Se tudi vam zdi, da za poln rezervoar goriva odštejete več kot pred dnevi? Ne, ne zdi se vam, tako je, saj se cene goriv dražijo praktično iz dneva v dan. 

Cene goriv so se v zadnjem letu dvignile za približno 40 odstotkov. Kot napovedujejo poznavalci, podražitev ni konec, in se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih tednih in mesecih.

Danes, v torek, boste odšteli: 

  • od 1,334 do 1,336 evra za liter 95-oktanskega bencina,
  • 1,442 za liter dizelskega goriva. 

Rekordne vrednosti goriv smo imeli leta 2012, ko je smo za liter 95-oktanskega bencina odšteli 1,576 evra, in za liter dizelskega 1,444 evra.

Počivalšek: Gre za velik gospodarski problem

Na višanje cen energentov se je odzval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki pravi, da gre za velik gospodarski problem ne le v Sloveniji, ampak v celotni Evropski uniji. Po besedah Počivalška trenutno analizirajo obstoječo situacijo, sam pa verjame, da bodo našli rešitve, piše STA

Zavrnil pa je špekulacije, da je liberalizacija trga vzrok za višje cene. 

»To ni tako. Cene goriv v osnovi se višajo, zliberalizirane pa so le marže teh goriv. Naredili bomo analizo, koliko je kaj vplivalo na to in potem tudi ustrezno ukrepali,« je povedal na novinarski konferenci pred dnevi slovenskega turizma 2021 še piše STA.

Na Hrvaškem rekordne cene

Da se cene pogonskih goriv ne dražijo tudi pri nas kaže dejstvo, da so ob polnoči cene goriv na Hrvaškem dosegle nove rekordne ravni. Cene 95-oktanskega bencina se tako gibljejo od 11,26 do 11,61 kune za liter oziroma 1,5 evra do 1,54 evra.Cene 100-oktanskega bencina pa so se ustavile pri 11,99 kune za liter oziroma 1,6 evra.

Tudi pri naših severnih sosedih cene precej visoke, za liter 95-oktanskega bencina boste v Avstriji odšteli od 1,429 evra pa do 1,519, cene dizla pa se gibljejo od 1,359 do 1,489 evra za liter.

Petrol v občutno podražitev

Ne dražijo pa se samo pogonska goriva, Petrol namreč občutno draži elektriko in zemeljsk plin. Največja slovenska energetska družba Petrol bo namreč s 1. decembrom cene električne energije zvišala za okoli 30 odstotkov, zemeljskega plina pa za 12 odstotkov. 

V Petrolu kot razlog navajajo podražitev energentov na mednarodnih trgih.

Po izračunih medijev se bo elektrika za gospodinjstva podražila od 21 do 35 odstotkov, odvisno od tarife. Za male poslovne odjemalce bodo cene višje za okoli 30 odstotkov. Plin se bo podražil za 12 odstotkov, še poroča STA.

Komentarji (4)

igiigi72 (ni preverjeno)

a ni to kartelni dogovor? Vse bencinske imajo iste cene?, razen izjem ob avtocesti!
hoteli so si vzeti zgled po Avstiji ki to dobro teče, cene se gibljejo odvisno kje tankas ter ob katerem casu..

HS CORPORATE … (ni preverjeno)

HS CORPORATE FINANCIAL INVESTMENTS LIMITED, trenutno daje posojilo po 3% obrestni meri. Ponujamo različne finance, vključno z: osebnim posojilom, stanovanjskim posojilom, posojilom za konsolidacijo dolgov, avtomobilskimi posojili, kmetijskimi posojili, poslovnimi posojili in podjetniškimi posojili po 3% letni obrestni meri in je fiksna. Za več informacij nas kontaktirajte po e-pošti: [email protected] ali preko številke WhatsApp: +1 (765) -405-7552

Zikollino (ni preverjeno)

To pa je reklama! Bravo! Vrhunski poslovneži!
Banke ponujajo kredite po 2% fiksni obrestni meri ...

In reply to by HS CORPORATE … (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

počivalšek ne palamudi. Še malo pa te ni več na vidnem mestu. Uničil si stranko SMC zaradi egoizma. Takšen kot si izdajalec boš itak zamenjal stranko. Najbolje da greš v sds pa da izvisi pojbič. Ta ničelna oseba pa naj gre delat v Palomo ali pa naj zopet cvre bikove prašnike kot je to njihova tradicija.

Starejše novice