Ob prazniku Mestne občine Maribor bodo danes v Dvorani Union slovesno podelili letošnja priznanja in nagrade občine.

Priznanje častni občan oziroma častna občanka mesta prejmeta glasbenik Alfi Nipič in teniška igralka Mima Jaušovec.

Nagrado zlati grb bo dobil dramski igralec Bojan Maroševič.

Nipiču naziv v znak zahvale za neprecenljivo glasbeno ustvarjanje

Alfi Nipič prejme naziv v znak zahvale in spoštovanja »za neprecenljivo glasbeno ustvarjanje, s katerim že 60 let ponosno in uspešno razveseljuje množice ljudi tako doma kot po svetu, s čimer je prispeval k prepoznavnosti in ugledu mesta v širšem mednarodnem prostoru.«

Pohvali se lahko s številnimi legendarnimi skladbami, med katerimi je na prvem mestu zimzelena melodija Silvestrski poljub, ki jo je prvič zapel konec leta 1971 v silvestrski oddaji.

V duetu z Vinkom Šimekom je zapel tudi večno zeleno popevko Ko toti Štajerc v Dravo pade, leta 1973 pa je postal pevec mednarodno znanega narodnozabavnega Ansambla bratov Avsenik.

Mima Jaušovec nizala izjemne športne dosežke

Mima Jaušovec postaja častna občanka Maribora v znak zahvale in spoštovanja za izjemne športne dosežke na največjih teniških turnirjih v svetu.

»S svojim dolgoletnim profesionalnim športnim delovanjem je ponesla ime mesta Maribor tudi v svet športa,« je zapisala občinska komisija za priznanja in nagrade.

Leta 1973 je v mladinski kategoriji osvojila odprto prvenstvo Francije, leto pozneje tudi Odprto prvenstvo Anglije.

Kot edina slovenska teniška igralka je leta 1977 osvojila enega štirih grand slam turnirjev med posameznicami, saj je slavila na igriščih francoskega Roland Garrosa.

Bojanu Maroševiču zlati grb za prispevek na področju kulture

Bojan Maroševič si je zlati grb prislužil za izjemen prispevek na področju kulture, ki jo je s svojim prostovoljnim delovanjem približeval širšemu krogu ljudi.

Komisija je ocenila, da mu priznanje pripada za njegovo sodelovanje pri snovanju dobrodelnih predstav, predajanju znanja, organiziranju amaterskih igralskih skupin in širjenju prepoznavanja lepote gledališke umetnosti.

Po rodu Jeseničan je od leta 1997 zaposlen v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Večkrat je bil selektor na gledaliških srečanjih, predaval je na gledaliških seminarjih in kot mentor sodeloval s šolskimi in odraslimi dramskimi skupinami.

Začenja se obeleževanje praznika občine

Z nocojšnjo slovesnostjo v Dvorani Union se začenja obeleževanje praznika občine 20. oktobra, kar je bil dan, ko je bil Maribor prvič omenjen v pisni listini iz leta 1164.

Dogajanje za širšo javnost bo v četrtek zvečer, ko bodo znova brezplačni koncerti na petih gričih okoli mesta.

Na takšen način so občinski praznik prvič obeležili lani, letos pa so k praznovanju dodali še kulturne programe z zgodbami preteklosti in sodobnosti v predmestjih ter brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
pohorskisvizec

Alfi zapoj!

Znanstvenik (ni preverjeno)

Sama glupa drhal iz zabavljaštva in glumaštva! Kdaj pa je kak znanstvenik to postal? Balkanec Arsenović, ki mu je idol še en mafijaš in posiljevalec farmacevtk iz LJ, itak ne pozna nobenega, ker je navaden neuki uličar in primitivec! Itak so vsi pobegnili iz MB v tujino, kot žigolo Arsenović, ki je ob osamosvajanju leta 1991 dezertiral v Nemčijo stare babe kresat za denar! Vse je delal, samo da si je potem lahko v MB kupil svoj kafić, pa še v vojsko ni moral na poziv! In to je županković MB!?

Starejše novice