Vir: Vlada Republike Slovenije (Sergeja Kariž)
Za 20 projektov turističnih namestitev in gorskih centrov 69 milijonov evrov.

Gospodarsko ministrstvo se je odločilo s finančnimi sredstvi podpreti vse pozitivno ocenjene projekte na javnem razpisu za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma.

Za skupno 20 projektov, ki se nanašajo na izboljšanje ponudbe turističnih namestitev in gorskih centrov, bo namenjenih skupno 69,14 milijona evrov.

Za prestrukturiranje dobrih 63 milijonov evrov

Za nadaljnji razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča bo namenjenih 63,42 milijona evrov.

Odobrenih je bilo deset projektov s tega področja, in sicer so jih oddala podjetja Vabo, RTC Jakec Trije kralji, Velika planina, Žičnice Vogel Bohinj, Rekreacijsko turistični center Krvavec, Golte, Unitur, Rekreacijsko turistični center žičnice Kranjska Gora, Javno podjetje Marprom ter Hotel Cerkno, je na današnji novinarski konferenci povedala generalna direktorica direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ksenija Flegar.

Na razpisu je bilo pozitivno ocenjenih tudi deset projektov izgradnje oziroma obnove nastanitvenih kapacitet, za kar bo država primaknila 5,71 milijona evrov.

Med prejemniki sredstev so tu denimo Hiša Denk, Rimski vrelec ter Hotel Lonca. S projekti z razpisa bo Slovenija dobila več kot 500 novih turističnih postelj in več kot 200 ležišč, katerih kakovost bo dvignjena oziroma se bodo ponašala z več zvezdicami, je dodala Flegarjeva.

Zagotovili dodatna sredstva

Gospodarski minister Matjaž Han je poudaril, da so se na ministrstvu v sodelovanju z vladno službo za razvoj in kohezijsko politiko ter ministrstvom za infrastrukturo potrudili zagotoviti dodatna sredstva, da so lahko denar zagotovili za vse pozitivno ocenjene projekte. Tako so k prvotno razpisanim 48,8 milijona evrov dodali dodatnih 20,3 milijona evrov sredstev.

V Sloveniji je v skladu z zakonom opredeljenih 13 gorskih centrov, od katerih se jih je 12 prijavilo na razpis. Med dvema centroma, ki sredstev nista dobila, je tudi Kanin, je spomnil Han.

Pojasnil je, da projekt občine Bovec za krožno kabinsko žičnico ni bil pripravljen v skladu z razpisom oziroma ni izpolnjeval vseh pogojev. Han je poudaril, da je predstavnike Kanina oziroma občine že povabil na sestanek na ministrstvo, na katerem bodo iskali možnost sofinanciranja projekta iz drugih sredstev.

Uspešen zaključek številnih projektov ogrožen zaradi draginje

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek je povedal, da je služba za razvoj dodatnih več kot deset milijonov evrov zagotovila s pregledom že odobrenih projektov.

Obstajajo posamični projekti, ki do konca izteka finančne perspektive, torej do konca leta 2023, iz različnih razlogov ne bodo dokončani.

Ta sredstva bo zato vladna služba preusmerila »s končnim ciljem, da do konca finančne perspektive porabimo vsa sredstva«, je povedal.

Jevšek sicer na terenu ugotavlja, da je uspešen zaključek mnogih projektov do konca leta 2023 trenutno ogrožen zaradi draginje, saj se pri že odobrenih in izvajanih projektih prihaja do povečevanja stroškov.

»To vprašanje smo naslovili na Evropsko komisijo. V naslednjih dneh se bomo s komisijo pogovarjali o tem, kako reševati te situacije, in ena od možnih rešitev je tudi financiranje iz ostanka sredstev, ki hipotetično ne bi bila porabljena,« je povedal.

SLovenija ena od štirih držav, ki še ni sklenila sporazuma z Evropsko komisijo

Glede nove finančne perspektive, v katero je Evropska unija že vstopila, pa je Jevšek napovedal, da bo Slovenija 15. julija v Bruselj poslala predlog partnerskega sporazuma.

»Smo ena od štirih držav, ki še ni sklenila tega sporazuma z Evropsko komisijo,« je spomnil. »Pričakujemo, da bi bil lahko avgusta partnerski sporazum uradno potrjen,« je dejal.

Program dela za prihodnjo finančno perspektivo bi lahko bil nato nared do konca septembra, do konca leta pa bi ga uradno potrdil Bruselj. Prihodnje leto bi nato lahko začeli z razpisi, je nakazal Jevšek.

Starejše novice