V Sloveniji se med prejemniki evropskih milijonov že vrsto pojavljajo iste družbe, med njimi tudi podravska podjetja.

V Sloveniji dobijo kmetje od 300 do 350 milijonov evrov na leto za kmetijstvo, toliko skupaj znašajo neposredna plačila na hektar iz prvega stebra skupne kmetijske politike in podpore iz Programa za razvoj podeželja. 
 

Vir: Delo

Perutnina Ptuj med rekorderji

V Sloveniji se, po poročanju Dela, na prvih mestih prejemnikov kmetijskih subvencij pojavljajo ista imena, to so Panvita, Perutnina Ptuj, Kmetijsko gospodarstvo Lendava in Žipo Lenart

Panvita, Perutnina in Kmetijsko gospodarstvo Lendava skupaj premorejo približno 10.000 hektarjev površin, Perutnina okrog 4000, Panvita 3500 in Kmetijsko gospodarstvo Lendava pa 2400 hektarov. 

Perutnina Ptuj je v enajstih letih prejela več kot 25 milijonov evrov subvencij. Od lanske jeseni jo obvladuje ukrajinski MHP v lasti prehrambenega milijarderja Jurija Kosiuka. Okrog 1370 zaposlenih je leto 2018 zaključilo z dobičkom v višini 6,5 milijona evrov.

Panvita je rekorder med slovenskimi prejemniki kmetijskih subvencij, saj jih je v zadnjih desetih letih prejela kar 30 milijonov evrov. V lanskem letu je ustvarila 600 tisoč evrov čistega dobička in zaposlovala 84 ljudi. 

Kmetijsko gospodarstvo Lendava je do lani prejela 19 milijonov evrov subvencij in je v večinski lasti Agrovite ter petinski lasti Jožefa Magyarja, ki ima v lasti tudi polovico Agrovite. Lani je družbi z okrog trideset zaposlenih ostalo dobrih 800 tisočakov dobička.

Tu velja še omeniti družbo Radgonske gorice, ki v zadnjih dveh letih dobila skoraj dva milijona evropskega denarja za kmetijstvo, še piše Delo

Vir: Eurostat

Prejemniki evropskega denarja niso samo podjetja, ampak tudi fizične osebe, ki so dobile med sto tisoč in pol milijona evrov subvencij. Prleški podjetnik Mario Kurtović iz podjetja PanOrganic je lani po podatkih Dela prejel 494.000 evrov subvencije. Leto prej se je največ subvencij dobila družba Ljutomerčan

Komentarji (1)

gost27 (ni preverjeno)

Magyar Bacsi pravi, da to tako mora biti!!!!!

Starejše novice