Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Sindikat poštnih delavcev je opozoril na načrte vodstva Pošte Slovenije, po katerih naj bi število zaposlenih v prometu zmanjšali za 200.

Kot so v Sindikatu poštnih delavcev zapisali v izjavi za javnost, naj bi uprava in nadzorni svet Pošte Slovenije skupaj s Slovenskim državnim holdingom potrdila novo strategijo, ki vključuje korenito zmanjšanja števila zaposlenih.

V Sindikatu poštnih delavcev, ki je eden od dveh reprezentativnih sindikatov v Pošti Slovenije, so zapisali, da so, tako kot vsi zaposleni, ponosni, da jih je raziskava zaupanja Ogledalo Slovenije uvrstila na tretje mesto, takoj za civilno zaščito in reševalci.

»Žal med tistimi 20 odstotki, ki nam ne zaupajo, ostajajo naši nadrejeni, ki načrtujejo do 200 manj zaposlenih v prometu,« je zapisal pooblaščenec Sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič in dodal, da se po eni strani njihovi nadrejeni s to raziskavo hvalijo in njene ugotovitve na veliko uporabljajo pri promociji poštarskega poklica, sočasno pa so skupaj z državnimi lastniki potrdila strategijo, ki med drugim predvideva od 150 do 200 manj zaposlenih v prometu.

Razlog je, menijo v sindikatu, kot že tolikokrat prej, ambicija vodstva, da se poštarski poklic približa zasebnim podjetjem, ne glede na to ali zasledovanje storilnosti vključuje prekomerne nadure, pretirane obremenitve in nenazadnje tudi nekakovostno storitev.

Zaposlene naj bi preverjali preko signala GPS

Ob tem v sindikatu opozarjajo, da naj bi se nadrejeni svojih načrtov lotili z nezakonitim nadzorom nad zaposlenimi, ki naj bi jih preverjali preko signala GPS na mobilnih napravah in jim na podlagi teh podatkov očitali neupravičeno zadrževanje na dostavi.

Takšno početje je sindikat že prijavil Informacijskemu pooblaščencu, skrbi pa jih, da so tovrstni pritiski na zaposlene nekaj, kar je že bilo videti v marsikaterem podjetju, torej da želi delodajalec preko ustvarjanja nemogočih pogojev za delo doseči, da ljudje sami zapustijo Pošto, preden bi prišlo do odpuščanj.

Zato v Sindikatu poštnih delavcev znova poudarjajo, da je nujno potrebna sprememba krovne zakonodaje, saj sedanja z določanjem cen storitev povzroča njihovo nekonkurenčnost, vodstvo družbe pa se želi zgledovati po podjetjih, katerih poslovni model je zniževanje stroškov dela za vsako ceno. 

V sindikatu opažajo, da kljub drugačnim obljubam gospodarskega ministrstva na začetku mandata še naprej ni volje za spremembo krovne zakonodaje.

Pošta Slovenije ne odgovarja na vprašanja o odpuščanjih

Na Pošti Slovenije v odzivu za časnik Večer neposredno na vprašanje o načrtovanih odpuščanjih niso odgovorili. Kot so zapisali, že dlje časa aktivno iščejo in na novo zaposlujejo prav v prometu oziroma dostavi. 

Prosta delovna mesta objavljamo na zaposlitvenih portalih, na naši spletni strani in na straneh zavoda za zaposlovanje, prav ta teden pa so pričeli tudi kampanjo za iskanje novih zaposlenih v dostavi, v kateri zaposleni predstavljajo poklic iz svojih izkušenj.

Po informacijah časnika naj bi predstavniki zaposlenih na vprašanje, ali je glede na do 200 zaposlenih manj predviden program presežnih delavcev, dobili odgovor, da ne, saj da bo šlo za mehke metode z upokojevanjem in običajno fluktuacijo, tako da tak program ni potreben.

Strokovne službe naj bi beležile premike poštarjev in njihove napake

V zvezi s trditvami o skoraj mesec dni dolgem spremljanju gibanja in dejavnosti poštarjev ene od poštnih enot z GPS napravami, so na Pošti pojasnili Večeru, da imajo vzpostavljena dva sistema spremljanja na daljavo. 

Prvi je sledenje vozil, ki prevažajo pakete in vrednostne pošiljke, namenjen obvladovanju varnostnih tveganj, drugi pa sistem, ki pri oddaji poštne pošiljke odda geolokacijske koordinate z namenom dokazila o predaji pošiljke.

Za oba sistema so po njihovem sistema vzpostavljeni interni akti, ki določajo, za kakšne namene se lahko podatki uporabljajo, o tem pa so vsi udeleženi zaposleni tudi seznanjeni. 

Pred vzpostavitvijo sistemov so opravili vse potrebne postopke v zvezi z obdelavo osebnih podatkov, tudi pri informacijskem pooblaščencu, so za časnik še dodali na Pošti, kjer z morebitno prijavo informacijskemu pooblaščencu niso seznanjeni.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah Večera naj bi strokovne službe družbe junija pripravile zapis gibanja poštarjev ene od pošt ter beležile njihove premike in morebitne napake. To naj bi se dogajalo skoraj ves mesec oziroma ob delovnih dneh, kar naj bi bila po pisanju časnika tudi vsebina prijave informacijskemu pooblaščencu.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Laki (ni preverjeno)

Metoda Pošte kako zaslužiti več z manj zaposlenimi : Sobota ZAPRTO ,podražitev STORITEV in SMS storitev obvestil o osebnem dvigu pošiljk na POŠTI . Samo pazite ,da komu FILM ne poči .

Kurbinsin (ni preverjeno)

Vse odpustit in cobane zaposlit, nihce ni bolj posteni kot yugovic

Slovenje goriš… (ni preverjeno)

Svoboda je zdaj. Zdaj vsak pleše kak je njemu všeč. Vsi skup pa gremo v maloro. Veste kak v Angliji volijo? Po vsakih volitvah ti mora ostati več v žepu in ne kot pri nas, kjer je vedno point partizanen und domobranen.
Dokler se ne bomo na želi mišljenja starih demokracij bomo stopali na mestu.

Annet (ni preverjeno)

Pošta bo še dražja, storitev pa še slabša, včasih so dobili pošto drug dan, sedaj čakajo tudi do 3 dni

.. (ni preverjeno)

Zakaj bi GPS bil nezakonit, delodajalec ima pravico vedeti kje se nahaja zaposleni v času službe.

Franci (ni preverjeno)

In tudi delavec ima pravico, da ve kako dela njegov nadrejeni. Ali ne po tvoje?

In reply to by .. (ni preverjeno)

Franci (ni preverjeno)

In tudi delavec ima pravico, da ve kako dela njegov nadrejeni. Ali ne po tvoje?

In reply to by .. (ni preverjeno)

ortar (ni preverjeno)

Na vidiku veliko odpuščanje poštarjev: pravilno, se bomo znebili položnic, ker jih ne bodo prinašali.

Franci (ni preverjeno)

Naj vodilni nastimajo gps sebu in to v danko..... Mislim kakšni so to izkoriščevalci? Da jih ni sram....

Starejše novice