Slika je simbolična (foto: Bobo).
Nekatere države razmišljajo, da bi znova uvedle obvezno služenje vojaškega roka. Da o tem poteka razprava tudi pri nas, je potrdil obrambni minister Šarec. Zato smo preverili, ali bralci podpirajo uvedbo vojaškega roka. To so rezultati.

Slovenska vojska se že leta sooča z upadom kadra, zato se v zadnjih mesecih v državi vse pogosteje pojavljala debata o možnosti ponovne uvedbe vojaškega roka.

Vojaški rok je oblika vojaške dolžnosti, ki pomeni obvezno služenje v oboroženih silah za določeno časovno obdobje. V Sloveniji je bil uveden leta 1991, po osamosvojitvi od Jugoslavije, in je trajal od šest do deset mesecev.

Leta 2004 je Slovenija prenehala izvajati obvezno služenje vojaškega roka in prešla na profesionalno vojsko. 

V zadnjih letih pa so se nekatere evropske države odločile za ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka oziroma razmišljajo o tem, med drugim Hrvaška. Razprava teče tudi pri nas, a kot zatrjuje obrambni minister Marjan Šarec, je o tem za sedaj še preuranjeno govoriti.

Tako nas je zanimalo, kakšno je mnenje državljanov o ponovni uvedbi vojaškega roka in ali bi takšno spremembo tudi podprli. Poglejte, kaj smo ugotovili.

Bo Slovenija sledila Hrvaški?

Med državami, ki imajo obvezni vojaški rok, so na primer Avstrija, Norveška, Švica, Latvija in Švedska. V teh državah morajo mladi moški opraviti vojaško usposabljanje, ki traja od šest do 12 mesecev, in se nato vključijo v rezervno sestavo.

Med državami, ki razmišljajo o ponovni uvedbi vojaškega roka, pa so na primer Nemčija, Hrvaška in Srbija. V teh državah je vojaški rok bil ukinjen v zadnjih desetletjih, vendar se je zaradi spremenjenih varnostnih razmer in izzivov, kot so terorizem, migracije in kibernetske grožnje, pojavila potreba po okrepitvi obrambnih zmogljivosti.

Jim bo sledila tudi Slovenija? O uvajanju obveznega služenja vojaškega roka v Sloveniji je po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca preuranjeno govoriti.

Najprej je treba popolniti redno sestavo Slovenske vojske, poudarja Šarec. Po njegovih besedah so težave tudi prostorske kapacitete za bivanje, zaradi česar bi bilo treba preurediti vojašnice.

»Tako da je trenutno popolnoma preuranjeno govoriti, da bi mi karkoli uvajali v to smer,« je povedal Šarec, a ob tem dodal, da pa o tem poteka razprava.

Rezultati ankete

Vojaški rok v Sloveniji je tema, ki sproža različna mnenja in argumente. Nekateri menijo, da bi ponovna uvedba vojaškega roka okrepila obrambno sposobnost države, drugi pa se bojijo militarizacije družbe.

Zaradi različnih mnenj, ki se pojavljajo, smo se odločili preveriti, kakšno je mnenje državljanov o ponovni uvedbi vojaškega roka in ali bi takšno spremembo tudi podprli.

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 382 udeležencev oziroma bralcev. Pri tem jih je 250 oziroma 65,45 odstotka glasovalo, da podpirajo ponovno uvedbo obveznega vojaškega roka v Sloveniji, 124 bralcev oziroma 32,46 odstotka, da uvedbe ne podpirajo, osem oziroma 2,09 odstotka posameznikov pa je glasovalo, da so neodločeni.

Komentarji (16)

Mbb (ni preverjeno)

Na Štajerskem bodo lahko služili v dupleški mornarici.

Ć (ni preverjeno)

Podpiram, ampak za ženske. muslici se jih bojijo ko vraga, drugih groženj varnosti pa ni.

sarikaz (ni preverjeno)

Kaj smo mi mala država?mislim kakšen naslov.In vi ki ste za"dajte prvi svoje otroke v vrsto za vojaški rok.Časi so prehudi da bi svoje otroke pošiljal branit državo_politike,ki delajo z državljani kot svije z mehom.Kot prvi naj politična elita in bogatunčki pošljejo svoje froce,nato naj gredo še sami.

55 (ni preverjeno)

Starši s takšno miselnostjo vzgajajo permisivne butce, ki odraščajo kot debili v to družbo. Nesposobni za samostojno življenje seveda ispod kiklic svojih mamic in kretenskih atijev ne bodo uspeli obraniti osnovne identitete svojega naroda.
Folku s takšnim razmišljanjem kot si ga zapisal, bi morali abortus odredit.

In reply to by sarikaz (ni preverjeno)

sarikaz (ni preverjeno)

Pojdi raje k drugi mamici pocecat,ker kot izgleda si bil na umetnem.Šmrkolin.Kot izgleda še nisi bil v vojski.

In reply to by 55 (ni preverjeno)

55 (ni preverjeno)

...generacija 1987/1988...martovska klasa Novi Sad.....
Ne ti meni smrkolin. Ti ki si služil tabornike 15km. od doma in vsak vikend pri mamici na kosilu in ujčkanju....
Zato pa razmišljaš kot kilavci.....

In reply to by sarikaz (ni preverjeno)

Düplek (ni preverjeno)

Kaj ti tipcki z torbicami bodo tudi sli? Hahaha. Ne bluzite nekaj. Se to vojsko ne vzdrzujete, kot bi morali.

Politik (ni preverjeno)

Saj nimamo dovolj škorn,ka a ste že obuli na novo te reveže?

postani agent … (ni preverjeno)

youtu.be/8cvzK3YAyyQ
youtu.be/GHmASuUIbFk

Za mir (ni preverjeno)

Vojska pomeni vojno zato smo proti

Visoki Frodo (ni preverjeno)

3 mesečni rok bi morali narediti vsi do 30 leta

Fischer (ni preverjeno)

Bolano. V vojsko naj grejo vsi dediči 40+ še znajo uporabljati roke, mlajši jih imajo samo za telefone in tipkovnice. Kak nas bodo taki Branko...

Zdenla (ni preverjeno)

1% bogatih Zemljanov obvladuje 82 % svetovnega bogastva
Neenakost med bogatimi in revnimi se iz leta v leto povečuje, oni uživajo na svojih jahtah,
naši otroci naj bi se vojskovali.
Pametnemu dovolj.
Mladina se ne vzgaja v vojski, ampak v kakovostnih izobraževalnih ustanovah oziroma šolah.
Država naj vlaga v izobraževanje, kulturo, znanost, raziskave in .....

55 (ni preverjeno)

Tepec. In ko bodo prišli neizobraženi primitivci z orožjem, jemali kar njihovo, ubijali in posiljevali...jim bo naša permisivno vzgojena sončna mladina s sedmimi doktorati mahala s spuščenimi hlačami. Tako kot si ti pa,bodo itak prvi pobasali sončke in špura na varno....
Primitivca z orožjem se ubrani samo inteligentnež z orožjem. Torej jih je nujno treba vojaško izobrazit....

In reply to by Zdenla (ni preverjeno)

Fischer (ni preverjeno)

Branli hotel napisat. Evo jaz ne znam tipkovnice uporabljat hehe

Rtv (ni preverjeno)

Že vidim te novodobne soldate kak maširajo z telefonom v roki.
Ubogi oni, katere bodo branili.

Starejše novice