Mariborska Snaga obvešča sprehajalce, da so stara drevesa le za občudovanje.

Snaga Maribor je v Mestnem parku drevo cigarovec opremila z napisom: »Hvala, ker staro drevo le občudujete.«

S tablo želijo sprehajalce, predvsem starše in otroke, opozoriti, da naj ne plezajo po drevesu in raje obiščejo bližnja otroška igrala.

»Drevo je listopadno, poleti cvetoče. Cigarovec je odporno drevo na onesnažen zrak v mestu, zato je primerna njihova zasaditev v drevorede in parke. Prav tako s svojimi velikimi listi in njihovem vonjem odganja komarje,« so zapisali na Snagi.

Otroci radi plezajo na to drevo

Otrokom predstavljajo te izrastline oprijemala pri plezanju. Predvsem so jim zanimivi in vpadljivi tumorji, ki se izraščajo po deblu.

»Pri tem drevesu smo tablo postavili, ker ga veliko otrok uporablja namesto plezala. Ker gre za staro drevo, ki ima povezano krošnjo, ga vsakršna dodatna obremenitev, pa naj bo to tudi le plezanje otrok, moti v rasti,« še dodajajo.

To drevo mestni park krasi že od leta 1872, zato naprošajo vse sprehajalce »bodimo prijazni in ga le občudujmo – ne plezajmo po njem«. 

»Gre za drevo katalpe oziroma cigarovca, ki se nahaja v neposredni bližini glasbenega paviljona in je izredno slikovito glede na obliko debla in krošnje,« so pojasnili na Snagi.

Glede na bližino otroškega igrišča pa so dodali tudi nasvet: »Plezala se nahajajo na otroškem igrišču, oddaljenem 320 metrov.«

Novih tabel ne bo

V prihodnje ne načrtujejo postavitve večjega števila takšnih tabel, saj kot pojasnjujejo na Snagi, na drugih drevesih ne opažajo takšne frekvence plezanja otrok.

»Veliko število tabel v parkih predstavlja tudi nepotrebno informacijsko onesnaženje, zato so na večini vhodov v park nameščene temnozelene informativne table, kamor se lahko postavijo dodatna obvestila, ki pa jih obiskovalci mogoče le preredko preberejo,« so pojasnili.

Na Snagi sicer opažajo, da v zadnjih letih v dnevnem času vedenje v parku dokaj mirno. V zadnjih letih je v dnevnem času vedenje v parku dokaj umirjeno, več izgredov pa zaznajo v večernih in nočnih urah. 

»V povezavi s komunalno opremo in rastlinami so mladim z viškom energije včasih moteče drevesne opore, ki se sicer nahajajo na zelenicah, a jih zgleda te privlačijo. Letos spomladi smo bili priča dvema uničenima rastlinama, a se je na srečo pri tej številki tudi ustavilo,« so še zapisali.

A vseeno velja opozoriti, da ob sprehajanju v parku varujte naravo in ga zapustite takšnega, kot je bil, ko ste vanj vstopili, pa četudi so tam table, ki vas na to opozorijo, ali pa ne.

Komentarji (5)

Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Pri sodobnih starših, ki mislijo, da imajo njihovi otroci samo pravice, tabla ne bo dovolj. Bo treba kakšno fizično prepreko narediti. Ograjico okrog drevesa, da bo mir. Že kar čakam proteste, kako mestna oblast ne dovoli igranja otrok, saj namena ovire ne bodo dojeli.

Danvid (ni preverjeno)

Kreteni,kaj bo pa otrok drevesu nardil,butli.očitno gre res ves svet u ku...c

Mito7 (ni preverjeno)

Izvoli (očitno ne znaš dobro brati): "Ker gre za staro drevo, ki ima povezano krošnjo, ga vsakršna dodatna obremenitev, pa naj bo to tudi le plezanje otrok, moti v rasti"

In reply to by Danvid (ni preverjeno)

Franc s Piramide (ni preverjeno)

Pustite otroke, da plezajo. Če ne drugače, naj imajo vsaj kakšen kaktus na voljo za ta namen,

pohorskisvizec

Aha, spet samo pravice..drevesa so tam za opazovanje, ne pa za plezanje, ko bo pamž dol padel , pa jok in stok, pa kje so opozorila...klasično za današnji čas, vsi poznajo svoje pravice, ne pa dolžnosti!

Starejše novice