Slika je simbolična.
V Stari steklarski na Ptuju so strokovnjaki izvedli delavnico na temo zagotavljanja več zelenih površin v mestnih središčih.

V sklopu Znanstveno—raziskovalnega središča Bistra Ptuj trenutno poteka projekt GreenScape CE, ki se ukvarja s prenovo urbanih območij v Srednji Evropi in stremi k podnebno odpornejši pokrajini. Če poenostavimo, cilj projekta je ozelenitev sivih mestnih središč.

Projekt je financiran s strani Evropske unije, zaživel pa je pred slabim letom ter bo trajal do marca 2026.

V sožitje in ne v boj z naravo

V sklopu projekta je bila izvedena delavnica z naslovom »Kako zagotoviti več zelenih površin v mestih in občinskih središčih«.

Namenjena je bila ugotavljanju stanja in možnih rešitev za okrepitev zmogljivosti mest in občin pri pripravi projektov »zelenega« razvoja. Poleg tega je bil cilj delavnice tudi okrepiti zmogljivosti udeležencev za načrtovanje, financiranje in izvajanje projektov, s katerimi bi mesta postala bolj povezana z naravo.

Zelene površine izboljšujejo kakovost življenja v mestu

Zelene površine so za mesto pomembne, saj izboljšujejo kakovost zraka, blažijo učinek mestnega toplotnega otoka, povečujejo biotsko raznovrstnost in prebivalcem ponujajo možnosti za rekreacijo in sprostitev.

»Vse to se mora načrtovati skrbno, celostno in na pravi način. Pri projektu delamo na tem, da se naredijo akcijski načrti za mesta ter da pogledamo, katere so tiste točke v mestu, ki jih lahko ozelenimo,« je povzela vodja projekta Zvonka Lazar Borak in dodala, da je nekatere površine mogoče urediti z relativno malo denarja. 

Glavni štirje izzivi, s katerimi so se sodelujoči soočili, so mestni toplotni otoki ter vročinski valovi, onesnaženost zraka, prikrajšanost za zelene površine ter upravljanje poplav.
 

Na delavnici prisotni strokovnjaki in nekateri župani ter direktorji

Primere implementacij zelenih rešitev je predstavila Tanja Korošak Simonič iz Studia TSK za oblikovanje krajine, Vlasta Vodeb z Urbanističnega inštituta Republike Slovenije pa je predstavila razvoj zelene infrastrukture mest glede na podnebne in demografske spremembe.

Delavnice se je udeležilo tudi nekaj odločevalcev spodnjega Podravja, za katere Lazar Borak pravi, da jim je ozelenitev mest očitno v interesu.

»Mislim, da so udeleženci cilj delavnice razumeli, saj so postavljala konkretna vprašanja. Pomembno je, da se vsi vodilni zavedajo, da ob urejanju prostora ne smemo vsega prepustit izvajalcem – sami moramo vedeti, kaj želimo in kako je neke stvari potrebno pripraviti za dolgoročno funkcionalnost,« je poudail Borak.

Foto: Žan Osim

Komentarji (1)

kvaki (ni preverjeno)

Več kot je Afričanov in Azijcev, več jih prihaja k nam, večja je poraba vsega, delite kondome, kastrirajte Afričane in Azijce pa se bo globalno segrevanje umirilo .Hrane in energentov je zmeraj manj, ljudi pa zmeraj več, tudi pri nas v Sloveniji, pa ni preveč Slovencev, nas je še morda kak 1 mio , nas je dejansko vedno manj , delamo pa tak cirkus kot da smo mi glavni krivec za podnebne spremembe, ki bi se pa verjetno zgodilo same po sebi, kot so se zmeraj v zgodovini zemlje še ko ni bilo prav nobene industrije . Za vsako " dobro " eko idejo" se skriva kapital .

Starejše novice