Delavce v hoški lakirnici je novica, da skupina Magna s prihodnjim tednom ustavlja proizvodnjo v Sloveniji močno pretresla.

Delavec Magne v Hočah, ki želi ostati anonimen, nam je zaupal, kako so izvedeli novico o zaprtju proizvodnje v Hočah in kaj so jim ponudili odgovorni.

»Bil je velik šok, ker si ni noben mislil, da se bo nekaj takega zgodilo«

»Bil je velik šok, ker si ni noben mislil, da se bo nekaj takega zgodilo. Ker v ponedeljek smo še v bistvu dobili za podpisati, da bomo marca na čakanju, potem pa čez dva dni, da se bo v Hočah končalo, da bo neki, ne vem, razvoj,« je dejal.

Dodal je, da so odgovorni novico sindikatom in vodstvu Magne v Hočah sporočili pred dvema dnevoma, javnost pa je o tem izvedela včeraj.

Tudi sindikati o tem, da se proizvodnja zapira, predhodno niso vedeli ničesar.

»Pričakovali smo novico o tem, kako bodo začeli proizvajati druga vozila, mogoče smo malo pomislili, da bi tudi lahko bilo, tako kot je bilo, da bodo proizvodnjo ustavili, vendar je še vedno bil to velik šok za delavce, tudi za nas, tudi za vodstvo Magne v Hočah,« je pojasnil Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov.

Preberite še:

Nekaj zaposlenih bo dobilo možnost dela v obratu v Gradcu

Uradnih informacij o odpuščanjih sicer vodstvo Magne še ni izdalo, bi pa naj od skupaj 158 zaposlenih odpustili okoli 90 delavcev, večino iz proizvodnje.

»Kot smo mi razumeli, pomeni to, da jih bo 90 odpuščenih,« je še dodal Novak.

Nekaj zaposlenih naj bi po zaprtju proizvodnje dobilo možnost, da delajo v obratu Magne v Gradcu, a za zdaj še ni znano, kdo bo to možnost dobil in kdo ne. Delavci lahko le čakajo in upajo na najboljše.

»Z nami pa pač, če nas bodo v Avstriji vzeli, če ne pa potem višek, se pravi borza, tako da šok je bil zelo velik,« je razočarano dejal eden izmed delavcev.

»Je zgoraj plača, ampak konec koncev ni vse v denarju«

Zaradi nezaupanja v vodstvo pa je med tem večina zaposlenih že odločena, da za Magno ne bodo več delali.

»Nekak se mi zdi, da sem izgubil zaupanje v to Magno, ne vem. Jaz bom rekel tak, je zgoraj plača, ampak konec koncev ni vse v denarju,« je še dejal zaposlen v Magni.

»Glede na to, da so zadnji dve, tri leta že delali v Gradcu in po dveh letih je bilo ogromno pripomb, predvsem zaradi vožnje in dela ponoči, jaz mislim, da se jih ne bo dosti odločilo, da bodo šli delat v Graz,« pa je izpostavil predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov.

Preberite še:

Na zavodu za zaposlovanje že aktivno iščejo prosta delovna mesta

Številni bodo najverjetneje že kmalu prejeli odpravnino in pristali na zavodu za zaposlovanje. Tam zaradi nastale situacije že aktivno iščejo prosta delovna mesta v avtomobilski industriji.

»Mi smo pripravljeni, če bo prišlo do morebiti do posameznih presežnih delavcev, da bomo mi probali takoj iti v smeri tega, da z delodajalci navežemo kontakt in nekako zagotovimo tem zaposlenim nekako nadaljno karierno pot v drugem podjetju,« je poudaril Bernard Memon, direktor Zavoda za zaposlovanje Maribor.

Tudi hoški župan upa, da se za delavce hitro najdejo nove službe in se bo trend zapiranja industrije v občini v prihodnje ustavil.

»Vseeno sem optimist, da srednjeročno tu nekaj bo. Tudi če morda Magna ne najde naročnika, da se najde nekdo, ki bi tu na tej lokaciji počel kaj podobnega ali kaj drugega,« je dejal Marko Soršak, župan občine Hoče.

Do tedaj pa bodo ogromne hale lakirnice, zgrajene na najboljših kmetijskih zemljiščih, samevale.

Komentarji (25)

Politik (ni preverjeno)

Če nimaš 3.000 plače se itak ne splača vozit.Pa ker telet se vozi po 60km gor za ušivih 1.300e in poslušal tečne in zvišana jodlarske šefe.

flip (ni preverjeno)

Raje si na socialni tu balkanec, pa delaš zraven na fuš, pobiraš visoke otroške dodatke, pa ne plačuješ najemnine, pa res, 1300 € je nič za tebe .

In reply to by Politik (ni preverjeno)

Balkanec (ni preverjeno)

Ti jeb3 balkanec mater domorodsko.

In reply to by flip (ni preverjeno)

sarikaz (ni preverjeno)

Tudi če kdo to pobira ,jim nisem fauš,kot ti .
Ti ne boš mel od tega čisti nič 'se pa vidi tvoj zavistni karakter,ki ni vreden pol piz...e vode .Določenim mafijskim politikom in tajkunom se odpisuje na milijone in milijone,tu pa se ne pizdiš,ko gre iz našega davkoplačevalskega denarja??Uporabnik'ti si čisti zgubljen.

In reply to by flip (ni preverjeno)

pohorskisvizec

A plača 1,300,00 neto je zate ušiva, daj revše, spokaj!

Ouyeah (ni preverjeno)

Ja 1300 je super placa za zacetnika ali nekoga s srednjesolsko izobrazbo. Lepo zivis, kupis si kaj, kredo dobis brez problrma.
Za mene je slaba, ker dobim duplo drugje, res pa je da imam dva magisterija.

In reply to by pohorskisvizec

GostQ (ni preverjeno)

Mag ti nič ne koristi v današnjem času,tak da ne bluzi in se ne laži. Oseba s takimi referencami ne bi kratila časa tu gor.

In reply to by Ouyeah (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Klošar politik,ti ni mimaš končane OŠ!

In reply to by Ouyeah (ni preverjeno)

Politik (ni preverjeno)

Pod 1400e se še vstane ne ,ha,ha,ha,'ne da bise vozil še pi 60km,pes vam jajce lizo.

In reply to by pohorskisvizec

fin gospod (ni preverjeno)

za skorjo kruha boste delali pri kmetih in to celi dan
Taki časi prihajajo
in Gospod Putin vas lenuhe bo vse zrihtal

In reply to by Politik (ni preverjeno)

sine bine (ni preverjeno)

zadnji čas
tak tak tak ni šlo več naprej

In reply to by fin gospod (ni preverjeno)

Lucijan (ni preverjeno)

Magna ni delovono mesto ampak taborišče, ampak slovenski dunajski konjušarji so tudi z tem zadovoljni.

ĐonVejn (ni preverjeno)

Vazn da so podkupnine pokasiral.Pocivalsek in vsi politiki in kdor koli je sodeloval pri tem projektu,bi moral takoj v zapor in iz zapora dokazovat svojo nedoznost

Šumar (ni preverjeno)

Počivalška zdaj v zapor!!!
Pa naj on to vrne...
18 miljonov ki jih je dala Slo...
Je šlo ravno za podkupnine slovencem ki so takrat odločali....
Vse v zapor!!!

Augsburg (ni preverjeno)

Prav smešne so te reakcije vlade, delavcev, novinarjev ... Magna je vložila 150 mio eur v tovarno/lakirnico in ugotovila, da se je položaj na trgu spremenil in da trenutno tega ne potrebuje oz. da so njihov projekt potopile protiruske sankcije, ki jih je vpeljala elita EU.

Stroški materiala so se dvignili, stroški energije so se popeterili (še posebej, ker je Golobarjeva vlada tako "superuspešna") in posledice so na dlani.

Kdor piše proti Magni in njihovi odločitvi, očitno nikoli ni nikjer investiral in ne ve, kaj to pomeni. Investicija podjetja ni javni sektor, kjer enostavno dvigneš davke in je to to, treba je imeti trg, nekoga, ki vse plača na trgu in lahko se zakalkuliraš. Avstrijci so se pač zakalkulirali, mogoče tudi zato, ker je slovenska energetska politika tako napačna, da je večina podjetij dala ljudi na čakanje, ker ne more plačevati 5-kratne cene elektrike in dvojno, trojno ceno ogrevanja ...

Treba je pač to vzeti v zakup: 2023 bo leto odpuščanj in stečajev. To se že vidi.

RP (ni preverjeno)

Ja, samo, da pa gres izsilit 100 hektarjev kmetijskega zemljisca, zgradis neko skropucalo na njem in potem pustis vse in gres - morali bi zahtevat povrnitev v originalno stanje.

In reply to by Augsburg (ni preverjeno)

ajzenponer (ni preverjeno)

pa še železnico smo jim napravili

ko pa je treba bilo napraviti železnico za Zlatoličje pa ni bilo denarja

In reply to by RP (ni preverjeno)

Ninnnnnna (ni preverjeno)

Vlada nima nič z inflacijo in vojno. Pa tudi po tem, ko je Janša med korono vse stalal pa nas prezadolžil, nima ravno veliko manevrskega prostora. Ni problem v tem, da so se zakalkulirali, če ne bi samo posebej za njih na kmetijskem zemljišču gradili. Če bi v Tamu odpirali tovarjo, pa ne bi šlo, jebiga, a vseeno je industrijska cona. Ni dodatne škode tako kot zdaj čisto po nepotrebnem. Pa še subvencije seveda. Velekapitalisti vedno rabijo velesubvencije, na koncu pa je za veledobičke težko davek plačat

In reply to by Augsburg (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Zadolžil JJ.Si ti resna.Poglej golobčka za koliko nas je zadolžil.

Šumar (ni preverjeno)

Golob nas ni zadolžil niti pol toliko ko je jj pokradel v 30letih!!!

In reply to by pohorskisvizec

Karneki (ni preverjeno)

Politik pa kaj nekaj na pamet kvasis ? Kaksnih 1300€? Bos se dodal minimal 600-700€ 😉

Stiv (ni preverjeno)

Nočejo v Gradec!! Ker bodo tam drugače morali delati !! Kaj se ta anonimnež vstran obrača in skriva !? Ta že ni dober delavec !! Naj se vlada vpraša,zakaj so prispevki in davki tako visoki in bodo tujci ostali v Sloveniji s proizvodnjo !!

Beri Beri Vreč… (ni preverjeno)

Citat 1 (direktor mariborske delaborze): Mi smo pripravljeni, če bo ...BLABLA... da bomo mi probali takoj iti v smeri tega, da z delodajalci navežemo kontakt in nekako zagotovimo. BLABLA.. - pa dalje brez plana, tako do do zdaj.
Citat 2 (hoški župan Soršak): BLA BLA... srednjeročno tu nekaj bo. ... BLABLA, da se najde nekdo, ki bi tu na tej lokaciji počel kaj podobnega ali kaj drugega... BLABLA
S.E.N.Z.A.C.I.O.N.A.L.N.O. - E.N.K.R.A.T.N.O. - N.E.P.O.N.O.V.L.J.I.V.O.

Prčo (ni preverjeno)

Vstran obrnjen,kateri to verjame?

Jezus (ni preverjeno)

Politika ne ščiti delavca, ampak kapital od katerega se posredno napaja.
Politik in kapitalist živita v simbiozi ter gledata na delavce kot ne bodi ga treba zlo, katero je na njiju nepomeben strošek, ne dobiček. To je dejstvo.

Starejše novice