Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec je na novoizvoljenega predsednika vlade Marjana Šarca naslovil vabilo z dopisom, v katerem zahteva vrnitev dolga zaradi neustreznega financiranja občin.

V dopisu, naslovljenem na predsednika vlade Marjana Šarca, se mariborski župan Andrej Fištravec novopečenemu premierju najprej zahvaljuje, da so koalicijsko pogodbo »zastavili na način, da se odpravi popolnoma nevzdržni sistem financiranja občin, ki je poslabšal življenje večine prebivalcev naše države in onemogočil razvoj družbe kot celote«. 

»Kot bivšemu županskemu kolegu vam je, verjamem, to še kako dobro znano,« je zapisal Fištravec.

V obdobju, ko država ni več stoodstotno financirala obveznih nalog občin, so bili občani Mestne občine Maribor po izračunih Fištravca prikrajšani za okoli 130 milijonov evrov. »S tem denarjem bi lahko obnovili vse ceste v mestu, izgradili manjkajočo kanalizacijo in vodovode, izgradili in sanirali vrtce in šole, Mariborsko knjižnico ter Umetnostno galerijo Maribor. Ta sredstva si je v času krize od Maribora izposodila država in prav je, da ta dolg vrne. Zato si želim, da se hkrati z dvigom povprečnine na zakonsko raven naredi tudi časovnica, kdaj bo Maribor dobil sredstva, za katera je bil prikrajšan,« je pozval mariborski župan.

Fištravec zahteva, da vzhodna kohezija sama upravlja z evropskimi sredstvi

Poudaril je, da je doslej projekt decentralizacije obljubila vsaka vlada, a je vsaka državo še bolj centralizirala. Na področju upravljanja z evropskim denarjem si zato Fištravec želi sklepa vlade, s katerim bi vzhodna kohezijska regija postala neodvisen organ samostojnega upravljanja tega dela Slovenije.

»Z vzpostavitvijo takšnega organa bomo lahko sami poskrbeli za razvoj vzhodne regije, kar bo posledično prineslo tudi decentralizacijo države. To znanje in te resurse imamo, zato bomo lahko delovali povsem neodvisno,« je prepričan mariborski župan, ki dodaja: 

»Prenehati moramo z načinom delovanja, da imamo za dve regiji en operativni program, kaj šele da bi imeli eno kohezijsko regijo, saj je to za ta del Slovenije povsem neučinkovito.«

Zaveda se, da vlado v kratkem čakajo pogajanja s sindikati. Zato je Fištravec v dopisu ob vabilu na obisk v Maribor tudi opozoril Šarca »na ponavljajoče se zgodbe, ko se država s sindikati izpogaja, velik del tega pa potem pade na bremena občinskih proračunov, ki za to ne dobimo dodatnih sredstev«.

Na koncu je Šarca še povabil na obisk v Maribor, kjer bi predstavil razvojne ambicije mesta, njegove potrebe in pričakovanja: »Vem, da takšen obisk ni možen v krajšem času, kar razumem, prepričan pa sem, da tudi vi razumete, da vam ne morem poslati čestitke brez vabila.« 

Komentarji (2)

Mata (ni preverjeno)

Koliko pa dolguje gospod Fištravec mestu Maribor?

Šarec ni več komik (ni preverjeno)

in bo postavil strožje fiskalne pogoje ker Slovenija s 45 miljardami dolgov NE more funkcionirati

Starejše novice