Ni še jasno, ali bo naslednji četrtek DRI lahko prevzel obratovanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor. Govorice o zanimanju graškega letališča za mariborsko pa so vse glasnejše.

Čez teden dni se bo iztekel odpovedni rok najemne pogodbe Aerodroma Maribor za upravljanje z Letališčem Edvarda Rusjana Maribor. Naslednji četrtek bi upravljanje morala prevzeti državna družba DRI upravljanje investicij, a ta še vedno čaka na obratovalno dovoljenje.

Vlogo za pridobitev obratovalnega dovoljenja je DRI na Javno agencijo za civilno letalstvo Republike Slovenije oddal šele minuli torek. Glede na to, da v tujini proces pridobivanja obratovalnega dovoljenja za upravljanje z mednarodnimi letališči poteka tudi po več mesecev, je težko verjeti, da bo obratovalno dovoljenje izdano pravočasno.

Menjava upravljavca mariborskega letališča prihaja ob najbolj nepravem času za to letališče. V zadnjih letih je edini pravi promet letališče beležilo po zaslugi nogometnih ekip. Tako se pogosto govori o tem, da je pravzaprav Nogometni klub Maribor najboljša stranka mariborskega letališča. Prav vijoličasti so včeraj odleteli z mariborskega letališča, medtem ko leta izraelske ekipe Maccabi Haifa na mariborskem letališču niso mogli potrditi.

Sloveniji grozi vračanje sredstev

Tako se lahko zgodi, da bo 18. julija letališče v Mariboru zaprto. Kaj bo to pomenilo, še ni povsem znano, bržčas pa bi zaradi neobratovanja Evropska komisija sprožila postopek proti Sloveniji. Pred leti je namreč Evropska unija sofinancirala 19-milijonski projekt prenove letališke infrastrukture na mariborskem letališču, zaradi česar je država zavezana v obratovanju vzdrževati letališče vsaj do novembra 2021. 

Državi tako grozi, da bi v primeru neobratovanja letališča vračala vse do deset milijonov evrov evropskih sredstev.

24 zaposlenih na Aerodromu Maribor je junija dalo odpovedi pri dosedanjem delodajalcu in že podpisalo pogodbe o prezaposlitvi v DRI. Delavci bodo torej nadaljevali s svojim delom, a vse do zadnjega ne bodo vedeli, kdaj bodo začeli, prav tako je že znano, da njihova zaposlitev ne bo dolgoročna.

Zanimanje iz Gradca

DRI bo namreč z letališčem upravljal le začasno, kot so povedali, od pridobitve obratovalnega dovoljenja do najkasneje 31. decembra 2020. V tem času bo ministrstvo za infrastrukturo iskalo trajno rešitev glede obratovanja letališča.

Bodoči upravljavec se s komercialnim delom ne namerava ukvarjati, torej mariborskemu letališču še naprej grozi stagniranje in mirovanje. Se pa pojavljajo ugibanja, da bi lahko z novim upravljavcem sodelovalo najbližje mednarodno letališče. Ne, to ni ljubljansko, ampak tisto v Gradcu.

Informacije smo preverili pri letališču v Gradcu, kjer so potrdili, da je njihovo vodstvo bilo že v preteklosti v tesnem stiku z ljudmi z mariborskega letališča in da so o trenutni situaciji dobro obveščeni. Potrdili so tudi, da so bili v preteklosti že večkrat v teku pogovori o morebitnem sodelovanju obeh letališč.

»Tudi z novim upravljavcem letališča se bomo povezali z namenom pogovorov o morebitnem sodelovanju,« je na naša vprašanja odgovorila predstavnica za medije Doris Poelt.

Več kot milijon potnikov

Letališče v Gradcu je najbližje mednarodno letališče mariborskemu in zadnja leta konstantno beleži rast. Lansko leto je graško letališče zabeležilo več kot milijon potnikov in skoraj 20.000 ton tovora. Vprašanje je, na kak način bi vodilne v Gradcu sploh zanimalo mariborsko letališče.

Glede na kratkoročne cilje družbe DRI in dosedanje nezanimanje letalskih družb za mariborsko letališče, bi morda iz vse bolj zasedenega letališča v Gradcu preselili posamezne redne linije, bodisi bi v Maribor usmerili tovorni promet.

Če so v preteklosti strokovnjaki mariborsko letališče videli kot potencialno rezervno opcijo za ljubljansko, bi se zdaj lahko zgodilo, da bi prej kot to, videli povezovanje z graškim letališčem.

Članek je nastal v sodelovanju s časopisno hišo Delo.

Komentarji (2)

Beograd, (ni preverjeno)

Zagreb, Ljubljana, Benetke ... letalisca Maribor in Gradec niso zanimiva

BojanBau (ni preverjeno)

Tole pa ne bo držalo, letališče Graz deluje zelo dobro in posluje z dobičkom.
Zagreb je iz SL oddaljen dve uri z avtom, plus nepredvidljivosti na meji. Ljubljana nima veliko linij. Benetke so še dlje, za vzhodni del Slovenije so zelo daleč. Graz je zato zanimiv, ima pa problem, da se težko širi. V navezavi z MB bi bila lahko atraktivna zgodba.

In reply to by Beograd, (ni preverjeno)

Starejše novice