Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Po Ljubljani bo tudi v Mariboru v šolskem letu 2022/2023 začela delovati mednarodna šola v tujem jeziku oziroma v angleščini. Večina programa bo potekala na Osnovni šoli Leona Štuklja Maribor, zadnja dva razreda pa na II. Gimnaziji Maribor.

Mestna občina Maribor pripravlja ustanovitev šole, ki bo izvajala izobraževalni program v tujem jeziku oziroma v angleščini, v sklopu mednarodne organizacije International Baccalaureate Office iz Ženeve, gre za tako imenovani IB program

Šola bo zagotavljala izobraževalne programe za vrtec, osnovno in srednjo šolo, natančneje za otroke in mladostnike od tretjega do 19 leta. Gre za program, ki bo namenjen otrokom tujih gospodarskih, diplomatskih in drugih predstavnikov organizacij, ki to dokazujejo z ustreznimi dokumenti. 

Prav tako bo program namenjen otrokom tujih državljanov, za katere se ugotovi, da je za otroke koristnejše, da obiskuje šolo z mednarodnim programom in kot zadnje bo program namenjen otrokom slovenskih državljanov, ki so ali bodo bivali v tujini.

»S tem projektom se postavljamo na zemljevid talentov in priložnosti. S tem si želimo doprinesti in ustvariti spodbudno okolje za razvoj gospodarstva v mestu in ne nazadnje v regiji. Mednarodna šola bo imela s tem, ko bo ustanovljena, veliko dodano vrednost, dolgoročno pa bo pozitivno vplivala na gospodarski razvoj mesta in njegovo mednarodno prepoznavnost. Postati si želimo mesto prihodnosti,« poudarja Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor.

Osnovna šola Leona Štuklja pridobila soglasje za izvajanje

Iskra poudarja še, da je občina za ustanovitev te mednarodne šole naredila vse, kar je bilo do sedaj v njeni moči. Tako je namreč Osnovna šola Leona Štuklja Maribor s strani ministrstva za izobraževanje že prejela soglasje k izvedbi omenjenega mednarodnega programa.

Ker pa na občini ocenjujejo, da bo vpis v prvih letih delovanja tega programa naraščal in da se s prvim letom v vse razreda ne bo vpisalo zadostno število otrok, z ministrstvom že vodijo nadaljnje razgovore. 

Prav tako so iz omenjenega razloga na spletni strani občine objavili poziv za vpis v predšolski program, torej vrtčevski program, ter osnovnošolski program. Na občinski strani pa je objavljen tudi poziv za morebitne interesente za izvajanje teh programov, torej za učitelje mednarodnega programa. 

Trije viri financiranja, del bo primaknila tudi občina

Mednarodna šola v Mariboru se bo v primarno financirala iz dveh glavnih virov, in sicer bo del sredstev prispevalo ministrstvo za izobraževanje, a ker teh finančnih sredstev ne bo dovolj, bodo drugi glavni vir financiranja predstavljale šolnine, ki bi naj znašale od 5500 do 7800 evrov. 

Izvajanje šole bo kot ustanoviteljica finančno podprla tudi Mestna občina Maribor, ki je sicer že izvedla določena investicijska dela na Osnovni šoli Leona Štuklja Maribor, poleg tega bo finančno skrbela za izvajanje programa, predvsem za materialne stroške, kot je nabava učbenikov. 

»Stroški delovanja se ne bodo pokrili v prvih letih, pokrili se bodo šele pri od deset do dvanajst vpisanih učencih na oddelek, česar v prvi fazi ne pričakujemo. Vendar upamo, da bi se vertikala napolnila v treh do petih letih in bi se šola posledično začela samofinancirati,« razlaga Tatjana Rebernik, vodja sektorja sektorja za izobraževanje na Mestni občini Maribor

Začetek delovanje se načrtuje v šolskem letu 2022/2023, in sicer kot že omenjeno na Osnovni šoli Leona Štuklja Maribor, kjer bo potekal vrtčevski program in osnovnošolski oddelki od ena do osem, na II. Gimnaziji Maribor pa bosta potekala prvi in drugi letnik srednje šole oziroma tako imenovani deveti in deseti razred. Potem pa dijaki nadaljujejo izobraževanje v programu mednarodna matura, ki prav tako poteka na II. Gimnaziji Maribor.

Javni mednarodni osnovni šoli dve, a sta obe v Ljubljani

V register zasebnih vrtcev in šol, ki izvajajo mednarodne programe, so po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport vpisani štirje pravni subjekti. To sta Mednarodni šoli QSI in IES ter Francoska šola in Britanska mednarodna šola, vse s sedežem v Ljubljani.

Mednarodni program lahko izvaja tudi javna šola. To počneta Osnovna šola Danile Kumar Ljubljana in Šolski center Ljubljana.

Zasebne mednarodne šole se financirajo same, medtem ko se program, ki ga izvaja javna šola, sofinancira iz državnega proračuna.

V skladu z zakonodajo mora mednarodni program osnovnošolskega izobraževanja, tudi če ga izvaja zasebni zavod, vključevati najmanj 140 ur slovenščine na posamezno šolsko leto.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice