Kako dolgo bo trajala sanacija poškodovanega vkopa Malečnik bi naj bilo znano konec tedna, ko bodo končane preiskave in analiza betona. Pri tem se marsikomu poraja vprašanje, zakaj pred zastojem v predoru ni gorela rdeča luč.

Avtocesta med izvozom Maribor center in razcepom Dragučova bo očitno še nekaj časa ozko grlo. Potrebna bo namreč obsežna sanacija. 

»V večini je vsa razsvetljava poškodovana, vse inštalacije, kar se tiče napajalnega dela razsvetljave, je poškodovana. Vidi se poškodba oboka betona vse do armature,« nam je ob ogledu posledic nesreče povedal Mitja Stojnšek iz Darsa.

Darsovi delavci so se včeraj trudili vzpostaviti dvosmerni promet po drugi cevi predora, kar jim je do 18. ure delno uspelo. Kot je zapisano na spletni strani Promet.si, sedaj promet poteka po eni polovici dvosmerno.

Kako dolgo bo trajala zapora, bo znano konec tedna

Iz poškodovane cevi bodo najprej odstranili vse kar je zgorelo, nato pa bodo poskušali vzpostaviti vsaj začasen promet.

Dars je na Twitterju zapisal, da v tem trenutku težko napovejo, kako dolgo bo trajala sanacija, a da bo več znano predvidoma konec tedna: »Po intervencijskem komisijskem pregledu ter analizi betona in ostalih potrebnih preiskavah bo znanih več informacij glede predvidenega datuma odstranitve zapore in nadaljnjem poteku prometa.«  

»Govorimo pa prej o tednih, kot pa od dnevih,« je sicer za Mariborinfo dejal Stojnšek.

Predvsem zaradi poškodovane armature na stropu bo sicer v prihodnje potrebna še temeljita sanacija. Ob začetku turistične sezone gre na tem delu avtoceste pričakovati večje zastoje, prav tako na vzporednih cestah.

Zakaj pred predorom ni gorela rdeča luč?

Predstavnik Darsa pri tem pojasnjuje, da je bil zastoj označen v skladu s pravilnikom. 

Kot je povedal, je šlo za počasi premikajočo kolono vozil, vozila tam niso dalj časa stala: »Tudi s posnetkov je mogoče videti, da so se vozila počasi premikala. Opozorilne table so bile postavljene že pred tem mestom.«

Bi lahko predor zaprli z rdečo lučjo na semaforju, kot včasih promet ustavijo v trojanskem predoru? 

»Načeloma se ti krajši predori, pokriti vkopi ne zapirajo,« pojasnjuje Stojnšek: »Ravno zaradi vzdrževanja pretočnosti, saj vsako zapiranje pomeni še dodatno potenciranje zastojev, ker speljevanje tovornih vozil samo še poslabša zadevo.«

Že tretja hujša nesreča na tem odseku v dveh mesecih

»V dveh mesecih je to že tretja težja prometno nesreča, kar se tiče tega odseka,« je povedal Primož Osojnik, poveljnik Gasilske brigade Maribor.

Prva prometna nesreča je bila brez smrtnih žrtev, vendar z veliko materialno škodo. Pri drugi je 46-letni voznik tovornega vozila, sicer slovenski državljan, za tunelom Vodole, v smeri Dragučove, trčil v tovorno vozilo, ki ga je vozil državljan Bosne in Hercegovine. 46-letnik je bil v nesreči tako hudo poškodovan, da je na kraju umrl.

Včerajšnja nesreča je, po besedah Osojnika, po obsegu najhujša. »V moji 30 letni karieri je bila to ena izmed najbolj zahtevnih intervencij,« je povedal.

Komentarji (5)

Düplek (ni preverjeno)

Bom jaz povedal. Letos tunel ne bo odprt! Se vidi, kako delajo to cesto ze kar dolgooo. Nesposobnezi. Zaradi teh zožitev nastajajo zastoji, prometne,.. pri Petrolu kar dvakrat, LKW, med tuneloma voznik LKW-ja umrl. Samo zaradi teh obnov,..

AnGus (ni preverjeno)

"Govorimo prej o tednih kot pa dnevih." Saj ste hoteli napisati MESECIH, kajne, DARS ??!! - SVETOVNI PRVAKI V DOLGOTRAJNEM DRKANJU CEST!

Manjka delafcof (ni preverjeno)

youtu.be/LtP89OfPx1k
youtube.com/watch?v=gOZaHyHC_MU&pp=ygUkRGV1dHNjaGxhbmQgdHVya2VpIGFyYmVpdGVyIGFia29tbWVu

In reply to by AnGus (ni preverjeno)

Igorp (ni preverjeno)

Res sramota kako se lotevajo obnov, pred casom sem opozoril tudi pisal na dars, da je zelo slabo oznaceno delo na cesti, v casubzaprtja kroznega krozisca sploh ni bil oznacen obvoz iz peniske smeri, odgovor sem dobil da ne vse kot prepisuje zakon.. in to je to.. vsakih 14 dni se zapira poovica ceste .. kak jim je ocitno.. res sramota odkar delajo zelezniski nadvoz skoz nekaj delajo..SRAMOTA

Düplek (ni preverjeno)

Cakam naval turistov. Kak bo vse zabasano! Hehehe.

Starejše novice