Vir: Facebook, Mariborka
Po dogodkih v mariborski knjigarni Mariborka, kjer so bili v zadnjih dneh deležni več primerov homofobnih žalitev, napadov in groženj, policisti še zbirajo obvestila. Ob tem zatrjujejo, da imajo ničelno toleranco do takšnih ravnanj.

Zaposlene in obiskovalci mariborske knjigarne Mariborka, ki je last založbe VigeVageKnjige, so bili namreč po navedbah direktorice in glavne urednice založbe Anje Zag Golob v zadnjih dneh s strani skupin mladih moških deležni več primerov homofobnih žalitev, verbalnih napadov, groženj in šikaniranj

V začetku junija, ki je tudi mesec ponosa, so nad vhodom izobesili mavrično zastavo skupnosti LGBT, ki so jo neznanci večkrat poskusili nasilno odstraniti, prav tako so pljuvali na zastavo in nacistično pozdravljali. V enem primeru pa je bila zaposlena celo deležna groženj s škarjami in fizično silo.

V knjigarni so grožnje in verbalno nasilje prijavili policiji, ki pa po navedbah Zag Golob v enem primeru ni ravnala ustrezno. Kot je zapisala v sredo, naj bi se patrulja treh policistov zadržala nekaj minut, pri tem pa naj ne bi naredila zapisnika. Zag Golob pravi, da je vodja patrulje s svojimi izjavami jasno sugeriral, da so si za nasilje krive zaposlene same, ker imajo izobešeno mavrično zastavo, ter da naj jo raje snamejo.

Napovedala je, da se bodo zoper takšno ravnanje patrulje in vodenje postopka pritožili, o dogodkih pa bodo obvestili tudi urad predsednice republike Nataše Pirc Musar.

Policija bo preverila ravnanje policistov ob primeru homofobnih napadov

»Vsekakor bomo preverili navedbe, ki se nanašajo na ravnanje policistov,« pa so včeraj odgovorili na Policijski upravi Maribor. Ob tem so poudarili, da se vedno odzovejo na vsako prijavo kršitev ali sumov kaznivih ravnanj ter ukrepajo v skladu svojimi pristojnostmi. 

»Ponovno poudarjamo, da imamo v policiji ničelno toleranco do vsakršnih oblik kaznivih ravnanj, še posebej, v kolikor gre za sume kaznivih ravnanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in vsakršno naznanjeno ali zaznano kaznivo ravnanje obravnavamo celovito ter s ciljem, da se storilce tovrstnih dejanj odkrije in ustrezno procesira, ljudem pa zagotovi varno življenje in delo,« so še zapisali.

Pojasnili so še, da so v sredo zvezi z omenjenimi dogodki prejeli dve prijavi, v enem primeru se je ta nanašala na kršitev javnega reda in miru, v drugem primeru pa na prijavo poškodovanja tuje stvari. V obeh primerih še zbirajo obvestila.

V Mariborki bo odslej neprestano prisoten varnostnik

Že včeraj so morali v knjigarni Mariborka zaradi varnosti zaposlenih in obiskovalcev, v tem primeru tudi otrok, odpovedati javno branje slikanice Gospod Feliks, prav tako pa so popoldne sporočili, da so za zagotavljanje varnosti najeli varnostnika.

»Jasno se zavedamo absurdnosti situacije: leta 2024 v drugem največjem slovenskem mestu neodvisno knjigarno varuje varnostnik. To stanje je, menimo, simptom in zahteva pozornost tako politike kot policije in javnosti,« je na družbenem omrežju Facebook zapisala direktorica in glavna urednica omenjene založbe Anje Zag Golob.

Pri tem je dodala, da v preteklem letu od odprtja niso zabeležili niti enega incidenta, ti pa so se začeli pojavljati zaradi prisotnosti mavrične zastave.

»V njej ali pred njo doslej v dobrem letu ne beležimo niti enega incidenta. Edini razlog za to obsedno stanje zdaj je izobešena mavrična zastava. Očitno danes v Mariboru precej ljudem služi kot zbirna točka vseh mogočih frustracij. In očitno smo za to, da bi splošna populacija vedela, kaj dejansko predstavlja, vsi skupaj storili premalo,« zaključuje Zag Golob.

Starejše novice