Slika je simbolična. (Foto: Občina Pesnica)
Zaradi plazu na kmetiji Železinger še vedno nevarnost izlitja gnojevke v Perniško jezero.

Na kmetiji Železinger v Vukovju nad Perniškim jezerom se je med spomladanskim deževjem sprožil plaz v bližini hleva, ki še vedno ni saniran. 

Lastnik se čuti nemočnega, saj sam tako velikega posega, ocenjenega na okoli 700 tisoč evrov, ne zmore. 

Sanacija pa je nujna - če bo plazenje doseglo gnojno jamo, se namreč lahko gnojevka izlije v jezero.

Nastane lahko ekološka katastrofa

Lastnik kmetije Boštjan Železinger je ta teden za STA povedal, da je položaj še vedno kritičen. 

»Zemljina še vedno polzi in ob vsakem večjem deževju odtrga kak meter dvorišča. Greznica, do katere je še približno štiri do pet metrov, trenutno k sreči še nikjer ne spušča. Če kje poči, pa imamo lahko ekološko katastrofo,« je dejal.

Zemeljski plaz se je sprožil aprila poleg hleva, ki so ga zgradili pred tremi leti, in odnesel del dvorišča. 

»Asfalt je popokal. Ne vemo točno, kaj se dogaja spodaj,« je povedal lastnik. »Sami tega ne moremo sanirati, ker preprosto nimamo denarja,« je dodal.

Kmet sam sanacije ne zmore

Kot je dejal, so bili sprva deležni obljub o pomoči, položaj si je na lastne oči maja ogledala tudi takratna ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, zdaj pa je vse potihnilo. Po njegovih ocenah je lahko težava v tem, da je plaz na zasebnem zemljišču.

Kmetija z okoli 130 glavami živine je na vzpetini, kakih 50 metrov nad Perniškim jezerom. Takoj, ko se je utrgal plaz, so po besedah lastnika izpraznili gnojno jamo, a se je ta potem začela spet polniti. 

»Kmetujemo naprej, saj ne moremo drugače. Tri leta je bilo vse v redu, a ob velikih neurjih so stvari nepredvidljive,« je dejal. 

»Tudi če bi se povsem zadolžil za to sanacijo, ne dobim tako visokega kredita. Oba z ženo se preživljava s kmetijstvom in druge rešitve nimava,« je dodal.

Na potezi občina

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so za STA povedali, da je na potezi občina. 

»Občina je nosilec geotehničnih ukrepov. Če je plaz evidentiran v letošnjih poplavah, je občina prejela tudi sredstva iz predhodnega programa za izvedbo nujnih ukrepov,« so navedli.

»Z (rednim) programom, ki bo vir financiranja za večletno obdobje, bo občina lahko deležna sredstev za obnovo, če bo sanacijo plazu predlagala v sanacijski program in predložila tehnično dokumentacijo za izvedbo sanacije. 

Ne glede na navedeno, je občina primarna za izvedbo nujnih geotehničnih ukrepov za zavarovanje objektov, tudi če ne gre za plaz, ki bi se sprožil ob naravni nesreči,« so še dodali.

Občina naj bi začela s sanacijo plazu

Na Občini Pesnica pojasnjujejo, da sta se ob sprožitvi plazu na kmetiji takoj odzvala štab civilne zaščite in gasilsko društvo ter zavarovala plazišče. 

»Po ogledu geomehanika in predstavnikov občinske uprave je bilo ugotovljeno, da plaz ne ogroža kmetijskega objekta, ampak dovozno cesto,« so povedali za STA.

Po navedbah občine je dogovorjeno, da bo geomehanik izvedel sondiranje terena, na podlagi česar bodo pripravili projektno dokumentacijo za izvedbo sanacije plazu. 

»Stroške priprave projektne dokumentacije bo prevzela Občina Pesnica. Glede na izsledke sondiranja terena bo v projektni dokumentaciji predlagana optimalna varianta nujne sanacije,« so odgovorili, natančnejše časovnice pa ob tem niso navedli.

Dodali so, da bo občina Pesnica prijavila ta plaz v državni program sanacij večjih plazov, »ki pa zaenkrat še vedno ni potrjen s strani države, niti nam ni znana višina predvidenih sredstev.« 

»Ne glede na to bo občina začela sanacijo plazu v skladu s projektno dokumentacijo,« zagotavljajo.

Komentarji (1)

Fokus_123 (ni preverjeno)

Kako je ze bili, ko je pokojni UDBAs…spraznil jezero pred vec kot 10 leti…?

Starejše novice