Revija Finance Manager je tudi letos sestavila seznam najbogatejših Slovencev, na katerega se je uspelo uvrstiti tudi nekaterim Štajercem. Tako smo preverili, kdo so Štajerci, ki so na letošnjem seznamu najpremožnejših in koliko denarja imajo pod palcem.

Stoterica najbogatejših Slovencev ima pod palcem 8,1 milijarde evrov, kar je nov rekord. Premoženje 100 najbogatejših se je v zadnjem letu povečalo za 15 odstotkov oziroma približno milijardo evrov, ugotavljajo pri reviji Finance Manager.

Skok pri skupni vrednosti premoženja je sicer za spoznanje manjši kot lani, ko je dosegel okoli 1,3 milijarde evrov, vseeno pa je po ugotovitvah avtorjev lestvice precejšen glede na pocenitve na delniških trgih.

Odgovor za vnovično povečanje premoženja vidijo v ogromnih lanskih dobičkih, ki so bili glede na napovedi pred tem pogosto presenečenje, hkrati pa v številnih podjetjih v lasti najpremožnejših trdijo, da jih bodo letos ponovili ali presegli.

Poleg tega pri reviji Finance Manager izpostavljajo, da gre za podjetja, ki so zaradi trdnih bilanc bolj odporna proti oteženim razmeram. Številna so praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in so zelo dobičkonosna.

Meja za vstop na lestvico se je ob skupni rasti premoženja z lanskih 27,7 milijona evrov povišala na 33,3 milijona, avtorji lestvice pa so našteli približno 200 posameznikov s premoženjem, večjim od 20 milijonov evrov.

Na vrhu letvice še vedno kraljujeta zakonca Login

Vrh lestvice sicer že nekaj časa ostaja nespremenjen. Zasedata ga Iza Sia Login in Samo Login, ki glavnino svojega premoženja črpata iz kupnine ob prodaji razvijalca iger Outfit7 in dividend, ki sta si jih v letih lastništva izplačala iz družbe.

Njuno skupno premoženje sicer pri Finance Manager še naprej ocenjujejo na 690 milijonov evrov.

To je deset najbogatejših v Sloveniji:

1. Iza Sia in Samo Login - 689 milijonov evrov
2. Družina Šešok - 300 milijonov evrov
3. Boštjan Bandelj - 295 milijonov evrov
4. Družina Lah - 266 milijonov evrov
5. Vesna in Dari Južna - 227 milijonov evrov
6. Joc Pečečnik - 218 milijonov evrov
7. Damian Merlak - 212 milijonov evrov
8. Marko Pistotnik - 210 milijonov evrov
9. Sandi Češko in Livija Dolanc - 205 milijonov evrov
10. Ivo in Anastasia Taja Boscarol - 193 milijonov evrov

18. mesto: Družina Jager na vrhu med najpremožnejšimi Štajerci - 128 milijonov

Na 18. mestu najpremožnejših Slovencev se je znašla družina Jager. S trgovskim podjetjem Jagros v Mestinju pri Rogaški Slatini posedujejo premoženje v vrednosti 128 milijonov

Zgodba se je začela pisati v Rogaški Slatini leta 1989, ko je Franc Jager odprl prvo trgovino. Rast skupine Jager, v kateri je konec leta 2021 delalo 893 ljudi, je bila v zadnjih letih financirana predvsem z lastnimi sredstvi.

20. mesto: Družina Strašek - 124 milijonov

Družina Strašek se je letos zavihtela na 20. mesto. Svoje premoženje so iz lanskih 107 milijonov evrov letos povečali na 124 milijonov, četudi so na lestvici padli za tri mesta napram lani.

Korenine podjetja KLS Ljubno, ki ga vodi Strašek, segajo v leto 1974, ko so prav pod vodstvom Straška, mladega strojnega tehnika, ustanovili kovinarski obrat tedanjega družbenega podjetja Gradbenik. Leta 1978 so začeli izdelovati prve elemente zobatih obročev za avtomobilske motorje, v devetdesetih pa so se povsem specializirali za ta program. Skoraj vse izvozijo, od tega 15 odstotkov na Kitajsko in prav na tem trgu vidijo še veliko priložnosti.

Lastnik enega najuspešnejših slovenskih industrijskih podjetij je KLS Strašek, v katerem ima največji delež Bogomir Strašek (50,3 odstotka), Barbara Strašek Mirnik ima 24,7 odstotka, Nataša Strašek 20 odstotkov, žena Frančiška pa pet.

Čisti prihodki so bili lani rekordni in so dosegli 50,4 milijona evrov, dobička je bilo 11,6 milijona evrov.

21. mesto: Ivan Pfajfar in Maša Pfajfar Toplak - 92,2 milijona

Lastnika Inposa sta Ivan Pfajfar z 48,66-odstotnim deležem, ki je tudi direktor, in hči Maša Pfajfar Toplak, ki je v lastništvo vstopila konec leta 2019 in ima 51,34-odstotni delež.

V 32 letih delovanja se je podjetje iz lokalnega trgovca razvilo v vseslovensko trgovsko družbo s širokim izborom predvsem tehničnega blaga. Zaposlujejo okoli 230 ljudi.

Poleg organske rasti so tržni delež okrepili tudi z nakupom nakelskega trgovca z metalurškimi izdelki Mersteel SSC, kjer so polovični lastniki.

Lani so kupili še 9,9 odstotka Kovintrada. Odlično lansko poslovanje Mersteela, Kovintrada ter tudi Inposa in Lesoprodukta je skoraj podvojilo vrednotenje njunega premoženja.

24. mesto: Darko Martin Klarič in Tilen Klarič - 86,5 milijona

Darko Martin Klarič je soustanovitelj in s sinom Tilnom večinski lastnik podjetja Media Publikum, ki se ukvarja z zakupom oglaševalskega prostora v medijih. Njuno premoženje je lani znašalo 86,5 milijona evrov.

Lastniško obvladujeta tudi Adventuro Investments s podjetji, ki delujejo predvsem v javnih prevozih, turizmu in trgovini.

Poslovanje skupine je bilo lani dobro. Prihodke so povečali za 19 odstotkov, na 212 milijonov evrov. Čistega dobička je bilo 5,4 milijona evrov.

Konsolidirani izkazi vključujejo tudi Anticus, ki ima v lasti blagovno znamo SIXT in se ukvarja z najemom vozil. Še vedno so dejavni pri iskanju novih priložnosti, veliko pa se ukvarjajo tudi z že oblikovanim portfeljem.

30. mesto: Gregor Ledinek - 72 milijonov

Tradicijo strojegradnje za lesnopredelovalno industrijo je na temeljih sodarske obrti začel zdaj že pokojni Pavel Ledinek, ki je v Mariboru pomagal pri ustanovitvi prvega obrtniškega združenja in nato leta 1986 v Hočah postavil prvo zasebno tovarno v tedanji Jugoslaviji.

Inovatorsko strast je prenesel tudi na sina Gregorja, ki je leta 1992 ustanovil današnji Ledinek Engineering ter sčasoma prevzel razvoj in prodajo industrijskih strojev za obdelavo lesa. S svojimi izdelki so navzoči v več kot 45 državah na vseh celinah.

Lanski poslovni rezultati so bili nekoliko slabši od rekordnih v letu poprej. Letos in tudi v prihodnjih letih pa pričakujejo rast.

35. mesto: Franc Pišek - 61,9 milijona

Franc Pišek je ustanovitelj in lastnik družbe Pišek Vitli Krpan, ki proizvaja specializirane stroje za gozdarstvo.

Korenine segajo v leto 1971, ko je oče Franca Piška v obrtni delavnici začel izdelovati gumi vozove. Šest let pozneje so naredili prve vitle, danes pa imajo v tej niši na evropskem trgu največji delež.

Lani so prodajo povečali za skoraj tretjino, na 43,8 milijona evrov, za letos pa so spomladi napovedali rast na 48 do 50 milijonov evrov.

Pišek Vitli Krpan je letošnjo jesen postal lastnik polovice kostelskega podjetja za proizvodnjo prikolic HTT, ki je lani ob 2,3 milijona evrov prihodkov ustvarilo 70 tisočakov čistega dobička.

36. mesto: Iztok Lipnik - 59,9 milijona

Iztok Lipnik je lastnik 30 odstotkov podjetja Elrad International, ki izdeluje elektronske sklope za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike in avtomobilske industrije.

Skupina, ki zaposluje več kot 1900 ljudi, je sicer v večinski lasti švicarske družbe Kona. Poleg tega je Iztok Lipnik še četrtinski lastnik proizvajalca elektronske opreme za motorna vozila Elrad WS.

Skupina Elrad International je lani ustvarila 187,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 28,1 odstotka več kot leto prej. Letos pričakujejo, da bodo ob skoraj 220 milijonov evrov prihodkov od prodaje ustvarili 17,6 milijona evrov čistega dobička.

37. mesto: Družina Albreht - 59,8 milijona

Zlatarno Celje je po stečaju konec devetdesetih let na dražbi kupilo podjetje AI Inženiring, katerega lastnik je bil Bojan Albreht.

Pozneje je bil ustanovljen Albrecht Holding v lasti družine Albreht, h kateri so pripojili AI Inženiring, po nekaj letih pa so Albrecht Holding pripojili k Zlatarni Celje in je zdaj družina lastnica neposredno.

Skupina Zlatarna Celje se ukvarja predvsem s proizvodnjo nakita in podobnih izdelkov ter trgovino na debelo in drobno z nakitom, urami in bižuterijo. Leta 2012 so se razširili še v hotelirstvo.

Pandemija je močno udarila po skupini, lani je bilo poslovanje bistveno boljše. Prihodki so poskočili za 93 odstotkov, čisti dobiček pa se je s 6,7 milijona evrov približal rekordnemu.

41. mesto: Družina Puklavec - 57,6 milijona

Vladimir Puklavec je bil do nedavne smrti, premoženje zato pripisujejo družini Puklavec, polovični lastnik holdinga Gasfin Group s krovno družbo Gasfin in investicijsko roko te družbe Gasfin Investments.

Obe podjetji imata sedež v Luksemburgu. Največja naložba skupine je 40-odstotni delež v TGE Gas Engineeringu. Podoben delež je imela tudi v družbi TGE Marine Gas, ki projektira tankerje za utekočinjene pline in je bila leta 2016 prodana.

Gasfin s kupnino razvija nove projekte, ki se prav tako ukvarjajo s plinsko dejavnostjo. Člani družine Puklavec so se leta trudili uspeti tudi v vinarstvu s Puklavec Family Wines.

50. mesto: Matej Romih - 52,7 milijona

Matej Romih je bil prek svoje ciprske družbe Romih 4,64-odstotni lastnik Out­fita7.

Izračun njegovega premoženja je seštevek kupnine po prodaji družbe za milijardo dolarjev kitajski skupini Zhejiang Jinke Entertainment Culture in prejetih dividend.

Romih je eden od vlagateljev v zasebni naložbeni sklad Alfi PE – ta sodi pod okrilje družbe KF Finance, ki se ukvarja z nakupi malih in srednjih podjetij, predvsem slovenskih.

Prek svojega podjetja RMH je v zadnjih letih dokapitaliziral družbo Mlado8, ki vlaga v nepremičnine. Je tudi največji, 40-odstotni lastnik podjetij Ribarjeva rezidenca in Ribarjeva rezidenca 2, ki v Celju gradita stanovanja višjega cenovnega razreda.

65. mesto: Boštjan Marovt - 44 milijonov

Boštjan Marovt je v zadnjih dveh desetletjih kupil več podjetij po Sloveniji. Enega večjih poslov je njegova družba Mavia (tedaj še Tkanina Celje) izvedla konec leta 2007.

Pred leti je z Mirkom Tušem sodeloval pri prevzemu Gorenjskega sejma in trgovca Vele. Neposredno je poleg nekaj manjših lastnik predvsem podjetij B30 in Max-Rent, prek katerih obvladuje družbe MaviaNova Fin in In Moda.

Prek teh je stoodstotni lastnik družbe Metro, ki je znana po trgovinah Mana in ki poleg podjetja Max-Rent, ki je v zadnjih letih postalo tudi pomemben lastnik Celjskega sejma, pomeni glavnino vrednosti njegovega premoženja.

77. mesto: Bogdan Kronovšek in Nataša Besednjak - 39,6 milijona

Bogdan Kronovšek je 85,5-odstotni lastnik podjetja Kronoterm. Preostali delež je v lasti sestre Nataše Besednjak.

Podjetje, ki ga je leta 1990 ustanovil Bogdanov oče Rudolf Kronovšek, je bilo v preteklosti znano pod imenom Termo-Tehnika.

Sam je vodenje prevzel pred 12 leti. V družinskem podjetju so specializirani za proizvodnjo toplotnih črpalk. Več kot 50 odstotkov izdelkov izvozijo.

Lani so imeli izjemno rast. Prihodke so povečali za 138 odstotkov, na 24,8 milijona evrov. Čisti dobiček je skočil za 166 odstotkov, na 4,1 milijona evrov. Lanski donos na kapital je znašal 27,6 odstotka. Za letos napovedujejo, da bodo prodali še za petino več.

83. mesto: Družina Moškotovec - 37,4 milijona

Večino premoženja družine Moškotevc pomenita dve podjetji. Prvo je gradbinec VOC Ekologija, ki ima v lasti tudi dva kamnoloma, drugo pa trgovsko-proizvodna družba Ahac.

V skupini VOC Ekologija je bilo konec leta 2021 zaposlenih 412 ljudi. Skupina je lani poslovala rekordno. Prihodki so zrasli za 22 odstotkov, na 61,9 milijona evrov. Čisti dobiček se je okrepil za 78 odstotkov, na 5,4 milijona evrov.

V Ahacu pa so lani ustvarili 46,4 milijona prihodkov in 1,9 milijona evrov dobička. Optimistične napovedi za lani so se uresničile in spet rastejo. Lani so prenovili spletno stran in celotno grafično podobo ter zaznamovali 30 let delovanja. 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
pohorskisvizec

Manjkajo Surf, ovi, viola, rola.....itd, pa še kakšen kekec!

Ne manjka ima … (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=NhDt3pIWtXE
youtube.com/watch?v=kFLGdpo9DC4
youtube.com/watch?v=s4rHGhCpLtc
24ur/novice/slovenija/odbor-nasprotuje-referendumu-o-noveli-zakona-o-dohodnini

In reply to by pohorskisvizec

gostja (ni preverjeno)

Bili bi še bogatejši, ko ne bi bila tako predraga delovna sila !

In reply to by Ne manjka ima … (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Ne manjkam ... sem not ... seveda pa je zdaj na tebi, da me prepoznaš ...

pohorskisvizec

Na klošarski lestvici si ja, tam si 1!

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Sanja svinja o koruzi ... kar tolaži se ... a jaz te z lestvice dol gledam ...

In reply to by pohorskisvizec

Pohorčan (ni preverjeno)

Kaj si ti ja nor??? Kaj pomaga jageru - lovcu denar, ko pa izgleda kot bi pa prav zaj prilezo iz pohorskega gozda. Nič bojše ni zgledo sicer zaj pokojni puklasti - puklavec. Proti totema dvema še je aksentije prave lepec pa tude kangla.

Starejše novice