Foto: Almira Ćatović
Muzej narodne osvoboditve Maribor je sinoči gostil izjemnega Alfija Nipiča, ki je počastil s koncertom ob zaprtju razstave.

Razstava Ostal bom muzikant je posvečena 50-letnici popevke Silvestrski poljub in 60-letnici pevskega delovanja Alfija Nipiča.

Razstava je nastala leta 2021, a zaradi takratnih vladnih ukrepov in zdravstvenega stanja pevca, ni bila izvedljiva na način, kot je bilo prvotno mišljeno.

Ob zaprtju razstave so tako priredili dogodek, kakršen je bil namenjen ob njenem odprtju, s koncertom Alfija Nipiča, ki je zbrano občinstvo pripravil do plesa in ponovno pokazal, da gre za vrhunskega glasbenika in zabavljača.

Dogodku je prisostvoval tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki si je ob tem zaželel, da bi maturanti zaplesali tudi na Nipičevo pesem. 

Med koncertom je Alfi opisal svojo ustvarjalno pot in se dotaknil številnih prigod, ki jih je doživel na glasbeni poti. In publika mu je skozi nostalgijo sledila, pri tem pa so se obudili spomini, ki so marsikateri obiskovalki povzročili solzne oči.

Po koncertu so si mnogi še pogledali razstavo, ki se nato seli v Koper, od koder bo krožila naprej po celotni državi. 

Kako je nastala pesem Silvestrski poljub?

Večno zeleno slovensko popevko Silvestrski poljub sta leta 1971 ustvarila avtor besedila Dušan Velkaverh in avtor glasbe Jože Privšek. Alfi Nipič jo je prvič zapel za televizijsko silvestrsko oddajo.

Prvotno različico pesmi bi morala sicer izvesti Elda Viler, a so se odločili za moški glas.

Alfi Nipič je o nastanku pesmi dejal: »Novembra leta 1971 me je Jože Privšek poklical, če bi zapel eno pesem, ki bi se predvajala v novoletni oddaji. Šel sem v Ljubljano in še isti dan smo jo posneli v studiu 14 s Plesnim orkestrom Big band RTV Ljubljana, ki ga je takrat vodil Privšek.

Skladbo smo snemali okoli druge ure popoldan in precej hitro končali. Prvič se je skladba zavrtela v novoletni oddaji na Televiziji Ljubljana na Silvestrovo iz leta 1971 na 72. Še danes se vrti ta isti posnetek.«

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Oberkrein (ni preverjeno)

Nipic gradi k svoj kult..,

Katja7 (ni preverjeno)

Je še vedno tako škrt,da med 4 delavce,ki so delali pri njem da samo eno steklenico piva?Samo vprašam.

Starejše novice