Družba Magna je danes pričela s poskusno proizvodnjo v obratu v občini Hoče - Slivnica. Med poskusno proizvodnjo bo potekal poostren monitoring.

Magna je zagnala poskusno proizvodnjo v hoškem obratu, kjer dela že več kot 200 zaposlenih. Prvi dan so polakirali samo osem karoserij za avtomobil znamke Jaguar E-Pace X540, kar je le drobec v primerjavi s koncem meseca maja, ko naj bi v eni izmeni polakirali 130 karoserij. 

»Odlično, da se je začelo. Upam, da bodo naročila čim večja, da čim prej začnemo še z drugo in tretjo izmeno, v prihodnosti pa se nadajam, da bo pridobljeno okoljevarstveno soglasje za drugo fazo, ki je bilo vloženo že lani maja. Da stečejo priprave za drugo fazo, da se pridobi dokumentacija, da takoj, ko investitor dobi naročila, se začne s samo izvedbo. Tu je dosti zadev šlo skozi šivankino uho, vsem, ki so pomagali lahko rečem hvala. Upam, da bo pri drugi fazi lažje, da se čim prej začne druga faza in tudi ta delovna mesta, ki so bila obljubljena,« je začetek poskusne proizvodnje pozdravil župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak.

Po zaslugi zalog s testne faze so prvi dan poskusne proizvodnje iz logističnega centra, ki kot edini za zdaj dela v dveh izmenah, v Gradec poslali 24 karoserij. Že naslednji teden bodo dnevno v Gradec odpremili 60 polakiranih karoserij, na vrhuncu kapacitet pa bo dnevno med Gradcem in Hočami krožilo 17 tovornjakov, ki jih poganja zemeljski plin.

Večina zaposlenih v Magni Nukleus - več kot 200 delavcev, osem od teh je Slovencev, ki so prišli iz graške tovarne - trenutno dela v eni izmeni, postopoma ciljajo na vrhunec, ko bodo v eni izmeni nalakirali 130 karoserij. To naj bi se zgodilo konec maja.

Kaj pa druga in tretja faza?

Naslednje faze širitve Magninega obrata, kjer ne bi le lakirali, temveč tudi proizvajali celotne avtomobile, so odvisne od naročil. Na trenutno ohlajanje svetovnega avtomobilskega trga v Magni gledajo le kot na manjši padec, ki naj bi mu sledil vzpon. 

»Čez 95 odstotkov zemljišč za drugo in tretjo fazo je pridobljenih. Pri dveh zemljiščih oziroma pri dveh lastnikih pridobivanje še poteka. Verjamem, da bodo do poletja zemljišča pridobljena,« pojasnjuje hoški župan. Za primerjavo. V prvi fazi je družba Magna za lakirnico potrebovala 10 hektarjev, pri drugi fazi bo za širjenje obrata potrebnih 60 hektarjev.

Magna je lanskega maja vložila zahtevo za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za drugo fazo, v kateri bi nastal objekt za izdelavo sestavnih delov in sestavljanja avtomobilov s 1500 zaposlenimi. Pri aktivnostih za širitev pomaga tudi hoška občina, ki je s pomočjo države odkupila že več kot 95 odstotkov zemljišč za širitev Magnine proizvodnje. Magna bi se ob uresničitvi treh faz razprostirala na okoli 100 hektarjih zemljišč.

»Pri pridobivanju zemljišč v praksi dogovori potekajo preko naše uslužbenke, pomaga pa nam tudi odvetnik in geodet, pri težkih zadevah se je vključeval tudi minister. Na koncu je cena za vse enaka, nismo objekt zasebnega prava, da bi se lahko 'cenkali'. To, kar je cenilec odločil, to je cena, po kateri kupujemo. So pa možnost za tiste, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, zemljišča v Račah ali v Rogozi v isti površini,« odkupovanje zemljišč za drugo in tretjo fazo opisuje Soršak. 

Koliko je zamik začetka poskusne proizvodnje stal Magno?

Na vprašanje, koliko je zamik začetka poskusne proizvodnje stal družbo Magna, David Adam, vodja projekta Magna Nukleus in prihodnji direktor družbe Magna Slovenija ni ponudil konkretnega odgovora: »Nimamo natančnih številk, toda v tovarni v Gradcu smo morali delati izven delovnika, da smo lahko zagotovili število karoserij za stranke.« 

Marinček zahteva ničnost okoljevarstvenega soglasja 

Spomnimo, da je vlada zavrnila sprejem predloga spremembe Zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica, saj ni želela problematike reševati le za enega investitorja. Dopolnitev zakona, ki ga je pripravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je predlagalo združenje Rovo.

Okoljevarstvena organizacija je želela, da se za Magnino investicijo v Hočah izvzame določilo zakona o vodah, ki govori o prepovedi njene dejavnosti na vodovarstvenem območju. Vlada je ugotovila, da so okoljevarstvena soglasja v enakih postopkih kot Magna doslej pridobile tudi druge družbe, zato se ji izjema za enega investitorja ne zdi upravičena.

Služba vlade za zakonodajo je glede takšne rešitve podala negativno mnenje, zato vlada predloga okoljevarstvene organizacije ni potrdila. A ne glede na vse, se je že po sestanku Rovo odpovedal upravnemu sporu glede okoljevarstvenega dovoljenja, ki je sedaj postalo pravnomočno.

Okoljsko združenje Rovo je sicer pred časom vložilo tožbo na upravno sodišče, s katero zahteva ničnost izdanega okoljevarstvenega soglasja. Slednji je bil podlaga za gradbeno dovoljenje, sodišče pa bo moralo najprej ugotoviti, ali je vložitev tožbe sploh mogoča, glede na to, da Rovo ni bil stranka v postopku.

Komentarji (3)

Marko 1972 (ni preverjeno)

Obilo uspehov. Jastrebi iz JJ tabora z hijenami v obliki Pozara in Marincka na polno rusijo projekt. Samo zato, ker je od druge politicne opcije. Na plecih delavcev. Sramota!

Fokovci (ni preverjeno)

Imaš delno prav, Požar je res satelit SDSa, Marinček je pa satelit stranke LEVICA.

In reply to by Marko 1972 (ni preverjeno)

Encan (ni preverjeno)

Fuj Marincek, fuj! Samopromotor, psihopat, narcis (ceprav je grd ko Satan) in koristoljub, za naravo pa mu je vseeno.

Starejše novice