Slika je simbolična (Foto: Nigrad).
Kljub nadpovprečno topli jeseni se tudi v Mariboru že pripravljajo na začetek izvajanja zimske službe. Za zimsko vzdrževanje bo na območju Maribora znova skrbel Nigrad, kjer pa pravijo, da so na zimo dobro pripravljeni.

S 15. novembrom se na slovenskih cestah uradno začenja zimska sezona, ki bo koledarsko trajala do 15. marca. Za zimsko vzdrževanje na območju Mestne občine Maribor bo tudi v aktualni zimski sezoni skrbelo komunalno podjetje Nigrad.

»Na sestanku zimske službe smo s pristojnimi za zimsko vzdrževanje in Nigradom ugotovili, da smo ustrezno pripravljeni in da je dovolj zalog posipnih materialov, torej soli in peska, na zalogi. Nadalje je tudi ustrezno skordiriano delovanje tako Nigrada kot izvajalcev na državnih cestah,« je danes poudarila Suzana Fras, vodja Urada za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor.

Četudi so se v zadnjem času podražili agregati za posip, sol in naftni derivati, so za aktualno zimsko sezono v proračunu zagotovili 1,4 milijona evrov, medtem ko je bilo v lanski sezoni realizacije za natanko 1.392.801 evra. 

»Če pa bo snežnih padavin več, kot jih je bilo v lanski zimi, pa bomo primorani zagotoviti dodatna sredstva,« še dodaja Fras.

Odgovorni za čiščenje 730 kilometrov cest in 392 kilometrov pločnikov

Nigrad bo v prihajajoči zimski sezoni na območju Mestne občine Maribor skupaj s kooperanti in podizvajalci izvajalo zimsko službo na naslednjih površinah:

Označba cest s snežnimi koli: 193 kilometrov
Deponije za ročni posip: 134
Ceste in ulice: 730,51 kilometra
Pločniki: 392,77 kilometra
Avtobusna postajališča: 446
Stopnišča: 66
Parkirišča: 15 kvadratnih kilometrov
Parkirna mesta: 1,8 kvadratnega kilometra (modra cona), 35,8 kvadratnega kilometra (bela cona)
Večji mostovi in nadvozi: 8
Večja križišča: 69
Prehodi za pešce: 948

Nigrad bo izvajal pluženje in posipavanje cest v skladu s prioritetno lestvico.

Tudi letos na voljo 80 plužnih enot in 150 sodelavcev

Na Nigradu so že izvedli tako imenovano suho vajo, ki vključuje tudi pregled vseh plužnih enot in pregled materiala. Tako imajo za začetek sezone na zalogi še približno 1060 ton soli ter skupaj 800 kubičnih metrov posipnega peska in 200 kubičnih metrov mešanega agregata. 

»Program izvajanja zimske službe je usklajen z zahtevami krajevnih skupnosti in mestnih četrti, za izvajanje del pa bo tudi letos na voljo 80 plužnih enot in 150 sodelavcev. V izvajanje zimske službe je vključen tudi Režijski obrat Mestne občine Maribor, ki bo sodeloval pri ročnem čiščenju na dogovorjenih lokacijah v mestu,« navaja Matjaž Kerbler, vodja službe javne prometne površine in vodja zimske službe pri Nigradu.

Pri tem dodaja, da enote, ki so v stalni pripravljenosti, pričnejo s pluženjem, ko na glavnih cestah zapade do 10 centimetrov snega, kriterij za ostale ceste pa je do 15 centimetrov, še navaja Kerbler.

Policisti bodo preverjali ustrezno opremo

V času delovanja zimske službe bo z aktivnostmi sodelovala tudi policija, med drugim bodo od 15. novembra izvajali poostren nadzor nad zimsko opremo, ki bo predvsem namenjen opozarjanju ljudi, da smo prešli v obdobje, ko je zimska oprema na vozilih obvezna, pa je danes poudaril Vojko Bevk, pomočnik načelnika Postaje prometne policije.

Sama opremljenost vozil ni več tak problem, večjo težavo predstavljajo neočiščena vozila v času snežnih padavin. Največjo nevarnost predstavlja sipanje z enega vozila v drugo, predvsem s tovornih na manjša osebna vozila, je opozoril Bevk.

Za red bo skrbela tudi medobčinska inšpekcija

Na delu bo tudi medobčinska inšpekcija, ki deluje znotraj Skupne občinske uprave Maribor in bo s pričetkom zimske sezone izvajala nadzor zimske službe.

Nina Majcenovič Mikl, vodja medobčinske inšpekcije, med drugim poudarja, da so zaradi zagotavljanja varnosti in neovirane uporabe javnih prometnih površin upravniki ali lastniki oziroma uporabniki zgradb dolžni poskrbeti, da se s streh in žlebov odstranjujejo ledene sveče, pri čemer morajo pred tem ustrezno zavarovati pločnik za pešce.

Prav tako pa so dolžni poskrbeti, da so pročelja zgradb, ki so obrnjena k javni prometni površini, opremljena z vzdrževanimi žlebovi in odtoki za meteorne vode. Dolžni so tudi preprečiti padanje snega s streh na javno cesto ali drugo javno površino.

Majcenovič Mikl hkrati opozarja na dejstvo, da je pri odstranjevanju snega z javnih prometnih površin, streh ter funkcionalnih in drugih površin, prepovedano odmetavati sneg na javne prometne površine.

Zaradi nespoštovanja navedenih obveznosti je za posameznika zagrožena globa v višini 200 evrov.

Komentarji (2)

Leljo (ni preverjeno)

Nigrad: »Smo ustrezno pripravljeni« ....dokler ne pade prvi sneg . Hudič je če pade ponoči ko oni spijo .

Leljo (ni preverjeno)

Nigrad: »Smo ustrezno pripravljeni«....celo poletje .

Starejše novice