Slika je simbolična.
V treh občinah v Sloveniji bodo imeli župani popolno oblast. Tam so bili vsi izvoljeni občinski svetniki z njihovih list oziroma stranke, iz katere prihaja tudi župan. Pa je to prednost ali slabost?

Županovih 11 - to je bil slogan aktualnega župana Davida Klobase, ki je v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah osvojil nov mandat.

»Sanjal sem o tem, da je županovih 11 v občinskem svetu. Celotno kampanjo sem v bistvu baziral na svetniških kandidatih, sam sem se postavil v ozadje,« pove Klobasa.

In to mu je tudi uspelo. Občinski svet bodo po novem v celoti sestavljale barve stranke, iz katere prihaja tudi sam.

Verjame pa, da bo bolj povezana politika pripomogla k temu, da postanejo ena najuspešnejših občin v Sloveniji.

»S tako izvolitvijo se izognemo vsem političnim igricam in pritiskom, seveda, pa enostavno istočasno prevzemamo popolno odgovornost,« jasno doda.

»Z isto vizijo potem pelješ zadeve naprej«

Tudi v bližnji občini Sveti Andraž v Slovenskih Goricah bodo v sedemčlanskem občinskem svetu vsi svetniki člani županjine liste.

»Kljub temu da smo imeli opozicijske svetnike prejšnja dva mandata in smo tudi dobro sodelovali, si kljub temu nekako pomirjen, če imaš vse svoje in z isto vizijo potem pelješ zadeve naprej,« pa pojasni Darja Vudler Berlak, županja občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

Kot še doda, je takšna izvolitev zanjo potrditev dobrega dela. Poudari pa, da mora na sejah vseeno priti do konstruktivnih razprav.

»Mogoče se kdaj tudi ne strinjamo in če je večina za neko drugo rešitev, jo jaz sama tudi z velikim veseljem podprem,« še doda.

Popolne oblasti že vajen župan občine Razkrižje

Popolne oblasti pa je že vajen župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič, ki sicer šteje sedmi županski mandat.

Že zdaj pa v sedemčlanskem občinskem svetu sedijo le predstavniki njegove liste, tako pa bo tudi v prihodnjem sklicu.

»Šel sem res po celotni občini iskati tiste najbolj ugledne ljudi, ki so tudi po izobrazbi visoko izobraženi, ki so tudi na delovnih mestih spoštovani. Ampak da vam povem, ob upoštevanju kvot to niti približno ni lahko,« jasno pove Ivanušič.

Kot je povedal, je županoval tudi v času, ko občinski svet niso sestavljali svetniki iste politične strani. Vendar pa so takrat bile stvari precej drugačne.

»Mi smo imeli takrat seje po pet, šest, sedem in tudi osem ur. Tiste neplodne diskusije. Zdaj pa so seje s takšnim občinskim svetom, ki nekako vleče voz v isto smer, bolj učinkovite, krajše in res pridemo do najboljših rešitev,« nam razloži.

Kaj je njihov recept za uspeh?

Omenjeni župani so tako med volivci dosegli velik uspeh. Kakšen pa je njihov recept za enotnost?

»Delat s srcem, to je edino. Laž ima kratke noge,« pravi Klobasa.

»Smo majhna občina, vsi se med sabo poznamo in mislim, da je ključno, da se ljudje med sabo razumemo in dobro sodelujemo,« dodaja Vudler Berlak.

»Če imaš takšne ljudi, kot jih mamo mi, ki imajo znanje, ki imajo tudi nekaj izkušnje, ki imajo samo eno željo, da kaj dobrega za kraj storijo, smo potem vsi osredotočeni samo na iskanje tiste najbolje rešitve,« pa še pristavi Ivanušič.

Pred njimi bo zagotovo nekoliko lažje delo, njihov cilj pa ostaja isti - da občino naredijo čim boljšo, pravijo.

Komentarji (5)

Surfeiter (ni preverjeno)

Citiram zapis Mitje Kunstlja z dne 211122, Mikstone blog:
"Bolj kot polom vladajoče stranke mi ne gre v račun nekaj drugega. Radenci in Maribor. Za prve sem verjel, da so bili pred 4 leti naivni in so padli na lepe besede diplomiranega prevaranta, tatu in malikovalca ustaštva Romana Leljaka. Nak. Izvolili so ga še enkrat. V prvem krogu je premagal kandidata Gibanja Svoboda. Radensko si lahko nekam vtaknete zaradi mene. Sramota.

Maribor!? Marija pomagaj. V drugi krog se je prepričljivo uvrstil Franc Kangler. Prav tisti Kangler, zaradi katerega so se nekoč začeli protesti po vsej državi. V zadnji Janševi vladi je bil državni sekretar pri Alešu Hojsu, njegova desna roka pri obračunu s protestniki. Če Franca zmaga! Vse kar je blond in 20 let mlajšega od njega, si lahko obeta položaje in nepremičnine, če je pripravljeno leči pod štajerskega prasca. Maribor, smo na zvezi? Kaj tako hudega dogaja v mestu pod Pohorjem, da je lopov Franca spet sprejemljiv? Pa ja ne boste zaradi jeze nad naduto uvoženo Makedonko, za »kontro« ustoličili potrjeno desničarsko barabo? Čudne stvari se dogajajo v državi, da Kangler, Rupar in podobi sploh lahko kandidirajo."

Dali si ti sla… (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=GOS0ZiSkZm0

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

J. vas trojica. Očitno ima nekdo na info mb simpatije do vaškega kraja?!

Kaco (ni preverjeno)

Uganil si v nulo. Neka kao novinarka ki se pogosto oblači v zeleno je cela mehka ko ga vidi KLOBASO. Nepozabno.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

In to je zelo slabo, da imajo popolno oblast potem lahko počnejo kar hočejo!

Starejše novice