Alternativne metode zdravljenja postajajo vse bolj privlačne. Nekaj tisočletij stara kitajska medicina, ki je zaradi svoje učinkovitosti priznana tudi v Sloveniji, je zanimiva tudi mnogim Mariborčanom.

Pri tradicionalni kitajski medicini (TKM) je bistveno, da poskuša celostno reševati zdravstvene težave in odpraviti vzroke, zaradi katerih je bolezen nastala. Njen namen ni le zdraviti simptomov, kot to dela klasična medicina.

Vedno več Mariborčanov se odloča za zdravljenje s pomočjo tradicionalne kitajske medicine

Zdravnik pri TKM zdravi človeka, ne pa njegovega stanja, saj verjame, da lahko imajo različne bolezni različne vzroke.

»Zdi se nam, da se veliko več Mariborčanov odloča za zdravljenje s pomočjo tradicionalne kitajske medicine. Tovrstno zdravljenje že poznajo in tudi vestno upoštevajo nasvete zdravnikov, saj ti včasih zahtevajo spremembo pacientove prehrane, življenjskega stila, načina razmišljanja,« pravi Špela Oberstar, prevajalka kitajskih zdravnikov dr. Qu Dingzhu in dr. Gong Jiangrong.

Glavni princip TKM je celosten pristop k razumevanju človeškega telesa, ki prenovi celotno psiho-fizično počutje in zdravstveno ravnovesje. Temelji in izhaja iz obstoja medsebojno povezanih energetskih poti, po katerih se pretakata energiji, imenovani jin in jang.

Do bolezni bi po načelih TKM naj prišlo zaradi porušenega ravnotežja v telesu, zato si tovrstna medicina prizadeva uravnotežiti delovanje celotnega človeškega sistema. Cilj zdravljenja je vzpostavitev ponovne harmonije v človeškem telesu.

Za razliko od Kitajcev so Štajerci o bolezni pripravljeni spregovoriti

Najbolj znana metoda TKM, ki jo od leta 1979 priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija, je akupunktura.

»Pacientu v prvi vrsti nudimo diagnostični pregled, nato tudi terapevtsko zdravljenje, ki pa se po navadi izvaja s pomočjo metode akupunkture in akupresure. Slednja poteka podobno kot akupunktura, pri kateri pa doktor ne zbada igle, ampak s pritiskom prsta stimulira specifične točke na telesu,« za Mariborinfo pojasnjuje Oberstarova.

 »Štajerci in nasploh Slovenci so o boleznih pripravljeni spregovoriti, tudi kar zadeva spolne bolezni. Na Kitajskem ljudje o spolnih boleznih zdravniku ne povedo veliko, tukaj pa glede tega ni težav. Slovenci lažje in bolj odkrito govorijo z zdravnikom kakor Kitajci,« še sporočajo iz mariborske ordinacije TKM.

Pomembno je vedeti, da tradicionalna kitajska medicina ne more vselej in popolnoma nadomestiti oziroma dosegati učinkovitosti klasične medicine pri akutnih boleznih, hudih telesnih poškodbah, pri zdravljenju raka, nujni medicinski pomoči in nekaterih drugih življenjsko ogrožajočih stanjih. Vsekakor pa se lahko TKM uspešno uporablja kot preventiva ali kot dodatna pomoč pri nekaterih boleznih ali pri okrevanju.

 

Starejše novice