Slika je simbolična (foto: Bobo).
Nekatere evropske države so se v zadnjih letih odločile za uvedbo obveznega služenja vojaškega roka oziroma razmišljajo o tem. Jim bo sledila tudi Slovenija?

O uvajanju obveznega služenja vojaškega roka v Sloveniji je po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca preuranjeno govoriti. 

Najprej je treba popolniti redno sestavo Slovenske vojske, je povedal po zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju. Stanje na področju zaposlovanja se sicer izboljšuje, a še ni mogoče govoriti o trendu, je dejal.

Medtem ko so se nekatere evropske države v zadnjih letih odločile za ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka oziroma razmišljajo o tem, med drugim Hrvaška, pa Slovenija po besedah ministra Šarca »še ni tako daleč«. 

Kot enega od razlogov je navedel preureditev vojašnic, v katerih ni dovolj prostora za bivanje, prav tako pa niso izpolnjene nekatere druge zahteve za uvedbo tovrstnega naborništva. »Tako da je trenutno popolnoma preuranjeno govoriti, da bi mi karkoli uvajali v to smer,« je povedal Šarec.

Poteka pa o tem razprava. Možnost popolnjevanja Slovenske vojske z obvezno rezervo in vojaki na obveznem služenju vojaškega roka vključujejo tudi nedavno predstavljeni dokumenti o novih obrambnih strategijah.

Vojska ima skupaj s pogodbeno rezervo več kot 7100 vojakov

Po Šarčevem mnenju je treba sprva zagotoviti dovolj kadra za profesionalno vojsko. Povedal je, da so lani prvič po letu 2010 zabeležili več kot 300 novih zaposlitev v vojski, kar je preseglo število odhodov v pokoj. 

Poleg tega je v pogodbeni rezervi že okoli 900 pripadnikov. Tako da ima vojska ob upoštevanju pogodbene rezerve več kot 7100 vojakov, je dejal.

Spremembe na področju zaposlovanja, ki so jih začeli uvajati po njegovem prihodu na ministrstvo junija 2022, že dajejo rezultate, je še povedal. Med drugim so po njegovih besedah čas od oddaje vloge za zaposlitev do same zaposlitve skrajšali s približno štirih mesecev na okoli tri tedne.

Poudaril je, da ne gre še za trend, saj bo mogoče o tem govoriti šele čez več let. »To ni lahko delo. Tako da tukaj brez kakšnih zadržkov povem, da bomo videli v bodoče, kako bo šlo naprej. Zaenkrat kaže dobro, upam, da bo tako tudi ostalo,« je sklenil Šarec.

Komentarji (5)

Branko59 (ni preverjeno)

To je prava pot - obvezen 6mesecni rok in čim manj denarja v nato

Surfeiter (ni preverjeno)

Znano ... Hrvati se zgledujejo po Srbih in mi po Hrvatih ... jebeš Avstrijce ... sedaj pa lepo vzdrževat "vojašnice" ter pokrivat vse ostale stroške slovenskih skavtov, ki bi se šli vojake ...

Mb-11 (ni preverjeno)

Določeni žgoljoti pod nujno potrebujejo prevzgojo zato obvezen vojaški rok sprejeti čimprej.

Düplek (ni preverjeno)

Kaj ti z gorbicami bodo tudi sli v vojsko? 🤣

janban

Slovenija se nima kaj zgledovat po hrvatih, ker ni vojaško ogrožena, hrvatska je od Srbije.Čez leta bo tam spet vojna, zato se Hrvaška in Srbija intenzivno oborožujeta.

Starejše novice