Slika je simbolična.
Ministrstvo za delo je danes na svoji spletni strani aktiviralo spletni kalkulator, na katerem si lahko posamezniki izračunajo, ali so upravičeni do draginjskega dodatka za otroke in v kakšni višini.

Vlada bo novembra, decembra in januarja podvojila višino otroških dodatkov, je na seji vlade v septembru napovedal resorni minister Luka Mesec.

Podvojen otroški dodatek

Gre za dodatek, ki ga je vlada sprejela poleg energetskega dodatka, in sicer s ciljem, da se v času draginje pomaga družinam upravičenim do otroškega dodatka.

Ukrep je težak 63 milijonov evrov. »Namen je, da s tem dodatkom zajamemo tiste, ki v prejšnjem dodatku niso bili dobro zajeti, to so predvsem redno zaposleni, ki preživljajo otroke,« je dejal Mesec.

Višji otroški dodatki so drugi paket v sklopu draginjskih dodatkov, je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju pojasnil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

»Ta pomoč targetira družine, ljudi z otroki, odmerjena pa je tako, da bodo tisti z nižjimi prihodki dobili več,« je poudaril Mesec.

Koliko bo znašal?

In sicer bodo do draginjskega dodatka v višini otroškega dodatka za prvega otroka upravičene družine glede na dohodkovni razred.

Družina bo morala za upravičenost do draginjskega dodatka za otroke imeti veljavno odločbo za otroški dodatek za mesece oktober, november in december 2022. 

Dodatek bo družina prejela za vse otroke v družini, za katere je upravičena do otroškega dodatka. V kolikor je torej družina umeščena v prvi dohodkovni razred in ima tri otroke, bo prejela draginjski dodatek v višini 368,37 evra, torej trikrat po 122,79 evra. Do draginjskega dodatka bodo upravičene tudi rejniške družine za otroke, stare do 18 let.

Kdaj bo izplačan?

Ker se otroški dodatek izplačuje za nazaj, bo izplačilo draginjskega dodatka za otroke izvedeno v novembru in decembru 2022 ter januarju 2023, in sicer na isti dan kot običajen otroški dodatek.

Na ta dan bodo upravičene družine prejele dve ločeni nakazili, eno za otroški dodatek in eno za draginjski dodatek za otroka.

Draginjski dodatek bo torej družina prejemala poleg otroškega dodatka, ampak le v novembru, decembru ter januarju, oziroma za krajše obdobje, če bodo do otroškega dodatka upravičena za krajše obdobje. Na primer, če se bo otrok rodil decembra in bo do otroškega dodatka upravičen od decembra dalje, bo upravičen do draginjskega dodatka samo za december, z izplačilom v januarju.

S spletnim kalkulatorjem preverite, ali vam pripada

Za izračun višine draginjskega dodatka za otroke so na ministrstvu za delu vzpostavili tudi spletni kalkulator, ki je namenjen temu, da si družine upravičene do otroškega dodatka izračunajo, v kolikšni višini jim pripada draginjski dodatek za otroka

»Prek spletnega kalkulatorja si bo lahko vsak posameznik izračunal, ali je upravičen do dodatka ali ne. Kot boste videli, je kalkulator pripravljen tako, da se izbere dohodkovni razred in se vpiše število otrok v gospodinjstvu.

Spletni kalkulator ti nato pripravi izračun, do kakšnega dodatka si upravičen in pod kakšnimi pogoji,« je še pojasnil minister.

Spletni kalkulator je dostopen na tej povezavi.

Starejše novice