Slika je simbolična.
Zaradi okužbe s salmonelo naj bi v soboški bolnišnici sprejeli več pacientov. Je bil kriv biftek?

Po neuradnih informacijah, ki smo jih prejeli v uredništvu Sobotainfo, so v Splošni bolnišnici Murska Sobota sprejeli več pacientov, pri katerih naj bi prišlo do okužbe s salmonelo

Do okužbe naj bi prišlo z biftekom. V soboški bolnišnici naj bi pristali štirje pacienti, ki so kupili biftek istega proizvajalca. 

Laboratorijska preiskava potrdila prisotnost bakterije salmonela

Za več informacij smo se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje. »Potrjujemo informacijo, da je bila Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota obveščena o obolelih, ki so hospitalizirani v bolnici zaradi črevesnih težav,« so pojasnili za Sobotainfo. 

»Laboratorijska preiskava je pri vseh potrdila prisotnost bakterije salmonela,« dodajajo. 

Epidemiološka preiskava je v teku. Obveščena je tudi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Je bil kriv biftek? 

Prav tako smo za odziv zaprosili trgovino Lidl, kjer naj bi bil sporni biftek na trgovskih policah. »V Lidlu Slovenija postavljamo varnost in kakovost živil na prvo mesto,« so odpisali, a potrdili, da so posebej pozorni na omenjeni biftek. 

»Glede primera, ki ga omenjate, smo na vezi z dobaviteljem, vendar ni potrjeno, da gre za salmonelo, vsekakor pa bomo zadevo spremljali,« pojasnjujejo. 

Dodajajo, da ob ugotovitvi neskladnosti izdelka nemudoma izvedejo vse potrebne korake za zaščito kupcev. 

Vprašanja o tem smo naslovili na Splošno bolnišnico Murska Sobota. Na njihov odziv še čakamo in ga bomo objavili, ko ga bomo prejeli.

Biftek spada med tvegana živila

Uživanje nekaterih živil je zaradi načina njihove priprave ali lastnosti surovin še posebej tvegano.

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so varna le zadostno toplotno obdelana živila, saj z zadostno toplotno obdelavo v živilih uničimo morebitno prisotne zdravju škodljive mikroorganizme. 

Biftek spada v kategorijo 'surovo ali toplotno ne dovolj obdelano meso in mesni izdelki'. V tej skupini živil so najpogostejši povzročitelji okužb in zastrupitev Salmonela, patogeni sevi E. koli, kampilobakter, jersinija, listerija, virusi in paraziti. 

V omenjeni kategoriji najdemo ob tatarskem in angleškem bifteku še pleskavico, perutnino, perutninsko drobovino – še zlasti jetra, svinjino, mleto meso in karpačo. 

Pomembno je, da tovrstna živila zadostno toplotno obdelamo, shranjujemo pri ustrezni temperaturi in izvajamo ostale higienske postopke pri shranjevanju, pripravi in rokovanju z živili. 

Kako prepoznati okužbo?

Salmoneloza črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Razširjena je po vsem svetu. 

Do okužbe pride z zaužitjem okužene hrane, lahko pa tudi s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Okužba poteka pogosto brez znakov. Simptomatske okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil, pojavi se driska,  bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. 

Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. Redko se ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete; bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. 

Zdravljenje je simptomatsko. Skrbeti je treba predvsem za zadosten vnos tekočine, posebna dieta ni potrebna. Če bolniku grozi dehidracija, je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Starejše novice