Slika je simbolična .
Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so zaključili preiskavo suma storitve več kaznivih dejanj, storjenih pri izvajanju storitve osebne asistence.

Kaznivih dejanj je osumljena odgovorna oseba zasebnega zavoda s sedežem na območju Policijske uprave Celje, ki je izvajalec storitev osebne asistence invalidnim osebam.

Osumljeni naj bi za storitve osebne asistence, ki niso bile opravljene, v obdobju od julija 2020 do julija 2022, izdajal račune ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na način, kot da so storitve osebne asistence bile opravljene.

Zato, da je zasebni zavod prejel plačilo, je osumljeni ponaredil dnevnike dela in opise opravljenih storitev - priloge izdanih računov, na podlagi česar je ministrstvo zasebnemu zavodu plačalo storitve osebne asistence v skupnem obsegu 7634 ur.

Oškodoval 18 ljudi

Osumljeni je tako s svojim ravnanjem v dveh letih neposredno oškodoval osemnajst upravičencev, ki ne zmorejo skrbeti zase, pač pa za neodvisno in bolj kakovostno življenje, potrebujejo pomoč.

Na ta način je zasebnemu zavodu pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 102.000 evrov.

Kriminalisti so tudi ugotovili, da osumljeni predstavnik zasebnega zavoda več kot tridesetim zaposlenim delavcem - osebnim asistentom, od decembra 2022 več ni izplačal plač in zanje finančni upravi ni poravnal prispevkov za socialno varnost, s čimer je zaposlene oškodoval za dobrih 28.000 evrov.

Z opisanimi ravnanji je osumljeni izpolnil zakonske znake kaznivih dejanj oškodovanja javnih sredstev, ponarejanje listin in kršitev temeljnih pravic delavcev.

Kakšna kazen bi mu lahko grozila, pa iz Policijske uprave Celje niso sporočili.

Starejše novice