Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
S torkom se v Sloveniji obetajo spremembe protokola testiranja na okužbo z novim koronavirusom, je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Med drugim bo za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR testiranje pa bo mogoče le še z napotilom zdravnika.

Prihaja slovensko covidno potrdilo

S 1. februarjem Slovenija uvaja slovensko covidno potrdilo o hitrem pozitivnem testu.

Kot je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar, se bo potrdilo sicer preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko digitalno covidno potrdilo, vendar bo veljalo samo v Sloveniji in se z njim ne bo dalo prehajati v druge države.

Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, imajo tako potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je test negativen, a ima oseba simptome, se mora izolirati za 72 ur.

Če so po tem času simptomi še vedno prisotni, je treba ponovno opraviti hitri test. Če je ta pozitiven, gre za potrjeno okužbo, v nasprotnem primeru pa naj se oseba obrne na izbranega osebnega zdravnika.

Na PCR je z napotitvijo osebnega zdravnika

Na PCR testiranje bo osebo napotil osebni zdravnik oziroma zdravnik, ki obravnava bolnika.

V to skupino sodijo predvsem kronični bolniki, nosečnice, imunsko oslabljene osebe in otroci, ki imajo povečano tveganje za težji potek covida-19, je še pojasnil Poklukar.

Gre sicer za začasen ukrep, dokler je virus med populacijo tako močno razširjen.

Ukrepe bodo prilagodili tako, da bodo ljudje lažje živeli z virusom

Spremembe za tiste, ki so ali bodo na PCR testiranja naročeni danes, sicer še ne veljajo.

»Prejšnje spremembe so nam omogočile, da smo bili kos situaciji,« je na današnji novinarski konferenci dejal minister Poklukar.

Laboratoriji so z reorganizacijo in z zadnjimi močmi zmogli zagotoviti vse rezultate PCR testov, je dejal Poklukar. Po njegovih besedah bodo z novo spremembo ukrepe prilagodili tako, da bomo ljudje lažje živeli z virusom.

Lažno pozitivnih približno pet odstotkov hitrih antigenskih testov

Sprememba testiranja je, kot pravi Poklukar, namenjena obvladovanju virusa, zaščiti zdravstvenega sistema, zaščiti zaposlenih v zdravstvenem sistemu pred izgorelostjo, enostavni dostopnosti prebivalcev in smotrni porabi sredstev.

Po do sedaj znanih podatkih je lažno pozitivnih približno pet odstotkov hitrih antigenskih testov. Poudaril je tudi pomen profesionalnih odvzemov brisov na hitrem testiranju.

»To je podlaga za uspešnost končnega rezultata,« je izpostavil. Dodal je, da zaradi spremembe protokola ne pričakuje odstopanj glede na prejšnje dni.

Ukrepi in protokoli se prilagajajo spremembam virusa

Minister Poklukar je izpostavil tudi države, ki za potrjevanje okužbe že priznavajo hitre angtigenske teste in ne zgolj PCR-testiranja.

Te so Španija, Švedska, Danska, Finska, Hrvaška, Ciper, Češka, Norveška, Slovaška, Italija, Litva, Madžarska. Nemčija in Avstrija to še načrtujeta.

Ob tem je poudaril, da so ukrepi in protokoli ves čas na prepihu in se prilagajajo in spreminjajo, kot se prilagaja in spreminja virus. Tudi covid-19 je danes drugačna, kot je bila pred dvema letoma, je dejal. Ob tem je državljane prosil za potrpljenje in pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov in stroke.

Komentarji (1)

11 (ni preverjeno)

Z to spremembo zamujajo že od nastanka omikrona. Ogromno denarja vrženega vstran a učinka nobenega. Uničuje se gospodarstvo na vsakem koraku. Trenutno bi zadostovalo testiranje le enkrat na teden a za vse državljane razen otrok do 12 let.

Starejše novice