Novi lastniki nepremičnin nekdanje Tovarne sladkorja Ormož bodo tu skladiščili, čistili in pakirali sladkor.

Ormož bo postal logistični center za oskrbo Slovenije, držav Cefte in Bližnjega Vzhoda. Kupec dela tovarne je skupina Agrana-Studen, ki v Ormožu napoveduje pakirno-logistični center za EU in zahodni Balkan. Studen Holding je v nekdanji Tovarni sladkorja Ormož kupil skladiščne zmogljivosti za 40 tisoč ton in pakirnico sladkorja, poročajo Finance.

Skupina Agrana-Studen je sestavljena iz skupine Agrana in holdinga Studen, ki v Sloveniji prek hčerinskega podjetja Agragold prodaja sladkor in jedilno olje. Sedež imajo na Dunaju. Ukvarjajo se s proizvodnjo, trgovino in distribucijo sladkorja, sladkih izdelkov in glukozno-fruktoznega sirupa, ki ga uporabljajo pri proizvodnji pijač kot nadomestek za beli kristalni sladkor. Lani so ustvarili 200 milijonov evrov prihodkov, zaposlujejo pa 210 ljudi. Več kot 23 let poslujejo v Sloveniji, kjer imajo hčerinsko podjetje Agragold, ki ga vodi Miha Kovačič, ki je tudi podpredsednik Studen Holdinga na Dunaju, predsednik uprave holdinga pa je Ilija Studen.

Z nakupom zmogljivosti v Ormožu bodo hitreje in učinkoviteje oskrbovali trge s sladkorjem

Skupina Agrana-Studen proda več kot 400 tisoč ton sladkorja na leto, od tega približno 250 tisoč na trgih Zahodnega Balkana ter približno 150 milijonov ton na trgih Bližnjega vzhoda. Na Bližnjem vzhodu so aktivni predvsem v Izraelu, Savdski Arabiji, Jordaniji in ZAE. V Sloveniji se uvrščajo med tri največje dobavitelje sladkorja. Oktobra letos bodo prenehala veljati sladkorne kvote, ki so omejevale proizvodnjo sladkorja v državah članicah EU. Kmetje bodo lahko proizvajali neomejene količine sladkorne pese, proizvodnja sladkorja se bo povečala, EU pa bo lahko ponovno postala izvoznica sladkorja, so še zapisali na Financah.

V Ormožu bo ponovno veliko sladkorja

»Slovenija se zdaj s sladkorjem oskrbuje v tovarnah na Madžarskem in v Avstriji, kjer ima Studen Holding organizirano proizvodnjo sladkorja, nato pa ga v reinfuzi skladiščijo v silosih. Po novem ga bodo lahko skladiščili v silosih v Ormožu, kjer ga bodo naknadno dodatno očistili, presejali in zapakirali,« pravi Mitja Kovačič, direktor Agragolda Ljubljana in podpredsednik Studen Holdinga.

V silosih v Ormožu bodo lahko skladiščili več kot 40 tisoč ton sladkorja. Tam bo edina pakirnica sladkorja v Sloveniji za potrebe industrije in trgovine. Nove prostore bodo prilagodili proizvodnim zmogljivostim skupine Agrana-Studen in postavili pakirno-logistični center, od koder bomo oskrbovali zlasti slovenski in hrvaški trg ter države Cefte.

 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice