Povečano število okužb se odraža tudi v gospodarstvu. Vse več zaposlenih je v karanteni ali izolaciji. Nekatera podjetja se s situacijo uspešno spoprijemajo, medtem ko so druga postavljena pred številne izzive.

Visok delež okužb in posledično karanten terja ceno tudi v gospodarstvu. Nekatera podjetja zaradi pomanjkanja kadra s težavo zagotavljajo nemoteno izvajanje delovnega procesa. A so razmere, ki se jim sproti prilagajajo, za zdaj večinoma še obvladljive.

Preverili smo, kakšna je trenutna epidemiološka situacija v štajerskih podjetjih in ali naraščanje okužb in števila karanten vpliva na njihovo poslovanje. 

V Talumu situacijo obvladujejo 

»V Skupini Talum nam je glede na našo vrsto proizvodnje izjemno pomembno, da smo zdravi, saj lahko le tako ohranjamo neprekinjene procese,« so povedali za Mariborinfo.

Kidričevski proizvajalec aluminija zato že ves čas epidemije izvaja ž različne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe. Kot pravijo, jim je doslej dobro uspevalo. 

Dodajajo, da se je število odsotnih sodelavcev zaradi covida-19 v zadnjem tednu povečalo oziroma se je tudi pri njih izrazil trend, ki je trenutno prisoten v družbi na sploh.

»Vendar pa zaenkrat procese obvladujemo in verjamemo, da nam bo to s pomočjo sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa uspevalo še naprej,« sporočajo.

Henkel: S tako visokimi številkami se do zdaj še nismo soočili

Tudi v Henklovi tovarni v Mariboru med zaposlenimi beležijo povečano število aktivnih primerov okužbe, a pravijo, da »zaradi doslednega upoštevanja zaščitnih ukrepov do prenosa okužb na delovnem mestu ne prihaja.«

»Kar nam povzroča največ preglavic je izredno visok delež zaposlenih, ki so zaradi karanten, nege otrok in splošnega slabega počutja bolniško odsotni. Ta je namreč kar trikrat večji kot običajno – s tako visokimi številkami se do zdaj še nismo soočili,« so sporočili. 

»Za zdaj nam z veliko mero fleksibilnosti in izkušenj, ki smo jih pridobili ob soočanju s preteklimi vali, to še uspeva,« pravijo, a jih skrbi dejstvo, da vrha v tem valu še nismo dosegli, kar pomeni, da se utegne stanje še poslabšati. 

»Člani vodstvene ekipe kot tudi sodelavci iz neproizvodnih okolij so se zato odločili, da bodo del svojega delovnika opravili med proizvodnimi linijami, ter z dodatnim parom rok pomagali ohranjati nemoteno delovanje proizvodnje.«

Dravske elektrarne Maribor beležijo malo okužb

»V družbi Dravske elektrarne Maribor beležimo zelo malo okuženih, kar pripisujemo doslednemu upoštevanju sprejetih ukrepov in odgovornemu ravnanju sodelavcev, tako na delovnem mestu kot izven njega,« so povedali. 

Dodajajo, da skrbno izvajajo predpisane ukrepe: »Zavedamo se odgovornosti, ki jo imamo z našo dejavnostjo – nemoteno proizvodnjo električne energije – do družbe in gospodarstva, zato si neupoštevanja ukrepov in neodgovornega ravnanja ne moremo in ne smemo privoščiti.«

V Impolu zaradi odsotnosti otežena organizacija dela

V bistriškem Impolu je trenutno v izolaciji 169 zaposlenih in 51 v karanteni. Skupaj je torej odsotnih 16 odstotkov zaposlenih, kar jim že močno otežuje organizacijo dela.

Kot pravijo, izvajajo testiranje za vse zaposlene, prav tako so omejili izrabo dopustov in minimizirali usposabljanja. 

»Zaposleni se predano trudijo, da bomo izpolnjevali obveznosti do naših kupcev,« dodajajo. 

V Zavarovalnici Sava prešli na hibridni način delovanja

»V Zavarovalnici Sava na prvo mesto postavljamo zdravje naših zaposlenih in naših strank,« pravijo. Podatkov o izolacijah in karantenah ne razkrivajo, so pa že pred časom prešli v tako imenovani »hibridni« način delovanja.

To pomeni, da določeno število ljudi – v tem trenutku je to skoraj 70 odstotkov zaposlenih – deluje od doma, določeno število zaposlenih pa na lokacijah. Kot pravijo, to ne vpliva na delovne procese in poslovanje podjetja.

Zaradi skrbi za zdravje zaposleni na lokacijah nenehno skrbijo za vse preventivne ukrepe. »Poslovanje in delovne procese smo že pred časom prilagodili in tako lahko te izvajamo tako na lokacijah kot na daljavo (tudi sklepanje zavarovanj in cenitve škod),« so še povedali v Zavarovalnici Sava.

AJM: Velik izpad zaposlenih, a delovni proces zaenkrat poteka normalno

Kljub ukrepom, ki jih nenehno izvajajo, v podjetju AJM trenutno beležijo izpad 20 odstotkov zaposlenih zaradi izolacije ali karantene.

»Število se dnevno spreminja,« pojasnjujejo in dodajajo: »Vsekakor odsotnost takega števila zaposlenih vpliva na delovni proces, vendar zaenkrat proces z dodatnimi napori vseh zaposlenih poteka normalno.«

»Vsekakor se bo zmanjšanje aktivnosti odražalo v doseženih prihodkih,« razlagajo in nadaljujejo: »Vendar tu ne gre samo za naš delovni proces. Veliko bolj čutimo vpliv epidemije v dobaviteljski verigi, kjer nam zamujajo dobave določenih materialov, ki so pomembne za izdelavo in dokončanje naših izdelkov.«

Dodajajo, da bodo prav težave v dobaviteljskih verigah verjetno v letu 2022 največji izziv, ki ga bo treba premostiti. 

Javne službe Ptuj: Trenutne odsotnosti ne bodo imele bistvenega vpliva na poslovanje

V tem trenutku je v izolaciji 17 delavcev Javnih služb Ptuj, v karanteni jih je pet. »Trudimo se, da delovni procesi kljub odsotnostim potekajo nemoteno,« so povedali. Nekaj zaposlenih se v tem tednu že vrača nazaj na delo.

Dodajajo, da se dosledno držijo vseh že znanih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni: »Ponekod se redno tedensko samotestirajo na delovnem mestu vsi zaposleni, ne glede na status P ali C.«

Razmišljajo pa tudi o uvedbi dela od doma na tistih enotah, kjer bo to možno.

»Menimo, da trenutne odsotnosti ne bodo imele bistvenega vpliva na poslovanje,« so še dodali. 

V Javnem holdingu Maribor množičnih odsotnosti niso imeli

V Javnem holdingu Maribor že nekaj časa spodbujajo delo od doma in sestanke na daljavo preko spletnih okolij. »Množičnih odsotnosti zaradi karanten ali (samo)izolacij v preteklih dneh nismo imeli; kjer se pojavijo, pa delo sproti prilagajamo razmeram,« so povedali za Mariborinfo.

V Javnem holdingu Maribor so trenutno odsotni štirje zaposleni.  

Podobno velja tudi za podjetja iz Skupine JHMB, ki jo sestavljajo Energetika Maribor, Mariborski vodovod, Marprom, Nigrad, Pogrebno podjetje Maribor in Snaga. 

Zaradi karantene ali izolacije je trenutno odstotnih sedem zaposlenih v Energetiki Maribor, trije zaposleni v Mariborskem vodovodu, šest v Pogrebnem podjetju Maribor in 13 zaposlenih v podjetju Snaga. V podjetju Marprom je odstotnih kar 19 zaposlenih. Še več zaposlenih je odsotnih v Nigradu, in sicer 28. 

Zaradi izpada zaposlenih zaprli Akvarij-terarij, odvoz odpadkov morda v popoldanskem času

»Te številke se sicer lahko spreminjajo na dnevni ravni,« pravijo na holdingu in dodajajo, da omenjena podjetja za zdaj vse glavne gospodarske javne službe v Mariboru izvajajo v polnem obsegu.

»Je pa morala Snaga zaradi karanten/izolacij zaposlenih 21. 1. 2022 začasno zapreti vrata Akvarija-terarija Maribor za obiskovalce,« razlagajo: »Prav tako se lahko zgodi, da bo Snaga zaradi morebitne odsotnosti zaposlenih odvoz odpadkov na določeni lokaciji namesto zjutraj izvedla v popoldanskih urah.«

V Energetiki pa so medtem zaposlene na področju kritične infrastrukture »osamili«, tako da nimajo stikov z drugimi zaposlenimi. 

Starejše novice