatnega financiranja projekta,« so danes za STA povedali na občini.

»Ponovno poudarjamo pomen odprtja Mednarodne šole z programom IB v mestu Maribor, ki ne bo koristila samo mestu Maribor, ampak regiji oziroma celotni vzhodni Sloveniji. Gre za pomemben korak naprej pozicioniranja mesta in regije na mednarodni zemljevid, za spodbujanje in prihod tujih podjetij, ki bodo mestu in regiji dali dodaten zagon za razvoj,« so dodali.

Začetek delovanja prihodnje šolsko leto, šolnine pa do 7800 evrov

Osnovna šola Leona Štuklja bo izvajala predšolski in večino osnovnošolskega programa, II. gimnazija pa zadnja dva razreda osnovne šole in srednješolski program.

Občina bo krila materialne stroške, pomemben finančni priliv pa bodo šolnine, ki jih bodo morali poravnati starši vključenih otrok. Te bodo po trenutnih napovedih znašale od 5500 do 7800 evrov, kar naj bi bilo podobno kot na sorodni mednarodni šoli na Osnovni šoli Danile Kumar v Ljubljani.

Začetek delovanja mednarodne šole, za katero so se prve ideje pojavile v letu 2018, načrtujejo v šolskem letu 2022/2023. Program IB se sicer po navedbah mariborske občine že izvaja v 3665 šolah v 146 državah po svetu.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
igiigi72 (nepreverjen)

SRAMOTA, ne podpiram strajka in povisnja plač v šolstvu, sem popolnoma istega mnenja kot za zdravnike denarja dobijo dovolj-preveč samo pravilno porazporediti bi ga morali!!!
delam v privat sektorju a nas kdo vprasa, ce ti kaj nepase ves kam lahko gres...in se dela..

Starejše novice