Foto: Miloš Vujinović
Neodvisna revizija, ki jo je naročil Slovenski državni holding, naj bi pokazala, da nadzorni svet Pošte Slovenije ni ravnal s potrebno skrbnostjo v nekaterih korakih postopka imenovanja generalnega direktorja omenjene državne družbe Tomaža Kokota.

O domnevno spornem imenovanju Tomaža Kokota na vrh Pošte Slovenije bodo danes razpravljali nadzorniki Slovenskega državnega holdinga, spletni portal N1 pa navaja, da naj bi bile po ugotovitvah revizije sporne njegove izkušnje oziroma domnevno izpolnjevanje pogoja glede vodstvenih izkušenj.

Pravila družbe namreč določajo, da mora imeti generalni direktor najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih ali v organih velike družbe.

V Slovenskem državnem holdingu so za portal potrdili samo, da so neodvisno preverili, ali so bili postopki izpeljani strokovno ter v skladu z zakoni in internimi akti družbe, sicer pa bodo zadevo komentirali po obravnavi na nadzornem svetu.

Na Pošti Slovenije pravijo, da z revizijo niso seznanjeni.

Kokotu naj bi manjkale potrebne delovne izkušnje

Pošta je za pomoč pri izbiri generalnega direktorja s polnim mandatom najela podjetje Competo. Ta je našla Kokota, ki je bil takrat vršilec dolžnosti direktorja Pošte Slovenije, in še dva, kot je poročal portal Necenzurirano, »prijateljska« kandidata.

Nato je Competo ocenil, da Kokot izpolnjuje formalne pogoje, nadzorni svet pod vodstvom Ervina Renka pa ga je imenoval 1. februarja letos.

Vendar naj bi Kokotu manjkale potrebne delovne izkušnje. Od leta 2013 do maja lani je imel sicer odprt status samostojnega podjetnika, po poročanju Financ naj bi v življenjepisu navedel, da je bil od leta 2013 tudi izvršni direktor v družinskem podjetju FlawlessCode, a njegovo zastopanje podjetja ni zabeleženo v poslovnih registrih.

Po neuradnih informacijah naj bi mu vodstvene izkušnje priznali, ker je od leta 2017 vodil svet zavoda Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, kar pa naj bi bilo sporno, ker ta organ opravlja nadzorne in ne vodstvenih nalog.

Za njegovo imenovanje se naj bi zavzemal predvsem SDS

Nadzorni svet Pošte Slovenije je Kokota za generalnega direktorja imenoval 1. februarja, a je postopek iskanja direktorja trajal vse od maja lani.

Po poročanju medijev naj bi se za njegovo imenovanje zavzemala predvsem takrat največja vladna stranka SDS, nenazadnje je bil Kokot občinski svetnik stranke v občini Poljčane in njihov nekdanji županski kandidat.

Njegovemu imenovanju naj bi nasprotovala takratna člana nadzornega sveta Pošte Franci Mihelič in Aleš Buležan, ki naj bi sodila v kvoto NSi oziroma DeSUS, a sta oba lansko poletje odstopila.

V času postopkov v zvezi z imenovanjem novega generalnega direktorja je SDH nedovoljene pritiske prijavil nadzornik Matjaž Fortič, ki je sodil v kvoto stranke SMC. Ker naj ne bi soglašal z imenovanjem Kokota, naj bi generalni sekretar omenjene stranke Miha Rebolj od njega zahteval, da odstopi.

Komentarji (1)

Surfeiter (ni preverjeno)

Kokot ima največjo vrlino za Slovence ... je zagorac!

Starejše novice