Zbiranje overjenih podpisov poteka tudi v Mariboru in širši okolici. V Mariboru so pobudo javno podprli tudi Petra Greiner, direktorica Zavoda 13, ter Zala Kralj in Gašper Šantl.
Pobudniki referenduma, zbrani v gibanju Za pitno vodo, pozivajo vse državljane, naj izkoristijo priložnost in s svojim dejanjem vplivajo na dogajanje v državi.

Slovenijo je na začetku marca pretresla novica, da obstaja nevarnost, da oblast s svojimi predlogi ogrozi pravico do pitne vode.

Številne nevladne organizacije in strokovnjaki, ki se z zaščito okolja in pomenom vode ukvarjajo že leta, so takoj jasno opozorili, da so tovrstni posegi v okolje nedopustni

»Nesprejemljivo je, da zaščita pitne vode še vedno ni samoumevna. Zakon, ki je nepremišljen in nima nobene podpore v strokovni javnosti ter ima lahko dolgoročne posledice na stanje voda, ni v interesu državljanov Slovenije. Tudi v Mariboru smo se odločili, da ohranimo zdravo pitno vodo in prost dostop do obale,« je danes na Slomškovem trgu v Mariboru razložila Diana Dajčman, predstavnica Mladih za podnebno pravičnost Maribor.

»Mladi smo morda res depresivni, nismo pa neumni«

Pri tem poudarja, da generacija mladih v strahu in negotovosti glede prihodnosti živi že praktično cela svoja življenja.

»Nemočno opazujemo, kako je zrak vedno slabši, ozonski plašč vedno tanjši, otoki plastike sredi mori vsak dan večji. Že v prvi triadi osnovne šole so nas soočili z dejstvom, da bo naš planet najverjetneje še za čas naših življenj postal nenaseljiv. In to je samo eden izmed mnogih problemov sodobnega sveta, zaradi katerih se zdi, da prihodnosti za nas praktično ni več,« poudarja predstavnica Mladih za podnebno pravičnost Maribor.

Pri tem je izpostavila nedavno raziskavo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki kaže na to, da dijaki in študenti vedno bolj izkazujejo znake depresije ter tesnobe. »Kako naj mladi ne bi bili depresivni? Mladi smo morda res depresivni, nismo pa neumni,« dodaja Diana Dajčman.

»Recept, kako politike naučiti kozjih molitvic«

Da so bili postopki sprejemanja zakona o vodah sporni na več nivojih, pa meni Uroš Macerl iz Eko Kroga, ki je eden od pobudnikov že omenjenega referenduma. 

»Členi z največjim vplivom na stanje naših voda in naše pitne vode so bili v predlog vneseni šele po skrajšani javni razpravi, po željah ministrstva za gospodarstvo. Tovrstno postopanje je v nasprotju z mednarodnim pravom, v nasprotju s pravom Evropske unije in v nasprotju s slovenskim zakonom o varstvu okolja. S tokratnim podpisom za referendum imamo državljani priložnost najti recept, kako politike naučiti kozjih molitvic. Apetiti po vodi so veliki, mi pa z zagotavljanjem pitne vode v prihodnosti ne želimo imeti težav,« dodaja Macerl.

Uroš Macerl iz Eko Kroga je eden od pobudnikov referenduma o zakonu o vodah.

Zakon o vodah ogroža kakovost pitne vode v Sloveniji

Novelo zakona o vodah je državni zbor sprejel konec marca po skrajšanem postopku kljub glasnim kritikam dela civilne družbe in stroke.

S posegom v 37. člen zakona se po oceni pobudnikov referenduma širi, po oceni vlade pa oži možnost posegov na vodna priobalna zemljišča.

Na teh zemljiščih bi bilo mogoče graditi zgolj objekte v javni rabi, a nevladniki opozarjajo, da gre lahko tudi v tem primeru za zasebno lastnino in da lahko pride do omejevanja dostopa do vode - denimo v primeru izgradnje petzvezdičnega hotela bi lahko bil dostop v praksi pogojen s plačevanjem določenih storitev. Prav tako bi bila na teh zemljiščih dovoljena gradnja enostavnih objektov.

»Nesprejemljivo je, da zaščita pitne vode še vedno ni samoumevna,« pravi prostovoljka Diana Dajčman.

V Mariboru podpise zbirajo pred upravno enoto

Nevladne organizacije so se konec aprila zavezale, da začnejo z zbiranjem podpisov za referendum. V dobrih treh dnevih so zbrali 9000 podpisov, po dveh tednih pa nekaj manj kot polovico. Sedaj so prostovoljci pred novim izzivom, do konca izteka roka, torej, do 24. maja, zbrati 40.000 overjenih podpisov.

Zbiranje overjenih podpisov poteka tudi v Mariboru in širši okolici, med drugim v Hočah, Rušah, Miklavžu, Slovenski Bistrici, Ormožu ter na Ptuju.

»Zbiranje podpisov trenutno poteka brez težav. Prostovoljci pred Upravno enoto Maribor smo do zdaj v povprečju zbrali po sto podpisov na dan,« povedo mariborski prostovoljci.

Ekipe prostovoljcev lahko najdete pred Upravno enoto Maribor, kjer jim lahko predate svoj overjeni podpis in poskrbeli bodo, da ta varno prispe do Ljubljane. V kolikor prostovoljci pred Upravno enoto niso prisotni, lahko overjen obrazec oddate tudi na naslednjih lokacijah, in sicer v kavarni Hi Ko Fi, restavraciji Slovegija, Ropotarnici ter GT22.

V Mariboru so pobudo javno podprli tudi Petra Greiner, direktorica Zavoda 13 ter Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta v ta namen pripravila celo kratko priredbo pesmi Voda skupine Dan D.

Zbiranje podpisov za referendum o zakonu o vodah bo potekalo do 24. maja. Obrazec podpore pa lahko posamezniki podpišejo tudi z digitalnim podpisom preko portala eUprava.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
fuknjena komunistka (nepreverjen)

tudi jaz tako mislim

Zikollino (nepreverjen)

Če le ne bi pri koritu našel istih ksihtov, bi morda podpisov bilo več ... mojga ziher ne bo ... pa sem ZA ...

Starejše novice