Revija Manager je tudi letos sestavila seznam najbogatejših Slovencev. Kateri Štajerci so na seznamu najpremožnejših?

Vsota premoženja sto najbogatejših Slovencev je letos za 50 milijonov evrov presegla dosedanji rekord iz leta 2018 in znaša skoraj 5,8 milijarde evrov. To je 2,6 odstotka oziroma 147 milijonov evrov več kot lani. In to kljub temu, da se je prag za vstop na lestvico znižal za šest odstotkov, na 20,9 milijona evrov, kar je najmanj v zadnjih treh ocenjevanjih.

Kot so ugotovili pripravljalci lestvice pri reviji Manager, so vrednotenja podjetij po fantastičnem poslovnem letu, ko so si lastniki izplačevali visoke dividende, v številnih primerih podobna lanskim.

Najbogatejša Slovenca na Managerjevi lestvici sta že sedmič zapored zakonca Iza in Samo Login, ki sta glavna ustanovitelja podjetja Outfit7, ki je razvilo znano aplikacijo z govorečim mačkom Talking Tom. Podjetje sta januarja leta 2017 prodala kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. V zadnjem obdobju pa investirata v rešitve za brezmesno prehranjevanje, ki bi bile na eni strani prijazne do okolja, na drugi pa zdrave in okusne. Vrednost njunega premoženja ostaja enaka kot lani, in sicer 689 milijonov evrov.

To je 10 najbogatejših Slovencev

Med 10 najbogatejšimi Slovenci po oceni Revije Manager se ni znašel niti eden Štajerec.

To je deset najbogatejših v Sloveniji:

1. Iza Sia in Samo Login - 689 milijonov
2. Sandi Češko in Livija Dolanc - 345 milijonov
3. Marko Pistotnik - 210 milijonov
4. Družina Lah -164  milijonov 
5. Damian Merlak - 148 milijonov
6. Igor Akrapovič - 139 milijonov
7. Tatjana in Albin Doberšek - 123 milijonov
7. Franc Frelih - 123 milijonov
9. Družina Šešok - 120 milijonov
10. Tone Strnad - 118 milijonov

13. mesto: Najbogatejši Štajerec je Bogomir Strašek

13. najbogatejši Slovenec je hkrati najbogatejši Štajerec, in sicer Bogomir Strašek, ki je iz 17. zlezel na 13. mesto. Njegovo premoženje se je iz lanskoletnih 86,4 milijona zvišalo na 96,5 milijona. 

Korenine podjetja KLS Ljubno segajo v leto 1974, ko so prav pod vodstvom Straška, mladega strojnega tehnika, ustanovili kovinarski obrat tedanjega družbenega podjetja Gradbenik. Leta 1978 so začeli izdelovati prve elemente zobatih obročev za avtomobilske motorje, v devetdesetih pa so se povsem specializirali za ta program. Skoraj vse izvozijo, od tega 15 odstotkov na Kitajsko in prav na tem trgu vidijo še veliko priložnosti.

Bogomir Strašek, ki je lastnik enega najuspešnejših slovenskih industrijskih podjetij KLS Ljubno, ima v podjetju največji lastniški delež, ki znaša 50,3 odstotka. V zadnjem letu dni je med bližnje sorodnike razdelil del premoženja. Barbara Strašek Mirnik ima tako po novem 24,7 odstotka holdinga, Nataša Strašek 20 odstotkov, žena Frančiška pa pet. 

17. mesto: Družina Jager

Na 17. mesto najpremožnejših Slovencev se je znašla družina Jager, ki s trgovskim podjetjem Jagros v Mestinju pri Rogaški Slatini poseduje premoženje v vrednosti 79,7 milijonov. Jagros je lani postavil nov rekord, saj so prihodki od prodaje prvič presegli 131 milijonov evrov, letos pa načrtujejo doseči 150-milijonsko znamko.

Skupina Jagros je lani ustvarila 148 milijonov evrov prihodkov in 8,6 milijona evrov dobička. To je največ doslej. Letos načrtujejo doseči 150-milijonsko mejo in nekoliko večji dobiček kot lani.

20. mesto: Darko Martin in Tilen Klarič

Darko Martin Klarič je eden prvih slovenskih poosamosvojitvenih podjetnikov. Je soustanovitelj podjetja Media Publikum, ki se ukvarja z zakupom oglaševalskega prostora v medijih. Del lastništva je pred petimi leti prenesel na sina Tilna, ki je tudi direktor te agencije.

Prihodki se že deset let gibljejo med 50 in 58 milijonov evrov. Lani so tako dosegli 55,6 milijona evrov. Tudi dobiček je že zadnjih pet let stabilen, lani je znašal 4,6 milijona evrov. Konec minulega leta so imeli na računu 9,7 milijona evrov. Drugo podjetje, kjer sta večinska lastnika Darko Martin in Tilen Klarič, je Adventura Investments; letos so se preimenovali iz Adventura Holding. Med njihovimi naložbami so Nomago, Big Bang, Marg, Brioni iz Pulja, Alibus iz Italije in še nekaj manjših. Njuno premoženje letos znaša 68,4 milijone evrov.

22. mesto: Ivan in Črt Cencelj

Na 22. mestu z ocenjeno vrednostjo premoženja 66,3 milijonov evrov najdemo predlanska novinca med 100 najbogatejšimi, to sta Ivan in Črt Cencelj, vsak polovični lastnik celjskega podjetja Inel, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo naprav za označevanje, kontrolo in verifikacijo v farmaciji, specializiranih naprav za avtomatizacijo v industriji, električnih naprav ter naprav za označevanje izdelkov.

Po izjemnih rezultatih v letih 2017 in 2018 se je lani gibanje umirilo in rezultati so bili primerljivi z letom prej. Prihodki od prodaje so lani sicer nekoliko upadli, na 25,5 milijona evrov, čisti dobiček pa je celo za malenkost presegel tistega iz leta prej in presegel 11,7 milijona evrov, kar pomeni skoraj 46-odstotno neto maržo.

31. mesto: Matej Romih

Matej Romih je bil prek svoje ciprske družbe Romih 4,64-odstotni lastnik Out fita7. Izračun njegovega premoženja je seštevek kupnine po prodaji družbe kitajski skupini Zhejiang Jinke Entertainment Culture in prejetih dividend (več v opisu pod številko 1).

Matej Romih je eden od vlagateljev v zasebni naložbeni sklad Alfi PE – ta sodi pod okrilje družbe KF Finance, ki se ukvarja z nakupi malih in srednjih podjetij, predvsem slovenskih. Njegovo premoženje znaša 52,7 milijona evrov.

35. mesto: Družina Albreht

Naslednja med najbogatejšimi Štajerci je na 35. mestu družina Albreht, ki ima v lasti Zlatarno Celje. Njihovo ocenjeno premoženje znaša 47,3 milijonov evrov. Prihodki skupine Zlatarna Celje so lani upadli za 13 odstotkov, čisti dobiček pa za nekaj manj kot devet odstotkov, na 6,8 milijona evrov. 

37. mesto: Vladimir Puklavec

Na 37. mesto je iz lanskega 25. mesta padel Vladimir Puklavec. Njegovo premoženje bi naj znašalo 45,3 milijona evrov. Puklavec je polovični lastnik holdinga Gasfin Group s krovno družbo Gasfin in investicijsko roko te družbe Gasfin Investments. Obe družbi imata sedež v Luksemburgu.

Največja naložba skupine je 40-odstotni delež v TGE Gas Engineering. Podoben delež je imela tudi v TGE Marine Gas, ki projektira tankerje za tekoče pline.

43. mesto: Iztok Lipnik

Naslednji med najpremožnejšimi Štajerci je s 36,6 milijoni Iztok Lipnik, ki je lastnik 30 odstotkov družbe Elrad International, ki ima svojo tovarno tudi v Gornji Radgoni. Lani so znova ustvarili rekordne prihodke od prodaje, obsegali so skoraj 148 milijonov evrov, kar je za desetino več kot lepo prej. Kljub temu je bil dobiček v vrednosti 10,2 milijona evrov za petino skromnejši, najbolj po letu 2015. Še vedno pa imajo visoko donosnost kapitala, lani je znašala 15 odstotkov.

58. mesto: Ivan Pfajfar in Maša Pfajfar Toplak

58. mesto zasedata Ivan in Tatjana Pfajfar, lastnika celjskega podjetja Inpos, ki se ukvarja s trgovino na debelo in drobno s tehničnim blagom. V 27 letih delovanja se je podjetje iz lokalnega trgovca celjske regije razvilo v vseslovensko trgovsko družbo s širokim izborom predvsem tehničnega blaga z okoli 192 zaposlenimi. Njuno premoženje je ocenjeno na 37,2 milijonov evrov. Pfajfarjeva imata v lasti tudi podjetje Lesoprodukt.

60. mesto: Družina Moškotevc

Družina Moškotevc je letošnja novinka na lestvici najbogatejših. Večina premoženja je v dveh podjetjih. Prvo je gradbeno podjetje VOC Ekologija, ki je nastalo na pogorišču CM Celja, od katerega so prevzeli zdravo jedro, družbo Vzdrževanje in obnova cest ali krajše VOC.

Direktorju Romanu Moškotevcu z izkušnjami v operativi, lobiranju in pridobivanju poslov pomaga nekdanji direktor in lastnik Cestnega podjetja Maribor Janez Škoberne, ki je zaradi propada tega mariborskega gradbinca moral tudi na sodišče.

Skupina je lani dosegla rekordne prihodke v vrednosti 52,2 milijona evrov, kar je 11 odstotkov več kot leto pred tem. Tudi čisti dobiček je bil rekorden in je znašal 3,6 milijona evrov.

68. mesto: Miha in Jure Šmarčan

Na 68. mestu sta brata Miha in Jure Šmarčan. Vsak izmed njiju se letos ponaša s 27,4 milijona evrov. Brata imata posredno, prek družbe I.P.S., vsak 12,5 odstotka podjetja ADK, ki izdeluje avtodvigala in komponente za tuje blagovne znamke, kot sta Liebherr in Sumitomo. Družba je nastala v devetdesetih letih s privatizacijo dela Metalne. Lanski rezultati so bili podobni kot leto pred tem.

Prihodki so znašali 131,7 milijona evrov in so bili večji za tri odstotke. Čisti dobiček je ostal nespremenjen pri 9,6 milijona evrov, kar pa je vseeno rekordna vrednost.

69. mesto: Bogdan Špes, Vili Šumer in Friderik Čeček

Špes, Šumer in Čeček so trije direktorji podjetja ADK, ki je naslednik dela mariborske Metalne, in četrtinski lastnik I.P.S., krovne družbe ADK. Premoženje vsakega znaša 26,7 milijonov.

83. mesto: Boštjan Marovt

Skrivnostni podjetnik iz Podvina pri Žalcu Boštjan Marovt je v zadnjih 20 letih izvedel več nakupov podjetij po Sloveniji. Enega večjih poslov je njegova družba Mavia (tedaj še Tkanina Celje) izvedla konec leta 2007, ko je za vsega tri milijone evrov kupila 85-odstotni delež družbe Ibi Kranj, med prodajalci pa je bila tudi Slovenska odškodninska družba.

Ibi Kranj je bil sicer v času prodaje ocenjen na okoli 14 milijonov evrov, največja vrednost družbe pa je bila njena 45 tisoč kvadratnih metrov velika nepremičnina v Kranju. Njegovo premoženje znaša 23,5 milijona evrov.

90. mesto: Družina Grilj

Na lestvici se pojavlja tudi družina Grilj, ki je z ocenjeno vrednostjo premoženja 22 milijonov evrov na 90. mestu. Savo Grilj ni več sam, saj je tokrat v družbi sinov, Marka in Aleša, na katera je predlani prepisal del podjetja Konus Konex iz Slovenskih Konjic in ki imata zdaj vsak po 24-odstotni delež.

Podjetje je Savo Grilj sredi devetdesetih kupil iz stečaja. Specializirani so za proizvodnjo netkanih materialov iz sintetičnih vlaken in transportnih trakov ter pogonskih jermenov. Izdelke izvažajo v več kot 25 držav, glavnina konča v Evropski uniji, kjer ustvarijo polovico svojih prihodkov. Lani so se uspešno širili tudi na nekatere neevropske trge, kot so ZDA, Rusija in Daljni vzhod. 

96. mesto: Uroš Korže

Uroš Korže, nekdanji sanator Elana sicer ne prihaja iz Štajerske, a ima v lasti 55,2 odstotka podjetja SIP iz Šempetra. Na lestvico se tokrat uvršča prvič in sicer z dobičkom v višini 21,1 milijona evra.

V SIP so specializirani za razvoj in proizvodnjo kmetijske mehanizacije. Večina strojev je namenjena za košnjo in pripravo trave za spravilo za profesionalno kmetovanje v segmentu govedoreje in tudi za proizvodnjo mleka.

Lani so v podjetju ustvarili 34,2 milijona evrov prihodkov, kar je 17 odstotkov več kot leto prej. Lani so dosegli tudi rekorden čisti dobiček v vrednosti 3,5 milijona evrov, kar je za 14 odstotkov več glede na leto 2018.

Komentarji (6)

clivija (ni preverjeno)

In koliko so ti bogataši poklonili v humanitarne namene v naši državii ? To bi bilo zanimivo branje ! Ali koliko zaslužijo njihovi delavci, so na minimalcu ? Od kod taki bajni zaslužki ? Neverjamem, da gre tu za poštenje !?

Voznik (ni preverjeno)

Trgovci pri Jagru pa na minimalcu tako kot menda še drugod Mars mafija

mariborčanka (ni preverjeno)

Izkoriščanje človeka po človeku !!

In reply to by Voznik (ni preverjeno)

Tim12 (ni preverjeno)

mariborinfo - zanimivo bi bilo narediti študijo brezposelnost oz. minimalnih plač danes v štajerski regiji oz kako se je ta čez čas spremenila (s pojavom Senekoviča vs prej vs po koroni...) in jo primerjati z zahodno Slovenijo.

Tim12 (ni preverjeno)

Pardon- Arsenovič

Nacionalna varnost (ni preverjeno)

Muslimanom in islamistom (teroristom, migrantski mafiji) odvzeti premozenje in zapreti v zapor.

Starejše novice