Slika je simbolična (Foto: Jure Banfi).
Ponekod ostajajo isti, drugje bo županski stolček grel nekdo drug. Tako so volivci odločili v podravskih občinah.

V Mestni občini Ptuj je bilo hitro jasno, da bo na županskem stolčku ostala Nuška Gajšek. Za seboj ima en mandat, volivci pa so ji zaupali še drugega.

Prejela je 64,28 odstotkov glasov. Po preštetih glasovnicah je za njo pristal Andrej Čuš, slednjemu so Ptujčani in Ptujčanke namenili 16,14 odstotkov glasov. 

V Mariboru je situacija nekoliko drugačna. Aktualnega župana Saša Arsenoviča je na tokratnih lokalnih volitvah izzvalo kar 14 protikandidatov.

V drugi krog volitev sta se uvrstila aktualni župan Saša Arsenovič in Franc Kangler, ki je županski stolček Maribor že grel, a so ga odnesli protesti. 

V nekaj podravskih občinah kandidiral le en kandidat 

V mnogih podravskih občinah pa je izid županskih volitev že znan, saj je kandidiral le en kandidat. 

V Račah je to ponovno Branko Ledinek, v Cerkvenjaku Marjan Žmavc, ki je mandat podaljšal, v Kungoti Tamara Šnofl, v Lovrencu na Pohorju je mandat podaljšal Marko Rakovnik, v Lenartu je ponovno slavil Janez Kramberger in v Staršah Stanislav Greifoner. 

V Benediktu je mandat podaljšal Milan Repič,, v Dupleku pa Mitja Horvat. V Podlehniku ponovno slavi Sebastian Toplak, v Pesnici na mestu ostaja Gregor Žmak, v Selnici ob Dravi ostaja Vlasta Krmelj, v Svetem Andražu v Slovenskih goricah pa ponovno slavi Darja Vudler Berlak

V Svetem Tomažu si je še en mandat pridobil Mirko Cvetko, v Svetem Juriju v Slovenskih goricah ponovno slavi Peter Škrlec, v Zavrču ponovno slavi Slavko Pravdič, tudi v Žetalah na poziciji ostaja Anton Butolen. 

Kdo ostaja, kdo nastopi novo službo? 

V Hajdini ni sprememb, občino bo še naprej vodil Stanislav Glažar. Njemu so občani in občanke namenili 57,5 odstotkov glasov. Sprememb ni tudi v občini Hoče - Slivnica, saj bo mesto še naprej vodil Marko Soršak. On je prejel kar 78,84-odstotno podporo. 

V Juršincih je prišlo do sprememb. Volivci so izbrali Roberta Horvata, podprlo ga je približno 52 odstotkov volivcev. Alojz Kaučič, zdaj že nekdanji župan, na volitvah ni kandidiral. 

Kidričani so največ podpore namenili dosedanjemu župani Antonu Leskovarju, tako v občini za nadaljnja štiri leta ne bo sprememb. Sprememb ni tudi v Makolah, ki jih bo naprej vodil Franc Majcen. Za svojega nasprotnika je bil premočan tudi Milan Gabrovec iz Markovcev, ki ostaja na poziciji. 

Spremembe pa so v Majšperku, ker so dobili novega župana, Darinka Fakin se namreč za ponovno kandidaturo ni odločila. Stolček bo odslej grel Sašo Kodrič, ki je dobil večinsko podporo. 

V Miklavžu na Dravskem polju so se volivci odločili na stolčku obdržati Egona Repnika. Tudi v Oplotnici so bili z dosedanjim delom zadovoljni, saj na mestu ostaja Matjaž Orter

V Ormožu na mestu ostaja Danijel Vrbnjak, ki je bil absolutni zmagovalec, saj je prejel kar 91,43 odstotkov glasov. 

Spremembe so zabeležili tudi v Poljčanah. Tam so izbrali Petro Vrhovnik, ki bo zamenjala Stanislava Kovačiča. V Rušah na mestu ostaja Urška Repolusk, aktualna županja. Tudi v Selnici ob Dravi ni sprememb, tam bo občino še naprej vodila Vlasta Krmelj. 

Tudi v Slovenski Bistrici so bili z vodenjem Ivana Žagarja zadovoljni, saj so mu namenili še en mandat. Situacija se je spremenila v Sveti Ani, tam bo občino odslej vodil Martin Breznik, dosedanji Silvo Slaček pa se za ponovno kandidaturo ni odločil. 

V Sveti Trojici v Slovenskih goricah je Nova Slovenija zabeležila absolutno zmago. Ne le, da na poziciji ostaja David Klobasa, županova lista je bila izvoljena v celoti. To pomeni, da bo sto odstotno zastopanost v občinskem svetu prihodnja štiri leta imela stranka krščanskih demokratov. 

V Šentilju so se za županski stolček potegovali trije, a so volivci odločili, da na mestu želijo ohraniti Štefana Žvaba. Sprememb si niso zaželeli niti prebivalci Trnovske vasi, tam so ponovni mandat zaupali Alojzu Benku. 

Do sprememb je prišlo na Vidmu. Tam je rezultat tesen, a Branko Marinič več ne bo župan. Nasledil ga bo Brane Kolednik, zanj je glasovalo le malo čez polovico volivcev. 

V nekaj občinah pa boj še ni končan. Volivci se bodo na volišča odpravili še enkrat v Destrniku, Dornavi, Središču ob Dravi in Gorišnici. Drugi krog bo, kot omenjeno, tudi v Mariboru. 

Starejše novice